Sudac Ustavnog suda oštro kritizirao odluke Stožera i epidemiologa, evo što je rekao…

Sudac Ustavnog suda oštro kritizirao odluke Stožera i epidemiologa, evo što je rekao…

Sudac Ustavnog suda Goran Selanec na svom facebook profilu komentirao je najnovije odluke epidemiologa, njegov status prenosimo u cijelosti:

“Kad imamo ovakvu situaciju mi moramo nešto poduzeti, bilo bi bolje da smo to poduzeli ranije. Dali smo i mogućnost da se klubovi zatvore na nekoliko dana da se provedu protuepidemijske mjere. Da se nije dogodilo ovo s noćnim klubovima, trend bi nam i dalje bio u padu”

Vrlo zbunjujuće. Tko je što kome dao?

Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti je vrlo jasno i precizno propisana zaštitna mjera obavezne dezinfekcije prostora u kojem je došlo do širenja zaraze. Mjera je detaljno opisana člankom 23. Zakona (ne čl. 69.)! Ovlast nalaganja mjere dana je sanitarnoj inspekciji po provedenom postupku utvrđenja nadležnog epidemiologa. Sanitarna inspekcija nalaže zaštitnu mjeru u upravnom postupku odnosno upravnim aktom protiv kojeg postoji mogućnost žalbe (a potom i tužbe upravnom sudu) koja ne odgađa izvršenje mjere. Dakle, ovlast izdavanja zaštitne mjere dezinfekcije sanitarnoj inspekciji dao je zakonodavac. Ne “stožer”, nikako ne ravnatelj kakve javne ustanove (bila ona zavod, bolnica, škola ili vrtić). Sam Hrvatski sabor! Sabor je također istim Zakonom ovlast provođenja same radnje dezinfekcije objekta povjerio posebnim zdravstvenim službama koje su jedine ovlaštene pružiti tu vrstu zdravstvene usluge.

Sve to je već Sabor propisao i nikakvi “naputci” o tumačenju nisu primjereni.

Ipak je Republika Hrvatska ustavna demokracija parlamentarnog tipa i u njoj obvezujuće pravne propise donosi Hrvatski sabor. Izvršna vlast, a kamo li ne javne ustanove, postupaju isključivo po volji i milosti Sabora kao najvišeg demokratskog predstavničkog tijela u Republici.

Naravno da je za vrijeme izvršenja mjere dezinfekcije objekta nemoguće okupljanje u prostorijama koje se dezinficiraju. To je ujedno pravno-logična granica mogućnosti zabrane okupljanja u objektu u kojem se provodi dezinfekciju, a koju sanitarna inspekcija može izdati temeljem čl. 69. st. 2. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Zabrana okupljanja (nikakva zabrana rada pojedinačnih objekata) u objektu traje dok se ne izvrši zaštitna mjera dezinfekcije. Čim se objekt dezinficira rad objekta se redovno nastavlja u skladu sa zakonom. To je ustavno pravo svakog poduzetnika. Sve to je odavno uređeno Zakonom.

Tvrditi da je tek sada netko dao tu ovlast sanitarnoj inspekciji znači da netko smatra da Sabor nije dobro koristio svoju ustavnu zakonodavnu ovlast i nije građanima osigurao učinkovitu zaštitu. Još problematičnije, to znači da netko smatra da zakonodavna ovlast ne pripada isključivo Hrvatskom saboru već i netko drugi mimo Sabora može reći kako je stvari trebalo urediti, napisao je Selanec

“Kad imamo ovakvu situaciju mi moramo nešto poduzeti, bilo bi bolje da smo to poduzeli ranije. Dali smo i mogućnost da…

Posted by Goran Selanec on Friday, August 14, 2020
0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex