Vlasti u Bejrutu istražuju okolnosti eksplozije: Dužnosnici završili u kućnom pritvoru….

Vlasti u Bejrutu istražuju okolnosti eksplozije: Dužnosnici završili u kućnom pritvoru….

Amonijev nitrat je bio u skladištu luke u Bejruta od 2013. godine kad je zaplijenjen s broda Rhosus koji je plovio pod moldovskom zastavom.

Libanonska vlada objavila je da je dio dužnosnika bejrutske luke stavljen u kućni pritvor uoči istrage eksplozije u kojoj je ubijeno najmanje 135 ljudi i ranjeno više od 4000 ljudi.  Predsjednik Michel Aoun kazao je da je do eksplozije došlo zbog neprikladnog držanja 2750 tona amonijeva nitrata u skladištu luke. 

Šef carine Badri Daher kazao je medijima da su oni zvali vlasti da se uklone opasne kemikalije iz luke, međutim to se nije dogodilo. 

– Prepuštamo stručnjacima da utvrde koji je razlog tome – kazao je, prenosi BBC. 

Sigurnost luke

Amonijev nitrat je bio u skladištu luke u Bejruta od 2013. godine kad je zaplijenjen s broda Rhosus koji je plovio pod moldovskom zastavom. Naime, Rhosus je morao hitno ući u bejrutsku luku zbog tehničkih problema koje je imao tijekom putovanja na relaciji Gruzija – Mozambik

. Brod je bio pregledan, no vlasti su dale zabranu odlaska jer su procjenile da ne bi bio u mogućnosti sigurno ploviti morem. Brod su brzo nakon toga napustili vlasnici zbog čega je podignuto nekoliko tužbi, dok je amonijev nitrat s broda zaplijenjen. Prenosi Večernji list

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex