Zločin bez kazne.Prošlo je 29 godina od krvavog masakra u Dalju…

Zločin bez kazne.Prošlo je 29 godina od krvavog masakra u Dalju…

Obilježava se 29. godišnjica masakra 20 policajaca Policijske postaje Dalj, Policijske uprave Osječko-baranjske, 15 pripadnika ZNG-a i četiriju pripadnika Civilne zaštite.

Program je počeo jutros mimohodom ulicama prema Policijskoj postaji u Dalju. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. U crkvi Svetog Josipa služi se misa za poginule. Obilježavanje teče uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

– Ovdje u Dalju, prije 29 godina, dogodio se jedan od tragičnih, ali i jedan od ponosnih trenutaka čitavog Domovinskog rata u kojemu je svom žestinom na vidjelo izašla upornost i nepokolebljivost koji svoju domovinu brane isključivo snagom srca i iskrenoga domoljublja, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, piše HRT.

1. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima srpski pobunjenici su uz pomoć JNA (koja se napadom topništvom na postaju hrvatske policije po prvi put u sukobu otvoreno svrstala na srpsku stranu) napali policajce, gardiste i pripadnike civilne zaštite koji su se nalazili u zgradi policije, tražeći njihovu predaju. Nakon gotovo desetosatne opsade – pucanja po okruženoj zgradi, čak i iz tenkova – postaja je zauzeta i svi koji nisu ubijeni u opsadi, likvidirani su odmah potom, i to 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri člana Civilne zaštite, koji su i izmasakrirani. Tisuće hrvatskih civila iz Aljmaša, Dalja i Erduta bježe pred srpskim paravojnim postrojbama u Osijek. Donosi HRT

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex