Oluja s kojom je došao mir…

Oluja s kojom je došao mir…

Petog kolovoza obilježavamo 25 godina vojno redarstvene akcije „Oluja“ u kojoj je u samo 84 sata oslobođeno 80 posto teritorija, i u kojoj je 4 kolovoza 1995. godine u 5 sati ujutro, u napad na bojišnici dugoj više od 630 kilometara krenulo oko 200.000 hrvatskih vojnika i policajaca.

Pobjeda hrvatskih snaga u “Oluji” jedan je od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti, jer je njome osigurana sloboda njezinih građana i razvoj Republike Hrvatske te teritorijalna cjelovitost i opstanak u međunarodno priznatim granicama. U operaciji je poginulo 196 pripadnika Oružanih snaga RH, najmanje 1100 je ranjeno, a 15 je nestalo. Gubici neprijatelja bili su nekoliko puta veći.

Za uspjeh “Oluje”, uz pobjedničku Hrvatsku vojsku i policiju, koju su predvodili načelnik GS HV-a general Zvonimir Červenko, načelnik Obavještajne uprave GS HV-a kontraadmiral Davor Domazet, zapovjednici Zbornih područja HV-a (generali Miljenko Crnjac, Luka Džanko, Ante Gotovina, Mirko Norac, Petar Stipetić) i skupnih snaga specijalne policije (general Mladen Markač), te zapovjednici na ostalim zapovjednim mjestima i obavještajnim dužnostima, zaslužno je zajedništvo većine hrvatskih građana koji su se suprotstavili srpskoj agresiji, kao i uspješna državna politika, predvođena predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Svjetski državnici, posebice dužnosnici SAD-a, uglavnom su pokazali razumijevanje za provedenu operaciju. Između ostalog, rekli su da je “Hrvatska ostavila dovoljno vremena međunarodnoj zajednici da sukob razriješi pregovorima, a da su oni propali zbog beskompromisnoga stajališta krajinskih Srba”.

 Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske (podrijetlom iz Dalmacije, Bosne i Hercegovine, Zagorja i drugih područja) oslobodili Knin. Zbog njegova strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja.

Ova veličanstvena akcija za koju je američki ministar obrane James Mattis istaknuo: “Proučavajući Oluju, moram naglasiti kako je ona izmijenila tijek povijesti i zbog toga se danas o njoj uči na američkim vojnim školama kao o primjeru dobro pripremljene i provedene vojne operacije”, godinama je u dobrom dijelu imala posla s politički angažiranom historiografijom koja je izjednačavala žrtvu i agresora, koja je vojno redarstvenu akciju nazivala  etničkim čišćenjem i bila u sukobu s istinom i zdravi razumom, jer s jedne strane za kriminalna djela koja su se i dogodila donesene su presude i ogovarajuće kazne, a s druge strane zaboravljaju da je u obrani Hrvatske sudjelovalo  i svoje živote položilo i 10 000 Srba.

Ta politički angažirana „povijesna znanost“ nikada nije benigna, posebno ako se šuti, ne ogovara na neistine i provokacije te u konačnici na pokušaj formiranja svijesti nacije. Da se ne vraćamo godinama ranije prisjetimo se samo jedne izjave koja je govorila o  previše zastava i previše domoljublja.

Mnogi su ovih dana, kako se može pročitati mišljenja kako bi se predstavnik SDSS-a Boris Milošević trebao izjasniti o svojim stavovima oko „Oluje“. Bivša predsjednica Vlade  Jadranka Kosor preko društvene mreže Twitter napisala je kako smatra da bi bilo dobro da prije odlaska u Knin, potpredsjednik Vlade Hrvatske i predstavnik srpske nacionalne manjine, Boris Milošević, jasno kaže da “Oluja”, nije bila etničko čišćenje te zatražila od Miloševića i da osudi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji, kako je navela, “grmi o etničkom čišćenju usprkos presudi suda u Hagu”.

Hoće li se  kompromis partnera u Vladi RH, HDZ-a i SDSS-a u kojem Boris Milošević dolazi na svečanost u Knin, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nekoliko dana kasnije u Grubore, srpsko selo pokazati civilizacijskim činom kao putu pomirenja i granje budućnosti, ostaje za vidjeti. Činjenica je da će po prvi put  od 1995.  godine do danas jedan Srbin kao visoki dužnosnik Vlade RH sudjelovati na proslavi Oluje.  

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja izvjesimo hrvatsku zastavu i slavimo našu pobjedu. Svim braniteljima sretan Dan branitelja! Svima onima koji su dali svoje živote za Domovinu Bog dao pokoj vječni i nagradu u Kraljevstvu Nebeskom! 

ms/dm

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex