Na napuštenom otočiću pronašli mornare: Poruka SOS ispisana na plaži spasila im život…

Na napuštenom otočiću pronašli mornare: Poruka SOS ispisana na plaži spasila im život…

Tri mornara iz Mikronezije nasukana na udaljenom otoku u zapadnom djelu Tihog oceana, pronađena su zahvaljujući znaku SOS koji su spasioci primijetili na plaži. 

Australske obrambene snage (ADF) priopćile su da su muškarci pronađeni neozlijeđeni u nedjelju na otoku Pikelot u Mikroneziji zahvaljujući australskim i američkim vojnim zrakoplovima. Pikelot se nalazi gotovo 200 kilometara zapadno od mjesta gdje su krenuli.

Mornari su nestali nakon što je njihov brod veličine 7 metara ostao bez goriva i tako odstupio s rute. Vlasti u Guamu, obližnjem američkom teritoriju, pokrenule su potragu u subotu nakon što muškarci nisu uspjeli dovršiti putovanje od 42 kilometara od Pulatta do Pulapa. 

Australski brod HMAS Canberra, koji inače služi kao pristanište za helikoptere, primio je poziv za pomoć dok je plovio između Australije i Havaja. 

U nedjelju je australski helikopter na jednom od tih otoka primijetio iz zraka SOS ispisan na plaži. Sletio je na maleni otok i muškarcima dao hranu i vodu. 

Pronaći mornare bilo je kao pronaći iglu u plastu stijena jer se Mikronezija sastoji od preko 600 sitnih otoka razasutih po oceanu. A otok Pikelot je nenaseljen i velik manje od pola kilometara. Piše Jutarnji list

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex