SDP dekretom zabranio unutarstranačke svađe do izbora…

SDP dekretom zabranio unutarstranačke svađe do izbora…

Uvjet za pristup izborima jest plaćena članarina, a čini se da je entuzijazam SDP-ovih članova toliko splasnuo da članarinu plaća svega petina dosadašnjih pripadnika stranke, odnosno nešto više od 7.000 ljudi

Članstvo SDP-a dobilo je zanimljiv dopis glavnog tajnika SDP-a Hrvatske, Nikše Vukasa, u kojem ih obavještava da je Predsjedništvo SDP-a prošloga tjedna donijelo zaključak, a uoči izbora u stranci što će se održati 26. rujna, »da se svi eventualni prijepori unutar organizacije, i članstva (opstrukcije vodstva, izazivanje izvanrednih konvencija, izglasavanje nepovjerenja i sl.) stave u stanje mirovanja do okončanja izbornog procesa za tijela SDP-a Hrvatske«.

Kako stoji u dopisu, svrha i cilj ovog zaključka je da se kandidatima za tijela stranke osigura nesmetana komunikacija u predstavljanju vrijednosti koje bi trebale biti težište aktivnosti u idućem mandatnom razdoblju. Članovima treba osigurati vrijeme neopterećeno trzavicama, kako bi što objektivnije mogli procijeniti i odabrati kandidate u vrh stranke.

Dakle, doslovno, vrh SDP-a probleme u svojim redovima misli prevladati dekretom da se do 26. rujna i izbora novog vodstva trzavice stave – na čekanje.

Splasnuo entuzijazam

Očito je da je takav zaključak Predsjedništva donesen jer su s terena stigle najave da su moguća rušenja lokalnih organizacija i preslagivanja odnosa u bazi, iz čega mogu proizaći određene izborne manipulacije, no potez vodstva stranke doista je neuobičajen, a dio članova Predsjedništva tvrdi i kako taj tekst nije izvorno predložen u tako besmislenom obliku. »Ovo je apsurdno. Pa kako se kandidati uopće i mogu predstaviti članstvu u modelu jedan član-jedan glas, nego istupima u medijima i međusobnim raspravama. Vrijeme je zaista pregazilo ovo vodstvo stranke, koje misli da se na neki oktroirani način mogu zaustaviti političke debate«, rekao nam je jedan od kandidata za mjesto potpredsjednika u stranci.

S druge strane, postavlja se i pitanje na koliko je adresa ovaj Vukasov dopis došao – naime, donedavno se baratalo s brojem od oko 33.000 članova SDP-a koji imaju pravo glasa. No, čini se da je taj broj drastično pao, kako je prije nekoliko dana potvrdio i kandidat za predsjednika stranke Peđa Grbin, koji je u jednoj izjavi rekao da on računa da će pravo glasa na unutarstranačkim izborima imati tek oko 20 posto dosadašnjeg članstva. Uvjet za pristup izborima, naime, jest plaćena članarina, a čini se da je entuzijazam SDP-ovih članova toliko splasnuo da sada članarinu plaća svega petina dosadašnjih pripadnika stranke, odnosno nešto više od 7.000 ljudi.

– Točne podatke nemam, ali ovo čime baratam kaže da otprilike nešto više od 7.000 članova ima pravo glasa. To je strašno, i pokazuje da su godine devastacije unutarstranačkog rada i nebrige o članstvu dovele do toga da će tek 20-ak posto članova sudjelovati na izborima. To je još jedan pokazatelj koliko je SDP-u potrebna duboka promjena. A oni koji su dosad sudjelovali u tome, tu promjenu donijeti ne mogu, kaže Grbin.

Analiza poraza

Na naše pitanje o broju članova, glavni tajnik Vukas rekao je kako o tome ne može govoriti sve dok 17. kolovoza ne bude otvoren postupak kandidiranja.

Inače, Predsjedništvo je na prijedlog političkog tajnika Davorka Vidovića na istoj sjednici raspravljalo o analizi uzroka poraza na izborima 5. srpnja. Analiza je napisana na četiri stranice, a ponuđeno je 15 teza za raspravu, kroz tri političke cjeline: objektivne okolnosti, politički akteri i sam SDP.

SDP-ovci tako navode prije svega koronu kao uzrok slabog odaziva, potom rast Domovinskog pokreta i kao rezultat toga HDZ-ovo okretanje k centru, te na kraju zaključuju da su unutarnji sukobi, uz slabog lidera, još jedan od uzroka poraza. Po Vidoviću, liste SDP-a nisu bile loše, i to nije uzrok poraza, a na kraju, nakon što je ovaj materijal završio u medijima kao da je konačno usvojen, u dijelu Predsjedništva ističu da se o tome još nije glasalo te da tekst nije usvojen nego je tek predložak za analizu. Sad se očekuje da svoju analizu, odnosno odgovor na ove Vidovićeve teze, ponudi i kandidat za predsjednika Peđa Grbin, i to će vjerojatno biti i dio njegova programa s kojim će uskoro izaći pred (malobrojne) članove SDP-a.Piše Novi List

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex