SDP-ovci po radnim skupinama traže razloge izbornog debakla, evo nekih….

SDP-ovci po radnim skupinama traže razloge izbornog debakla, evo nekih….

Nakon što je to propustio u dva izborna ciklusa, SDP je ovaj put pokrenuo postupak analize izbornih rezultata. Predsjedništvo SDP-a u četvrtak je na sjednici prihvatilo teze koje je pripremio politički tajnik Davorko Vidović kao podlogu za raspravu u kojoj bi SDP-ovci trebali iskristalizirati razloge zbog kojih su ponovno doživjeli izborni poraz.

– Govori se o potopu na izborima, ali nije to glavni problem. Zabrinjavajući su trendovi, jer smo izgubili oko pola milijuna glasača. Taj trend je opasan, a problem je započeo još 2011. godine sa Zoranom Milanovićem. Ekipa predvođena Davorom Bernardićem nije uspjela zaustaviti ovaj trend – kaže Davorko Vidović.

Desna opasnost

– Postoji više različitih uzroka izbornog poraza, a analiza će biti podloga novom vodstvu SDP-a za konsolidiranje stranke – rekao je v. d. predsjednika SDP-a Zlatko Komadina.

Vidovićeva analiza, na koju će se prvi očitovati članovi Predsjedništva SDP-a, napisana je na četiri stranice, a ponuđeno je 15 teza za raspravu. Podijeljena je u tri političke cjeline: objektivne okolnosti, politički akteri i sam SDP.

– Jedan je kontekst činjenica da je Covid-19 promijenio svijet, pa tako i Hrvatsku. Tu je datum izbora, zatim izborne poruke te sklonost ljudi da ništa ne mijenjaju, posebno stoga što je Hrvatska relativno dobro izašla iz prvog vala epidemije, bez prevelikog broja zaraženih, umrlih i prevelikog udara na gospodarstvo. Sve je to u drugi plan bacilo ono što smo htjeli komunicirati tijekom kampanje, što je Vlada radila protekle tri godine, dubioze koje su ostale oko Agrokora, korupcija i ekonomija. Potreba za sigurnošću sve je to bacila u drugi plan – kaže Vidović.

Druga cjelina u znatnoj mjeri obrađuje pojavu Domovinskog pokreta na ovim izborima.

– Domovinski pokret je svojim postojanjem pridonio uspjehu HDZ-a – smatra politički tajnik SDP-a. Kaže da su Miroslav Škoro i njegova ekipa homogenizirali birače HDZ-a, a stranka se, što priznaje da je bila hrabra odluka Andreja Plekovića, pozicionirala na centru.

– HDZ je otišao prema centru i učinio ga prihvatljivijim umjerenim biračima. Domovinski pokret je manje homogenizirao naše birače koji su često u strahu od HDZ-a glasali za SDP. Sada su ocijenili da nema desne opasnosti od HDZ-a i manje su bili motivirani. Pokazalo se i da ekstremna desnica nema takvu podršku među biračima kao što se to mislilo – procjenjuje Vidović.

Percepcija

Kad je riječ o političkoj platformi Možemo!, smatra da je pokupila mnogo protestnih glasova birača koji neće dati podršku ni HDZ-u ni SDP-u te birača starih centrističkih stranaka, HSLS-a, HNS-a, te dio SDP-ovih birača.

Treći dio se bavi SDP-om.

– Tu su najvažnije stvari da je percepcija SDP-a bila kako je stranka u problemima, sukobima, frakcijskim borbama, uz što je išla percepcija predsjednika kao slabijeg lidera u odnosu na HDZ-ovog. To je također utjecalo na slabiju motivaciju birača za promjenu – kaže Vidović.

Nastavlja da je kampanja u nizu pitanja bila deficitarna. Od izbornog slogana koji nije bio motivirajući do toga da se veliki broj koalicijskih stranaka potpuno autonomno ponašao.

– Svatko je imao svoju kampanju. Stožer je postojao formalno. Uz to smo imali situaciju da se unutar iste stranke vodila bespoštedna borba za preferencijalne glasove, da su se doživljavali kao konkurenti, a ne kao dio tima – navodi politički tajnik SDP-a i postavlja pitanje bi li u ovakvim okolnostima savršen SDP dobio izbore te zaključuje da bi to bilo teško.
čelna mjesta – Mislim da je HDZ ove izbore morao dobiti – smatra Vidović.

Najviše ga, međutim, zabrinjavaju trendovi koji su započeli 2011. godine, u kojima SDP iz izbora u izbore gubi birače. No, za razliku od mnogih, ne vidi problem u listama. Kaže da ih je Bernardić složio tako da je pokušao predstaviti svoju inkluzivnu politiku.

– Stavio je na liste sve koje je trebalo. Na njima su bili svi ministri Milanovićeve Vlade, gotovo svi gradonačelnici, svi suspendirani članovi Predsjedništva, osim Vedrana Babića, župani te svi članovi Predsjedništva, osim Nenada Livuna. Nije se to moglo bolje porihtati. Liste, po meni, nisu sporne. Druga je stvar što neki nisu zadovoljni jer su bili na šestom, a ne na četvrtom mjestu – zaključuje naš sugovornik.

Bit će zanimljivo kako će se na ove teze očitovati ostali SDP-ovci. To prije što je za sada jedini kandidat za predsjednika Peđa Grbin nedavno izjavio da gubitnička ekipa međusobno dijeli funkcije kao da se izborni poraz nije dogodio.

V. d. predsjednika Komadina na to kaže da sve odluke donose tijela ovlaštena za to stranačkim Statutom. Navodi da se o zamjenama u Saboru konzultirao sa svim članovima Predsjedništva, a da su saborske dužnosti izglasane na Klubu, i to uglavnom jednoglasno. Kaže još da su se čelna mjesta u pojedinim odborima nudila Peđi Grbinu, Siniši Hajdašu Dončiću i Sabini Glasovac, ali su oni sve odbili. Piše Jutarnji list

Razlozi za gubitak izbora

– pandemija COVID-a 19
– datum izbora
– dobri rezultati Vlade u borbi s epidemijom
– pojava Domovinskog pokreta
– zaokret HDZ-a prema centru
– strah birača od promjene
– percepcija SDP-a kao stranke opterećene sukobima
– percepcija Davora Bernardića kao slabog lidera
– loša kampanja

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex