Zbog koronavirusa i najstariji zanat na svijetu bilježi gubitke…

Zbog koronavirusa i najstariji zanat na svijetu bilježi gubitke…

U četvrti crvenih svjetiljki u Amsterdamu prostitucija je posve legalna. Štoviše, seksualni rad je priznat kao legalna profesija u Nizozemskoj još 1988. godine.

Kada je u ožujku ove godine propisana karantena u većini svijeta zbog koronavirusa, mnogi ugostiteljski objekti su zatvoreni. Prestao je i rad u nizozemskoj četvrti De Wallen u kojoj je dotad poslovalo oko 300 prostitutki.

Iako su prostitutke koje su redovito plaćale porez imale pravo na financijsku pomoć države u visini do 1100 eura, mnogima je to bilo premalo da podmire najvažnije životne troškove. Prema nekim statistikama toliko prostitutke u prosjeku zarade u tjedan dana rada.

“Neke su djevojke napustile ovu industriju. Bojale su se rizika od infekcije Covidom – 19, ali su bile i nesigurne hoće li moći zaraditi plaću,” rekao je Eric Hamaker za CNN, vlasnik računovodstvene tvrtke Red Light Tax koja brine o financijama prostitutki.

Neke dame su imale dovoljno ušteđevine da pričekaju ponovno otvaranje Četvrti crvenih svjetiljki i ostanu kod kuće, dok su druge radile ilegalno jer nisu imali druge opcije. Sve uključene strane su izgubile mnogo novca tijekom karantene, uključujući i državu.

Iako je četvrt ponovo otvorena u srpnju ove godine, broj ljudi koji je spreman platiti za seks sve je manji. Inače su 70 posto klijenata bili strani turisti kojih zbog straha od širenja virusa ne putuju onoliko koliko su to inače činili.

Prostitucija je i jedan od onih poslova u kojem je nemoguće izbjeći bliski kontakt s osobom. Uslijed koronavirusa propisane su nove mjere za seksualne radnike u Nizozemskoj. Prostitutke se potiče da svakog klijenta ispitaju o mogućim simptomima te da odbiju svoje usluge ako postoji rizik.

Prije seksa obje strane se trebaju detaljno dezinficirati, a nakon čina potrebno je ukloniti plahte i staviti ih na pranje. Prostitutke trebaju dezinficirati sve površine koje je klijent dodirnuo tijekom posjeta.

Nošenje maske tijekom seksa nije potrebno, ali se obje strane potiče da smanje bliski kontakt licem u lice zbog čega su mnogi odustali od ljubljenja u usta. Piše punkufer

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex