Beroš najizgledniji u utrci za gradonačelnika, ali s Bandićem će čuvati prešutni savez…

Beroš najizgledniji u utrci za gradonačelnika, ali s Bandićem će čuvati prešutni savez…

Jedna od ključnih političkih bitaka koja će se u Hrvatskoj voditi u nadolazećem razdoblju jest ona za Zagreb. Nakon dobrog rezultata na parlamentarnim izborima, pogotovo u Zagrebu, na kojima je HDZ u I. i jedinoj čistoj zagrebačkoj izbornoj jedinici nakon 20 godina ponovo postao relativno najjača stranka s osvojenih 28,32 posto glasova, predsjedniku te stranke Andreju Plenkoviću porasli su apetiti. Piše Jutarnji list

– Njemu je ovo prilika da se upiše u povijest kao prvi stranački predsjednik nakon Tuđmana koji je u Zagrebu vratio HDZ na vlast, i to nakon punih 20 godina. Učinit će sve da tu priliku ne propusti – rekao nam je jedan od analitičara blizak vrhu HDZ-a. Isti izvor podsjeća da je na srpanjskim izborima, osim u Zagrebu, HDZ-u osjetno narasla podrška i u ostala tri najveća hrvatska grada – u Osijeku i Splitu, gdje su već na vlasti, pa čak i u Rijeci.

– Plenković ima ambiciju dokazati da je HDZ pod njegovim vodstvom u stanju pobjeđivati i u većim urbanim sredinama, a ne samo u Suhopolju ili Krivodolu, tj. u provinciji. Zato mislim da će u Zagrebu, koji mu je najvažniji, ići na sigurno i da će kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika biti Vili Beroš – kaže nam isti sugovornik.

A Beroš je, podsjetimo, na nedavnim parlamentarnim izborima u X. izbornoj jedinici dobio 35.678 preferencijalnih glasova, 3470 glasova više i od samog Plenkovića u I. izbornoj jedinici.

Mudro s Bandićem

Ako se zagrebačka oporba lijevo od političkog centra uspije dogovoriti o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika, Tomislavu Tomaševiću, HDZ-u je iznimno stalo da na desnoj strani političkog spektra uz njihova kandidata bude što manje konkurenata i što manje rasutih glasova. Kako je prilično izvjesno da će u Zagrebu i Most i Domovinski pokret imati svoje kandidate, HDZ-u je od velike važnosti da u prvom izbornom krugu Milan Bandić njihovu kandidatu ne uzima glasove. A on bi im, ustraje li na kandidaturi za gradonačelnika, bez obzira na strmoglavi pad popularnosti, mogao uzeti dio glasova. U toj stranci, ako je suditi po našim sugovornicima, još nisu usuglasili kakvu će strategiju imati prema svom aktualnom koalicijskom partneru u Zagrebu i donedavno na državnoj razini, Bandiću.

– Jasno je da svih 148.000 birača koji su za Bandića glasali na posljednjim lokalnim izborima sljedećeg svibnja neće glasati za njega, ali jedan dio njih sigurno hoće. Dakle, ustraje li Bandić na kandidaturi za gradonačelnika, sigurno će nam uzeti nešto glasova. Zato HDZ u odnosu prema Bandiću treba biti mudar – kaže nam jedan od sugovornika iz zagrebačkog HDZ-a.

– Razgovori o tome tko će biti HDZ-ov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika neformalno se u stranci već vode, ali jedno je jasno – taj kandidat, tko god bio, mora kontrolirati zagrebački HDZ koji trenutačno vodi Andrija Mikulić. A mora ga uz ostalo kontrolirati i zbog budućeg odnosa snaga u zagrebačkoj Skupštini. Time se stranka mora pozabaviti odmah nakon ljeta, i to je jedan od važnijih unutarstranačkih poslova koji stoje pred Plenkovićem – kaže nam isti sugovornik iz HDZ-a.

Ni u HDZ-u niti u široj javnosti nije tajna da šef zagrebačkog HDZ-a, uz to i glavni državni inspektor Andrija Mikulić slovi kao čovjek Milijana Brkića, preko kojeg je Brkić kontrolirao stranku u glavnom gradu. Eliminacijom Brkića iz stranačkog vrha na unutarstranačkim izborima koji su se održali na proljeće te njegovom eliminacijom iz Sabora na proteklim parlamentarnim izborima, Plenković se napokon riješio čovjeka koji je kontrolirao stranačku desnicu, dio policijske i obavještajne i poslovne mreže, a početkom ove godine se i otvoreno pridružio njegovim unutarstranačkim oponentima. Za očekivati je da će se nakon pobjede na parlamentarnim izborima rješavati i njegovih kadrova, pogotovo onih u Zagrebu koji su proteklih godina, u tijesnoj suradnji s Bandićem, svojim ljudima napučili zagrebačku upravu i gradske tvrtke.

Drugi sugovornik blizak vrhu HDZ-a, međutim, tvrdi:

– Mislim da tu neće biti nikakvih dogovora s Bandićem slijedom onog HDZ-ova plakata s početka kampanje za parlamentarne izbore na kojem je pisalo: ‘Neki će delati, a mi ćemo obnoviti’. Ako je Bandić pametan, shvatit će tu poruku, a ta je da sadašnji Plenkovićev HDZ više ne računa na njega i da mu u Zagrebu neće suprotstaviti beznačajnog čovjeka, nego jakog kandidata Vilija Beroša. Ne vjerujem da će HDZ Bandića javno napadati, nego će ga jednostavno ignorirati. Plenković će posložiti zagrebačku organizaciju HDZ-a onako kako on misli da treba, a nije nužno da Beroš bude na njezinu čelu. Zagrebačka organizacija će napraviti sve ono što joj kaže Plenković – ističe sugovornik blizak Plenkoviću.

Beroš u sukobu interesa

Iako se s Vilijem Berošem spekulira kao s najvjerojatnijim HDZ-ovim kandidatom za zagrebačkoga gradonačelnika, hendikep mu je to što se kao ministar zdravlja, za razliku od Tomaševića ili Bandića, sve do službene kandidature ne može izjašnjavati o gradskim temama, pa ni o onoj najvažnijoj, o Zakonu o obnovi Zagreba. U Saboru je u ime kluba HDZ-a taj zakon u prvom čitanju branio Domagoj Milošević, koji se javio i za pojedinačnu raspravu. Pažljivijim slušateljima nije promaklo da je u istupima oko tog zakona Milošević snažno isticao da je i sam po rođenju i pripadnosti Zagrepčanin, da je u tome gradu sve što mu je važno te da se Zagreb može uspješno obnoviti samo “kvalitetnim planiranjem i dobrim menadžerskim upravljanjem”. Iz toga, ali ne samo iz toga, neki su iščitali i njegovu ambiciju za kandidaturom za zagrebačkoga gradonačelnika, ili makar za Beroševa zamjenika.

Međutim, Beroševa “Ahilova peta” kad je posrijedi kandidatura za zagrebačkoga gradonačelnika zove se Tajana Tomašević. Ta žena, koja je visoko u upravljačkim strukturama C.I.O.S.-a, CE-ZA-R-a, METIS-a i Eko flora Plus, tvrtki u vlasništvu Petra Pripuza, njegova je sestra. Već kao ministar zdravlja Beroša je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pozvalo na krajnju obazrivost i oprez kad je posrijedi sklapanje poslova između zdravstvenih ustanova i Pripuzovih tvrtki, a takvih poslova i u Beroševu ministarskom mandatu ima. Njihova je vrijednost, međutim, ništavna u usporedbi s višemilijunskim poslovima koje Pripuzove tvrtke sklapaju sa zagrebačkim gradskim poduzećima. Kandidira li HDZ Beroša za gradonačelnika i ako ga Zagrepčani izaberu, on bi kao gradonačelnik bio i član i predsjednik Skupštine Zagrebačkog holdinga i kao takav postavljao Upravu Zagrebačkog holdinga i bio u mogućnosti utjecati na poslovne odluke gradskih tvrtki.

Ako HDZ za zagrebačkoga gradonačelnika kandidira čovjeka obiteljski povezanog s Upravom Pripuzovih, oporba će to prikazivati kao nastavak Bandićeve politike. U najužem Bandićevu krugu tvrde da Bandiću ne pada na pamet odustati od još jedne utrke za gradonačelnika.

– Istina, njegova zvijezda se gasi, proskribiran je, šanse mu nisu bile nikada manje, ali on će se kandidirati pobijedio ili izgubio – kaže nam jedan od bliskih Bandićevih suradnika koji nas uvjerava da s Bandićem još nije gotovo i da on nije bez šansi, pogotovo ako ne bude imao jakog protukandidata.

– On nikada nije uživao podršku u središtu Zagreba, već u Dubravi, Kozari putevima, u kvartovima gdje se može čuti šargija – uvjerava nas jedan od Bandićevih dugogodišnjih suradnika.

Da se Bandićeva zvijezda gasi nakon 20 godina upravljanja Gradom, niza optužnica za zloupotrebu položaja i ovlasti, kaosa nakon potresa i nedavnih poplava izazvanih olujnom kišom – vidljivo je golim okom.

Častan uzmak za Bandića

Na pitanje planira li, s obzirom na pad popularnosti i svoju ukupnu situaciju, pregovarati s HDZ-om o sljedećim lokalnim izborima u Zagrebu, naš sugovornik iz Bandićeva užeg kruga odgovara:

– Pregovori? Ne bih rekao. Tu postoji nešto drugo, važnije od pregovora. Pa valjda znate da je u zagrebačkoj Gradskoj upravi i u gradskim trgovačkim društvima zaposleno puno više članova HDZ-a nego onih iz Bandićeve stanke. Njih su, pogotovo u posljednje četiri godine, zapošljavale sve struje u HDZ-u. Pukne li prešutni sporazum između HDZ-a i Bandića, to bi izazvalo velik potres i nervozu u zagrebačkom HDZ-u.

A to, ističe isti sugovornik, “za Plenkovića koji ne kontrolira zagrebačku organizaciju i stranačku bazu može biti neugodno. U zagrebačkoj organizaciji HDZ-a još je puno pripadnika desnog stranačkog krila koje je kontrolirao Milijan Brkić, ima tu i onih koje je kontrolirao Milan Kujundžić, ukratko, odnosi u zagrebačkom HDZ-u prilično su složeni. Zato Plenkoviću nije pametno raskidati prešutni savez s Bandićem”.

I doista, od povratka HDZ-a na vlast 2015. u Gradskoj upravi, Holdingu i njegovim podružnicama zaposlen je čitav niz HDZ-ovaca, članova njihove uže i šire obitelji. Zapošljavani su na visoke koeficijente kao savjetnici, članovi Uprave, pomoćnici ravnatelja, ali i na druga radna mjesta po zagrebačkim tvrtkama i upravnim uredima… Bernard Mršo, jedan od četiri člana Uprave Zagrebačkog holdinga (blizak Milijanu Brkiću), Stanko Gačić, voditelj Tržnica Zagreb, Slavko Ivanda, zamjenik voditelja Čistoće, Tomislav Mazal, direktor Gradske plinare, Ivona Takač iz Zrinjevca, samo su neki od članova HDZ-a ili bliskih HDZ-u koji su zaposleni u upravama gradskih tvrtki.

Naš sugovornik, jedan od Bandićevih suradnika, dodaje: – Onaj tko postane gradonačelnik Zagreba naslijedit će i HDZ-ove kadrove zaposlene u Gradskoj upravi i gradskim tvrtkama. Ne zaboravite da Zagreb ima 26 gradskih upravnih tijela – različitih ureda, zavoda i službi – a ravnatelji tih upravnih tijela nisu imenovani na mandat, nego su izabrani na natječajima u stalni radni odnos. Pustimo sad kakvi su to bili natječaji, ali ti ljudi i nakon Bandića ostaju na svojim mjestima i novi gradonačelnik, tko god on bio, neće ih moći tek tako maknuti. Neki će, naravno, odmah ‘okrenuti kaput’, ali neki će ostati lojalni svojim ranijim principalima. To pokazuje da Plenkoviću sve i da dobije izbore neće biti lako ovladati Zagrebom i da mu nije pametno ići đonom na Bandića.

Jedna od kalkulacija ljudi iz Bandićeva kruga koju smo mogli čuti je i sljedeća: u slučaju da HDZ-ov kandidat za gradonačelnika na proljeće uspije pobijediti Tomaševića, HDZ u Gradskoj skupštini neće moći formirati većinu bez Bandićeve stranke. HDZ će, nadaju se, morati koalirati s Bandićevim vijećnicima, pa bi im bilo najbolje da Bandiću u tom slučaju daju mjesto predsjednika zagrebačke Gradske skupštine. To bi, tvrde, za Bandića bio “častan uzmak”, a njegovim kadrovima u gradskoj vlasti i mreži naslonjenoj na nju osigurao bi preživljavanje.

Jedan od Bandićevih suradnika s kojim smo razgovarali iznio nam je još radikalniju zamisao – Bandić bi, tvrdi, s HDZ-om trebao postići dogovor o tome da bude zajednički kandidat HDZ-a i Stranke rada i solidarnosti za zagrebačkoga gradonačelnika, a da mu zamjenik bude iz redova HDZ-a, uz dogovor da se Bandić nakon dvije godine i jednog dana povuče s gradonačelničke pozicije i mjesto prepusti HDZ-ovu zamjeniku.

I dok Bandićevi bliski suradnici razmišljaju o tome kako od tihog saveza s HDZ-om u Zagrebu izvući najviše i ostati u igri, na pitanje što sam Bandić planira i misli – nemaju odgovor. Ne znaju, kažu, s kim se o svojoj političkoj budućnosti konzultira i konzultira li se uopće… 

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex