Počela promjena vremena – tuča u Karlovcu, nevrijeme u Istri!

Počela promjena vremena – tuča u Karlovcu, nevrijeme u Istri!

Olujni sustav stigao je iz Italije, ravno na Istru, gdje se najprije obrušio na zapadnu obalu poluotoka.

Tamo trenutačno ima obilne kiše, i izražena je grmljavinska aktivnost. Sustav se giba prema sjeveroistoku! Početak je to promjena vremena koja će promijeniti prilike u zemlji, ali nadamo se donijeti koju kap kiše žednoj Dalmaciji, i pomoći u gašenju požara na Kozjaku.

Podsjetimo, zbog jakog juga požar se brzo proširio. Zapadni dio požara je i dalje aktivan i radi se na gašenju. Istočni dio nije lokaliziran, ali je požar zaustavljen te se radi na saniranju terena.

Osim u Istri, promjena je zahvatila i Karlovac i Dugu Resu gdje je padala tuča veličine oraha. Stradao je i dio zgrade gradske vijećnice kojoj je vjetar otkinuo krovište.

Na terenu su vatrogasci i policija, a iz tamošnjeg DVD-a rekli su za Dnevnik.hr kako zasad nemaju podataka je li netko ozlijeđen te potvrdili da je oluja odnijela dio krova vijećnice.

Danima najavljivana promjena vremena neće biti samo kratkotrajna, kako je to prije djelovalo. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), tijekom večeri nas čekaju jači pljuskovi u cijeloj zemlji, a takvo nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra.

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, poručuju iz DHMZ-a.

Sutra će biti promjenljivo i nestabilno te svježije. Povremeno pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženi te ponegdje praćeni tučom i prolazno pojačanim vjetrom. Vjetar većinom slab, u gorju umjeren južni, a popodne će u ostalim područjima zapuhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, prolazno s jakim udarima.

Na Jadranu će umjereno i jako jugo slabjeti, a krajem dana će na sjeveru jačati bura. Najniža jutarnja temperatura od 15 do 20, na Jadranu od 21 do 25. Najviša dnevna od 22 do 28, na istoku i u Dalmaciji i do 30 °C. Donosi N1

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex