Gregurić: Kruna bi bila da Srbi sudjeluju u povorci mira u Vukovaru…

Gregurić: Kruna bi bila da Srbi sudjeluju u povorci mira u Vukovaru…

Treći predsjednik Vlade RH Franjo Gregurić gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao aktualna politička događanja, govore državničkog vrha u Kninu te trenutnu ekonomsku situaciju.

“Plenkovićev govor je bio državnički, počeo je od povijesti Hrvatske i hrvatskog naroda došao u fazu gdje traži da se definitivno završi s ratom i da dođe do pomirbe. Znam da je to bolna točka jer smo se uvijek pitali je li se rat mogao izbjeći, je li trajalo predugo… Ali Hrvatska je međunarodno priznata i ona je svjetski partner te mora organizirati svoje unutarnje odnose. Na tom tragu je bio i govor Andreja Plenkovića”, rekao je Gregurić te dodao da je rat iza nas i da se trebamo okrenuti budućnosti.

“Imali smo rat, velika razaranja, veliki broj ljudi je poginulo, ali prošlo je 25 godina i za očekivati je da se napravi iskorak koji je napravio Plenković i ostali govornici”, dodao je.

Potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević došao je na proslavu 25. obljetnicu Oluje u Knin što je izazvalo burne reakcije i u Hrvatskoj i u Srbiji.

“Promatram to iz tog perioda iz 90-ih. Ova nova generacija koja je stasala u Hrvatskoj traži svoj put, razvoj, sigurnost i život u zemlji kao ravnopravni građani koji s ostalima grade Hrvatsku. Mislim da je odlazak u Knin bio hrabar. Ako je Medved spreman otići u kraj gdje je stradavalo srpsko stanovništvo, onda je sasvim logično da i Milošević dođe u Knin”, smatra Gregurić.

Najavljeni su posjeti predstavnika državnog vrha i drugim mjestima stradanja, a Gregurić smatra da su to važne geste.

“Geste su važne, ali kruna toga bilo bi da se Srbi nađu u povorci mira u Vukovaru. Tamo se branila Hrvatska i kupovalo vrijeme da se mi ozbiljnije pripremimo za rat. Nakon toga bi se trebalo okrenuti malo budućnosti”, kazao je Gregurić.

Dodao je da negativne reakcije iz Srbije osuđuju i Hrvatska i Europa.

“Vučić je stari politički lisac koji se školovao od Gline koji je u dubini duše ostao isti”, rekao je Gregurić.

Iznenađen je retorikom Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji je dolazak Miloševića u Knin nazvao izdajom nacionalnih interesa.

“I oporbi je jasno da mora doći do mira. Umjesto da to pozdrave, oni ga kritiziraju. Ne mislim da je to čin izdaje. Ovo je dobro, potrebno i korisno”, rekao je Gregurić.

Bivši premijer osvrnuo se i na trenutnu ekonomsku situaciju.

“Vlada je učinila dosta poteza da bi se štete koronavirusa sanirala. Turistička privreda je nedovoljno povezana s ostatkom privrede u Hrvatskoj. Tu ima napretka, ali on može biti bolji i kvalitetniji. Ako se okrećemo Vladi i poslovima pred nama, bilo bi korisno da Plenković, kao što je za koronu aktivirao savjet stručnjaka, isto napravi i za obnovu Hrvatske”, smatra Gregurić koji vjeruje da Plenković radi dobar posao.

“Uvjeren sam da je njegov trud i napor u EU urodio plodom”, kazao je Gregurić.

“Dobro je da je Vlada dobila drugi mandat jer su puno naučili u prvom. Ova koronakriza je planetarni problem i ne možemo Hrvatsku promatrati izolirano, mi smo partner. Tu će trebati puno truda i muka”, rekao je Gregurić.

Gregurić kaže da je članstvo u EU dobra stvar, ali smatra da se Hrvatska mora više angažirati kada je riječ o potrošnji novca iz EU fondova.

“Ako nismo u stanju ubrati te plodove, bit će velika šteta. Bojim se da nismo dovoljno pri u pripremi i prihvaćanju svega što nas čeka”, istaknuo je Gregurić.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex