Hrvatski pilot projekt e-Škole u konkurenciji za prestižnu nagradu Europske komisije RegioStars…

Hrvatski pilot projekt e-Škole u konkurenciji za prestižnu nagradu Europske komisije RegioStars…

Europska komisija objavila je popis 25 finalista ovogodišnjeg natjecanja za najuspješniji kohezijski projekt RegioStars, među kojima je i hrvatski projekt e-Škole ukupne vrijednosti 306.851.518 HRK.

Riječ je o natječaju kojeg je Komisija formirala 2008. godine, u sklopu kojeg se nagrađuju najuspješniji projekti regionalnog razvoja financirani iz fondova EU.

Hrvatski pilot projekt punoga naziva e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola, dio šireg projekta e-Škole koji se provodi kroz više projekata informatizacije školskog sustava u razdoblju od 2015. do 2022. godine. Nositelj projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET.

„Ove smo godine dobili najveći broj prijava u povijesti natjecanja, čak 206, što govori u prilog porastu vrijednosti samog natjecanja, ali i popularnosti te važnosti kohezijske politike EU.“ izjavila je povjerenica za kohezijsku politiku Europske komisije Elisa Ferreira.

Natjecatelji su konkurirali u ukupno pet kategorija; Industrijska trandzicija za pametnu Europu, Kružna ekonomija za zelenu Europu, Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu, Građanski angažman za koheziju europskih gradova te, specifično za 2020. godinu, Osnaženje prekogranične suradnje mladih.

Stručni žiri odabrao je pet finalista po svakog kategoriji, a građani EU od danas mogu glasati za projekt kojeg smatraju najuspješnijim. U finalu se trenutno nalaze projekti iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Finske, Francuske, Njemačke, Italije, Njemačke, Italije, Nizozemske, Španjolske i Portugala.

U kategoriji Industrijska tranzicija za pametnu Europu konkuriraju projekti Smart Solar Charging Region (Utrecht, Nizozemska), HyTrEc2 (Ujedinjena Kraljevina, Njemačka, Nizozemska, Švedska i Norveška), Kuća digitalizacije (Austrija), Me3DI (Finska), ESA BIC (Portugal).

U kategoriji Kruna ekonomija za zelenu Europu, najuspješnijim projektima su proglašeni sljedeći projekti; Take the Cool Food challenge, SeRaMCo (Njemačka, Francuska, Belgija i Nizozemska), Fibrenamics Green (Portugal), EcoDesign Circle (Baltičke zemlje) i Blue Circular Economy.

Osim hrvatskog projekta e-Škole, pilot projekt, u kategoriji Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu nalaze se i Muzeji preko granica, CYNIC, Digitalne akademije za inkluzivno učenje, Digitalna platforma za vještine.

U kategoriji Građanski angažman za koheziju europskih gradova natječu se projektiA Jewel in a Poor Neighbourhood, Bauergerbanhof-Plagwitz, High Five! jugendrechte im quartier, SHICC, VilaWATT.

U posebnoj kategoriji osmišljenoj kao hommage 30 godina Interrega, za titulu najuspješnijeg projekta bore se ENERGY@SCHOOL, Time is now for change, IEER Interreg Europe, DEM KLIMA AUF DER SPUR, XBIT – Cross-border IT network for competitiveness, innovation and entrepreneurship.

Glasanje će biti otvoreno do 15. rujna, a pobjednici svake od pet kategorija bit će objavljeni 14. listopada 2020. godine, tijekom Europskog tjedna regija i gradova koji će se održati u Bruxellesu. Piše euractiv.jutarnji

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex