Plenković: Nužno iskazati pijetet prema svakoj nedužnoj žrtvi, i prema nevinim srpskim žrtvama…

Plenković: Nužno iskazati pijetet prema svakoj nedužnoj žrtvi, i prema nevinim srpskim žrtvama…

Premijer Andrej Plenković obratio se okupljenima u Kninu.

“Današnji dan obilježavamo u znaku pobjede i ponosa, a prožet je pijetetom i pomirbom. Uvijek je lijep osjećaj govoriti iz Knina, iz grada u kojem se u kasnom srednjem vijeku stolovali i herceg i ban, gdje je zasjedao banski sud, kojim su vladali velikaši i grada koji je simbol pobjede u Domovinskom ratu, a to najbolje simbolizira slika Franje Tuđmana koji nakon oslobođenja ljubi trobojnicu na kninskoj tvrđavi. To i danas u svima nama budi jake emocije, jer je značilo da se rat završio i da su se stotine tisuća prognanih se mogli vratiti.

Nakon petogodišnje okupacije oluja je porazila velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića. Za četiri dana je oslobođen okupirani teritorij, ostvareni su preduvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Oluja je razbila obruč oko bihaćke enklave, gdje je ljudima prijetila sudbina Srebrenice. Sve je to dovelo do Daytonsko – pariškog mirovinskog sporazuma.

Pretrpjeli smo ogromnu štetu i izgubili 15 godina razvoja. Oluja je bila pravno legitimna, vojno neizbježna, politički nužna. Osim što je bila vrhunac svih napora za obranu bila je prekretnica za mir i s pravom je možemo smatrati najvećom pobjedom.

Osim toga, obuzima nas i zahvalnost. Da bi smo zaštitili položaj branitelja donijeli smo zakon o borcima iz rata, a naša je dužnost tragati i za nestalim državljanima. Zato je donesen i zakon o nestalima u ratu.

Ovaj dan u nama budi i ponos. Prisjećajući se tih dana na umu su nam odlučnost, hrabrost, sloga i snaga. Tih smo dana naporima svih ljudi došli do slobodne Hrvatske. Učvršćena je hrvatska državnost, i da bi mladi bili svjesni žrtve koja je za nju podnesena, te gajili domoljubne vrijednosti, u zadnje je tri godine više od 130.000 djece obišlo Vukovar i druga mjesta koja su simboli rata.

Poštovanje drugoga postaje samopoštovanje. Pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala, riječi su to Franje Tuđmana iz 1997. koje je u Vukovaru uputio povratnicima i srpskom stanovništvu. To treba imati na umu u pogledu budućnosti. Žalimo zbog svih stradali, civila i Hrvata i Srba i svih drugih nacionalnosti. Žalimo za svima koji su poginuli braneći Hrvatsku kao i onih koji su prognani, te žalimo za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane – legitimna obrana ne može biti opravdanje za nedjelo. Svjesni smo da je pobjeda u Oluji bila traumatična za sve hrvatske Srbe, koji su tada napustili svoje domove na okupiranom području. Za Srbe je i danas to zbjeg pred hrvatskim snagama.

Činjenica je d a je nakon Oluje Hrvatska država uložila napore da se vrate hrvatski Srbi koji su to htjeli. Mnogo je učinjeno, ali još je mnogo poteškoća koje treba ukloniti. Brojni su hrvatski Srbi sve vrijeme rata dijelili sudbinu hrvatskih građana, a mnogi su bili i branitelji, čime se trebaju ponositi. Važno je da Oluju Srbi ne vide samo kao egzodus, nego kao kraj rata.

Treba iskazati pijetet prema svakoj žrtvi, prema svim žrtvama, kojim pokazujemo velikodušnost pobjednika, koji žali zbog svakog posrtaja ili nesankcioniranih zločina. Imajmo svi hrabrosti i ljudskosti da iskažemo pijetet prema svim nevinim žrtvama. Hrvatsko društvo i zemlja trebaju ići naprijed. Budućnost se nalazi u pravdi za sve žrtve, bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinitelja, i zato se svi zločini koji ne zastarijevaju trebaju procesuirati.

Danas kada se svijet nosi s najvećom zdravstvenom opasnošću u zadnjih 100 godina, te najvećom ekonomskom krizom od Drugog svjetskog rada, moramo učvrstiti jedinstvo ciljeva”, rekao je Plenković, prenosi N1.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex