Dvije grupe alkara, trećina gledališta popunjeno: “Nova normalna” Alka

Dvije grupe alkara, trećina gledališta popunjeno: “Nova normalna” Alka

Posljednjih mjeseci u Sinju glavno pitanje bilo je hoće li se i ako da, pod kakvim uvjetima, održati Sinjska alka.

Odgovor imamo i on je potvrdan. I ove godine Alki će nazočiti predsjednik Republike Zoran Milanović koji je i pokrovitelj, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, između ostalih.

Ovogodišnju Alku, dakle, neće zadesiti sudbina iz 1855. godine kada je – zbog kolere – Alka održana u listopadu umjesto u kolovozu. Ali ove godine stvari će biti bitno drugačije.

Kako drugačije objasnio nam je dr. Stipe Jukić iz Viteškog alkarskog društva koji je u razgovoru s našim reporterom Harijem Kočićem kazao kako ovo nije prvi put da je Alku pogodila epidemija, kao one prije spomenute 1855. godine.

Dvije su stvari bile najvažnije, kaže Jukić, osigurati sigurnost svih sudionika Alke, ali i kontinuitet manifestacije. “Nije ovo prvi put da je ovo područje pogodila epidemija. Naravno, bio nam je važno osigurati kontinuitet kojim se Alka ponosi”, kazao je.

“Ove godine Alku nismo odgađali, ali smo poduzeli sve epidemiološke mjere da se svi osjećaju sigurno”, dodaje.

A koje su to mjere? Protokolarni dio neće biti izmijenjen, ali svi popratni događaji poput alkarskih večera, koji nisu nužni će biti smanjeni ili odgođeni. Alkari su podijeljeni u dvije grupe po 15 alkara kako bi se osiguralo da ima dovoljan broj alkara ako se u jednoj grupi slučajno pojavi zaraza koronavirusom (po Statutu može sudjelovati od 11 do 17 konjanika, op.a.). U suradnji s epidemiolozima pripreme su izvršene tako da će oko trećina gledališta biti popunjena, kazao je Jukić. Donosi N1

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex