Sve je spremno za 305. Sinjsku alku…

Sve je spremno za 305. Sinjsku alku…

Pred nama je 305. Sinjska alka. Ove godine, zbog koronavirusa, održat će se pod posebnim uvjetima: sudionici alkarske povorke vodit će računa o fizičkoj distanci, a za trećinu će biti i manje publike.

Od 1715. trči se Alka i u ratu i u miru, no rijetko kada u ovakvim okolnostima.

– Dogodilo se da se ona izmještala upravo za vrijeme epidemija kao što je to bilo za vrijeme kolere 1855., umjesto u planirano vrijeme kada se trebala održati, održala se u listopadu, rekla je Monika Vrgoč, direktorica TZ-a Sinj.

Epidemija koronavirusne bolesti nije poštedjela ni Sinjane. Gledatelja će biti znatno manje, a nadmetanje će se, baš kao i proslava blagdana Velike Gospe, održavati uz protuepidemijske mjere.

Sami su se alkari na trkalištu pripremali u timovima, pazilo se na socijalnu distancu.

– Alkare smo podijelili u dvije grupe: grupe A i B po 15, tako da se pridržavamo mjera. Ako se jedna grupa zarazi i završi u samoizolaciji, ima druga koja može odraditi Alku do samoga kraja, jer po statutu je 11 minimalan broj da bi se odradila Alka, rekao je Ivica Filipović-Grčić, alajčauš.

Naposljetku je odabrano 17 ponajboljih, među njima jedan debitant, a ima i šest novih momaka.

Sutra se već trči Bara pa Čoja, a u nedjelju – veliko nadmetanje za slavodobitnika koje će, prema najavama, pratiti cijeli državni vrh. Donosi HRT