Ravnateljica DHMZ-a nakon poplava u Zagrebu: Stižu nam još češći i žešći ekstremi…

Ravnateljica DHMZ-a nakon poplava u Zagrebu: Stižu nam još češći i žešći ekstremi…

Ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan Picek izjavila je kako je 90 litara kiše po četvornome metru koja je pala u gradu Zagrebu u 24 sata vrlo rijetka pojava koja se dogodi jednom u čak više od 100 godina.

“Ta količina koja je pala u 24 sata, to je oborina kojoj je povratni period veći od 100 godina. Prosječna količina oborina na području Zagreba je manja nego što je palo u ovih 24 sata, negdje oko 83 litre.

To je vrlo rijetka pojava”, rekla je Ivančan Picek gostujući u Temi dana HRT-a. Dodala je kako je najviše kiše palo u zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske, najviše u Varaždinu (142 litre) i Zagrebu (90 litara). U rubnim dijelovima Zagreba palo je 50-60 litara kiše po četvornome metru.

“Gotovo svake godine imamo po neki ekstremni događaj koji nam plavi gradove, pogotovo na Jadranu. Svaka obilnija kiša dovodi do problema u priobalnim gradovima”, kazala je Ivančan Picek.

Istaknula je da su iz DHMZ-a na vrijeme objavili crveni alarm za pogođena područja jer su predvidjeli te oborine. “S naše strane nije bilo iznenađenja”, kaže. Najavila je da sezonska prognoza ukazuje na toplije i sušije vrijeme, ali da ne mogu isključiti mogućnost da se u iduća tri mjeseca ne ponovi sličan dan s ekstremnim oborinama.

“Možemo preporučiti da se prate naše prognoze, dat ćemo sve od sebe da najavimo takvu pojavu. Međutim ono što je izuzetno bitno da se ovakvi oborinski ekstremi uvažavaju i uračunavaju u građevinske norme i norme za izgradnju nove infrastrukture kako bi se u budućnosti izbjegle ovakve situacije”, poručila je Ivančan Picek.

Ivančan Picek: Budućnost donosi još sličnih ekstremnim događaja koji će biti češći i žešći. piše Večernji list

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex