Opasno pitko: Recept za dječji desert koji su Talijani pretvorili u savršeni koktel…

Opasno pitko: Recept za dječji desert koji su Talijani pretvorili u savršeni koktel…

groppino, koktel koji izgleda poput dječjeg deserta, nastao je u Veneciji, gdje se redovno pijucka za toplih ljetnih večeri. Osim što fino rashlađuje, popravlja i raspoloženje, no pripazite, jer opasno je pitak.

Tradicionalni talijanski sorbet s limunom, votkom i proseccom s vremenom je dobio nova lica. Diljem svijeta pripremaju se varijacije na temu sgroppina, koje spajaju različito voće, poput jagoda, grejpa ili naranči s votkom, ali i džinom, limoncellom ili tekilom. Majstorima koktela sve je dopušteno, pa tako i dodati mirisne sirupe, začinsko bilje ili arome.

Sgroppino se nekoć koristio kao “čistač” kako bi se nepce pripremilo za novi slijed jela, ali s vremenom je postao hit lijenih popodneva i toplih večeri. Dovoljno je jednostavan da ga možete pripremiti kod kuće, a najbolje je od svega što ne traži brojne ili skupe sastojke.

Poželite li naprviti sgroppino s jagodama, najprije ih pospite šećerom pa ostavite pola sata te zatim izmiksajte s malo vode (ako je potrebno). Protisnite ih kroz fino sito pa pomiješajte sa sorbetom od limuna i polako ulijte pjenušavo vino.

Sastojci za klasčni sgroppino:

4 žlice sorbeta od limuna
200 ml ohlađenog prosecca
120 ml votke

Priprema:

1. Stavite sorbet, votku i 150 ml prosecca u shaker ili plastični vrč koji možete poklopiti pa dobro protresite.

2. Ulijte u čaše i prelijte ostatkom prosecca.

Savjet: Sorbet od limuna napravite tako da zakuhate 200 ml vode sa 100 g šećera u lončiću. Povremeno promiješajte i kad se šećer rastopi ostavite sirup da se hladi. Ulijte sirup u posudu s 200 ml soka od limuna i stavite u zamrzivač da se stisne. Dok se hladi, smjesu nekoliko puta promiješajte Donosi Dnevnik.hr

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex