Ustavni sud odbio reviziju RBA…

Ustavni sud odbio reviziju RBA…

Ustavni sud RH odbio je 10. lipnja revizijski postupak kojim je RBA tražio da se ukine odluka Vrhovnoga suda RH po reviziji Rev-3142/18 vezanoj uz kolektivnu presudu u slučaju franak.

ako je i dalje pravomoćna odluka Vrhovnog suda da se kod utvrđivanja prava potrošača koji potpadaju pod kolektivnu presudu u slučaju franak ne moraju izvoditi dokazi, nego je kolektivna presuda direktno primjenjiva na pojedinačne privatne sudske postupke.

Usto, nema zastare potraživanja za preplaćene anuitete u pojedinačnim postupcima koji su pokrenuti na temelju kolektivne presude. O odluci je izvijestila Udruga Franak.

Ustavni je sud ustvrdio kako je vještačenjem potrebno utvrditi jedino visinu iznosa koji banka mora vratiti potrošaču, no nije potrebno provoditi dokazni postupak, nego se uvidom u konkretni ugovor s ništetnim ugovornim odredbama utvrđuje odnosi li se taj ugovor na utvrđenja iz kolektivne presude. Time je znatno olakšan put do obeštećenja dužnika u CHF na temelju kolektivne presude u slučaju franak. Piše Večernji list

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex