Rastu cijene bankarskih usluga, evo što ćemo i koliko skuplje plaćati…

Rastu cijene bankarskih usluga, evo što ćemo i koliko skuplje plaćati…

Poskupljuje vođenje tekućih računa u Privrednoj banci Zagreb, te podizanje gotovine u poslovnicama. Erste banka povećava naknade za vođenje i tekućih i žiro računa. OTP mijenja naknadu za dizanje gotovine kreditnom karticom, dok u RBA i Zagrebačkoj banci nema promjena ni poskupljenja, izvijestili su iz ovih banaka

Od jeseni dio banaka povećava naknade za korištenje svojih usluga, pa i za vođenje žiro i tekućih računa. Konkretno, u Privrednoj banci Zagreb od 1. listopada vođenje tekućeg računa u kunama umjesto dosadašnjih od 4,9 do 7 kuna mjesečno, poskupljuje na 6,3 kuna do 9 kuna mjesečno.

Svoj račun u toj banci skuplje će plaćati i umirovljenici: sada plaćaju od 2,45 do 3,5 kune mjesečno, a od listopada će od 3,15 do 4,5 kuna mjesečno. Studenti i dalje neće plaćati naknadu za račun otvoren u PBZ-u.

U banci su imali potrebu naglasiti da će i s ovom promjenom cijene PBZ i nadalje biti među najkonkurentnijim na tržištu. Ističu i da visinu naknada za vođenje tekućeg računa u kunama nisu mijenjali od 2011.

No, cijene se sada, kako su nadalje izvijestili, mijenjaju i u domeni platnih usluga, a odnose se na dio transakcija koji se odvijaju u poslovnicama banke. PBZ će, naime, naplaćivati naknadu za dizanje gotovine s računa u banci, pa će tako naknada za podizanje gotovog novca u iznosu od 100 kuna do 5.000 kuna u poslovnici od 1. listopada iznositi 3 kune, a za što, tumače u PBZ-u, postoji alternativni kanal za podizanje istog iznosa – bez naknade, a to je bankomat.

Za podizanje gotovine iznad 5.000 do 100.000 kuna banka ne naplaćuje naknadu. Također, naknadu za podizanje gotovog novca u poslovnici u iznosu do 5.000 kuna banka ne naplaćuje za podizanje s računa izuzetih od ovrhe (tzv. zaštićenih računa), osnovnih računa i osnovnih računa za osjetljivu skupinu kao i za podizanje gotovine s računa osoba pod skrbništvom i maloljetnih osoba. Banka je odluku o uvođenju ove naknade donijela znatno ranije, ali ju je odgodila do listopada ove godine, kažu u PBZ-u.

– Banka opće uvjete mijenja zbog potrebe informiranja klijenata o novoj primjeni zakonske regulative (nova definicija urednosti klijenta), tehnoloških i procesnih unapređenja koje namjerava osigurati a koji će biti bez naknade za klijenta kao što su dostava PIN-a u On-line bankarstvo (PBZ digitalno bankarstvo), automatska registracija virtualnih kartica u Digitalnom novčaniku, dostava kartica na kućnu adresu te promjene cijena (Tarifa Banke), tumače u PBZ-u.

On-line besplatno

U Erste banci će pak od 1. listopada vođenje tekućeg računa umjesto dosadašnjih 10 kuna, stajati 12 kuna mjesečno, dok će vođenje deviznog ili žiro računa stajati dvostruko više, umjesto 6 kuna, čak 12 kuna mjesečno.

No, ako klijent uz vođenje ova tri računa ugovori i jednu uslugu on-line bankarstva umjesto dosadašnjih 14, plaćat će 12 kuna mjesečno; ako pak ugovori dvije ili tri usluge on line bankarstva onda će umjesto 18, plaćati također 12 kuna mjesečno. Piše Novi List

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex