Završile prijave za srednje škole: sve više djece želi zanat…

Završile prijave za srednje škole: sve više djece želi zanat…

Završile su prijave programa za upis u prvi razred srednjih škola, a svih 38.995 kandidata koji su prijavili neki od programa danas će doznati konačne ljestvice poretka.

Između 27. i 31. srpnja slijede rokovi za upis, a novost je da se od ove godine on u cijelosti može obavljati “na daljinu”, to jest elektroničkim putem.

Dok su se konačni rezultati još slagali, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) u petak su dostavili one privremene koji pokazuju trenutačni poredak najtraženijih škola i srednjoškolskih programa za koje je ove godine vladalo veliko zanimanje. Podaci tako pokazuju da je od ukupnog broja prijavljenih zasad 38.783 učenika ostvarilo pravo na upis u prvi razred srednjih škola, dok će ostali, po svemu sudeći, šansu morati potražiti na jesenskom roku ili naknadnom, takozvanom trećem upisnom roku koji se provodi u školama u kojima ostane slobodnih mjesta.

Kao kriterij za atraktivnost pojedinih srednjoškolskih programa uzet je omjer ukupne upisne kvote i broja prijava kandidata kojima je taj program prvi izbor. Podsjetimo, učenici za upis u prvi razred srednjih škola mogu konkurirati na ukupno šest programa, poredanih prema prioritetima, a prvi na listi u pravilu je program koji učenik najviše želi upisati.

Prema podacima koje je dostavilo MZO, prema tom kriteriju trenutačno je od gimnazijskih programa u zemlji najtraženiji četverogodišnji program prirodoslovne gimnazije u Prirodoslovnoj školi “Vladimir Prelog” iz Zagreba s ukupno 52 upisna mjesta te čak 301 prijavom.

Uz to, za 103 učenika taj je program prvi izbor, što znači da su za jedno upisno mjesto konkurirala dva učenika koji taj program navode kao upisni prioritet. Slijedi međunarodni dvogodišnji IBMYP program u zagrebačkoj XV. gimnaziji, za koji se na 40 upisnih mjesta prijavilo 110 učenika a za njih 63 to je prvi izbor.

MEDIJSKI TEHNIČARI

Među prvih 20 najtraženijih gimnazijskih programa u zemlji je i nekoliko iz Dalmacije, primjerice, 4-godišnji program prirodoslovno-matematičke gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika, isti program u Gimnaziji Dubrovnik, program opće gimnazije u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića iz Makarske, program opće gimnazije (odjel za sportaše) V. gimnazije “Vladimir Nazor” iz Splita, program prirodoslovne gimnazije u Prirodoslovnoj školi Split te prirodoslovno-matematičke gimnazije u Gimnaziji Jurja Barakovića iz Zadra. Broj kandidata višestruko je premašio upisnu kvotu, a u svakoj od tih gimnazija više od jednog učenika kojima je taj program prioritet konkuriralo je za jedno upisno mjesto.

Izdvojimo li samo Splitsko-dalmatinsku županiju, poredak je sljedeći: među najtraženijima su programima onaj opće gimnazije (odjel za sportaše) V. gimnazije iz Splita (24 mjesta, ukupno 90 prijava a za 33 učenika to je prvi izbor) te također program opće gimnazije Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića iz Makarske (24 upisna mjesta, ukupno 78 prijava, 33 učenika navodi ga kao prioritet). Slijedi program prirodoslovne gimnazije u Prirodoslovnoj školi Split, te programi opće gimnazije u IV. gimnaziji “Marko Marulić” iz Splita i V. gimnazije “Vladimir Nazor” iz Splita.

Dobra je vijest što su ove godine bili iznimno traženi i pojedini strukovni programi, pa je u poretku tih programa u zemlji trenutačno na čelu trogodišnji JMO program automehatroničar u Strojarskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka. Velika je navala bila i za medijskog tehničara u zagrebačkoj Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te trogodišnji JMO program za kozmetičara u Obrtničkoj školi za osobne usluge iz Zagreba.

NOVI KURIKULUM

U Splitsko-dalmatinskoj županiji uvjerljivo je jedno od najtraženijih strukovnih zanimanja bilo ono za farmaceutskog tehničara u 4-godišnjem trajanju u Zdravstvenoj školi Split. Za 26 upisnih mjesta konkuriralo su čak 342 kandidata, a za njih 43 (više od dvoje za jedno upisno mjesto) to je bio prvi izbor.

Traženi su i trogodišnji program za vodoinstalatera – JMO u Obrtno tehničkoj školi Split, kozmetičar prema novom 4-godišnjem strukovnom kurikulumu u splitskoj Obrtničkoj školi, medijski tehničar te web dizajner u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, elektrotehničar u Tehničkoj školi u Imotskom te fizioterapeutski tehničar/tehničarka u splitskoj Zdravstvenoj školi. Piše Slobodna Dalmacija

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex