Burna završnica u Saboru, što nas očekuje na jesen ?

Burna završnica u Saboru, što nas očekuje na jesen ?

Intenzivan radni tjedan Hrvatski sabor zaključio je glasanjem o raspravljenim točkama. Tako je u drugo čitanje upućen Vladin prijedlog Zakona o obnovi Zagreba i okolice od potresa. No, prije godišnjih odmora, najveću pozornost danas je izazvala najava dolaska SDSS-ova Borisa Miloševića u Knin te ministra branitelja Tome Medveda u Grubore. Nakon burnih reakcija, zastupnici su uzeli ljetnu stanku do početka rujna, najkraću dosad.

Možemo zaključiti da je ovo politički bio najburniji i najaktualniji srpanj ikada. Ekspresno je konstituirana Vlada, Sabor, usvojen vladin program, raspravlja se u Saboru o ključnom Zakonu koji će se ticati građana sigurno sljedeće desetljeće, ako ne i više. Cijelo to vrijeme borimo se s pandemijom koronavirusne bolesti.

– Radimo ono zbog čega smo izabrani, zbog čega su nam građani dali povjerenje. U tome sudjeluju, naravno, sve stranke u Hrvatskom saboru. Radimo to vrlo kvalitetno. Nekada malo repliciramo kolegama, repliciramo jedni drugima, ali dobro – to je uobičajeni dio parlamentarnog života, rekao je Mario Kapulica, saborski zastupnik HDZ-a, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman, savjetnik predsjednika HDZ-a gostujući u Temi dana.

Prošlo je 10-ak dana od konstituiranja, dovoljno za neke prve ocjene – ide li se u smjeru onoga što sabor treba biti: mjesto konstruktivnih rasprava?

– Mogu posvjedočiti da je ovaj saziv Sabora, ova struktura saborskih zastupnika puno kvalitetnija nego li je to bila ona prošla, što doprinosi puno kvalitetnijoj i aktivnijoj raspravi posebno oporbe i vrlo konstruktivnih i kvalitetnih prijedloga na već predložene zakonske prijedloge, rekla je Mirela Ahmetović, načelnica Omišlja i potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a.

Osim redovnog rada Sabora, uvijek se komentiraju i ostale političke aktualnosti. Danas – burne reakcije na vijest da će potpredsjednik Vlade Milošević ići u Knin te na odlazak ministra Tome Medveda u Grubore.

– Radi se svakako o pretjeranim, rekao bih i teško prihvatljivim reakcijama. Meni je teško komentirati izjavu po kojoj Hrvatska vlada provodi memorandum Srpske akademije znanosti i umjetnosti u Hrvatskoj 2020. godine. Ne znam od kuda tolika fasciniranost našim istočnim susjedom Srbijom, rekao je Kapulica i dodao:

– Imamo svoju povijest koja se ne može promijeniti, ali ta fasciniranost Srbijom i porukama koje stižu iz Beograda meni je fascinantna, pogotovo kada dolazi iz redova ljudi koji su u Domovinskom pokretu. Ne znam zašto to čine i zbog čega na tome grade svoju politiku. Mislim da je to potpuno promašeno.

– Nitko ne dovodi u istu ravan “Oluju” – koja je državni blagdan, koja je dokaz Hrvatske uspješnosti u stvaranju vlastite države – i jedan zločin nad civilima koji je pojedinačan, ali ne prihvatljiv i za svaku osudu. To se u istu ravan nikako ne može donijeti, naglasio je Kapulica.

Dogovor SDSS-a i Vlade: povijesni iskorak ili gesta?

– Što se tiče gospodina Miloševića i njegova odlaska u Knin, ne smatram to niti gestom, niti povijesnim iskorakom. Naprosto to smatram obvezom svakog državnog dužnosnika, posebno onog koji sudjeluje u obnašanju dužnosti u samoj Vladi Republike Hrvatske. Posebno zbog toga što je on prisegnuo na poštivanje Ustava RH, rekla je Ahmetović.

– Što se tiče odlaska gospodina Tome Medveda u Grubore to smatram civilizacijskim činom i posebno bih tu istaknula vrlo pozitivnu simboliku, jer je gospodin Medved i bivši general Hrvatske vojske, dodala je.

U tome, kazala je Ahmetović, vidi zaista jedan civilizacijski doseg.

– Da on ode, da oda počast žrtvama hrvatskih građana srpske nacionalnosti i time zatvori stanicu povijesnih prijepora oko činjenice da je “Oluja” oslobodilačka vojno-redarstvena akcija koja je i pred međunarodnim pravosudnim tijelima tako okarakterizirana. I da te sve prijepore završimo jednom zauvijek, da se okrenemo budućnosti, jer to od nas građani i očekuju, rekla je Ahmetović.

Već tradicionalno, zaoštrava se retorika pred “Oluju”, zaoštrena je i ona između predsjednika i premijera.

– Predsjednik RH i premijer poznati su u javnosti prema svojim specifičnim karakterima, prema svojim specifičnim stilom ponašanja, rekla je Ahmetović.

– Međutim, ja bih voljela da oni te svoje karaktere više puta obuzdaju, jer građane zapravo zanima na koji način će oni pomoći da se ostvari bolja i veća kvaliteta života u RH, a ne zanimaju ih njihove male razmirice, dodala je.

“Stožer civilne zaštite je duboko politiziran”

Unatoč tome, istaknula je da se mora složiti s predsjednikom RH kada je istaknuo “jednu nepobitnu činjenicu”.

– A tiče se Stožera civilne zaštite koji je duboko politiziran, čemu svjedoči i današnja prisega jednog člana, odnosno članice Stožera u Saboru Republike Hrvatske gospođe Maje Grbe-Bujević, rekla je Ahmetović.

To je, dodala je, pridonijelo “velikoj zbunjenosti građana,  nepovjerenju konačno i u institucije, protiv čega se cijelo vrijeme suverenosti naše države i borimo”.

S izjavom Ahmetović složio se i Kapulica.

– Svjedočili smo još jednom pokušaju politizacije rada Stožera. Gledajte, javni prijepori između predsjednika Hrvatske vlade i predsjednika Republike Hrvatske privlače veliku pozornost medija, rekao je Kapulica i dodao:

– Kada bi kamera bila malo prisutnija u prijeporima između pojedinih Saborskih zastupnika, evo nas dvoje kolega koji smo ovdje u studiju smo tome svjedoci – vi biste tamo svjedočili kud i kamo većim i prijeporima i prepucavanjima.

Stoga, dodao je, “iz toga ne bi izvodio velike političke zaključke, osim što se moram složiti da nam je predsjednik države dosta neangažiran”.

– Ne znamo još je li izašao na izbore, nije došao na konstituirajuću sjednicu Sabora, a i sam je rekao da će voditi jednu politiku grintanja pa onda nije ništa čudno kad na grintanje dobijete neki odgovor, ali mislim da ćemo se na to naviknuti, rekao je Kapulica.

Planovi za jesen

Na pitanje razmišljala li o mjestu šefice stranke, kreće li u utrku – budući da vrlo skoro nakon povratka u Sabor slijede izbori u SDP-u 26. rujna, Ahmetović je odgovorila:

– Ja ću svoju odluku donijeti u narednih 15-ak dana i o tome na koju dužnost ću se u stranci kandidirati, a zasigurno hoću na jednu od dužnosti, a to će biti ona za koju ocijenim da ću najviše doprinijeti rastu SDP-a, povratku povjerenja birača u SDP i promicanju SDP-ovih politika.

– Ja želim puno sreće kolegama u SDP-u, dok oni budu provodili svoje unutarstranačke izbore, mi ćemo pripremati Zakon o obnovi grada Zagreba i okolice za drugo čitanje, i čitav niz drugih zakona, rekao je Kapulica. Donosi HRT

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex