Transkripti razgovora: Kako je Josipa Rimac i njena korupcionaška ‘ženska mreža’ pripremala pljačku tešku milijune eura…

Transkripti razgovora: Kako je Josipa Rimac i njena korupcionaška ‘ženska mreža’ pripremala pljačku tešku milijune eura…

EKSKLUZIVNI DOKUMENTI Transkripti razgovora Josipe Rimac otkrivaju kako je njena korupcionaška ‘ženska mreža’ okružila ministricu poljoprivrede i iz njenog resora pripremala pljačku tešku više milijuna eura. Otkriva NACIONAL

Novootkriveni transkripti razgovora koje je bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac vodila u svojem automobilu s raznim osumnjičenicima u aferi Poljoprivredna zemljišta, u drugom kraku afere Vjetroelektrane, otkrivaju još dramatičniju sliku njene korupcionaške „ženske mreže“ i zlokobne pipke kojima je ona iza leđa ministrice poljoprivrede Marije Vučković pripremala teren za golemu pljačku novca iz državnih fondova vrijednu možda čak i više desetaka milijuna eura. Ti razgovori pokazuju da je ministrica Vučković ili potpuno nesposobna primijetiti što joj se plete iza leđa ili je i sama nesvjesno dio te korupcijske mreže u kojoj je jedan od ključnih profitera državnih milijuna trebao biti jedan vrlo osebujan teolog prerastao u poljoprivrednog poduzetnika, spreman da u tu cijelu operaciju uloži milijune eura mita, od čega je nešto bio već i dao.

KAKO TAJ SISTEMSKI KORUPCIONAŠKI MEHANIZAM funkcionira u transkriptima se može najzornije vidjeti iz onoga što je taj poduzetnik Ante Sladić, suosumnjičenik u aferi Poljoprivredna zemljišta, govorio Josipi Rimac a što je pribilježila USKOK-ova buba u njenom autu. U USKOK-ovom Rješenju o provođenju istrage navodi se da je taj Ante Sladić nezaposlen i bez primanja, ali je osnivač društava Gregoda d.o.o. Solin i Ekodar Prerada bilja d.o.o. Plastovo, a postoje saznanja da on doista i upravlja tim poduzećima. Ona se formalno bave stočarstvom te u vlasništvu imaju na stotine grla i za njih dobivaju poticaje. U dokumentaciji između ostalog stoji da će Ante Sladić kupiti dodatnih 500 krava pa će ukupno raspolagati s 1300 grla. Iz razgovora koje je vodila Josipa Rimac bilo je očito da je Sladić, međutim, u slučaju da mu prođu svi planovi, uključujući i one vezane za zakup zemljišta u općini Gračac, a zbog čega je trebalo podmititi i tamošnju načelnicu Natašu Turbić, planirao kupiti čak 10 tisuća grla stoke. Njegov je veliki interes bio da se promijeni jedna Uredba o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, a Josipa Rimac mu je bila važna kako bi se to promijenilo u njegovu korist.

Koliko je njegovo stvarno bogatstvo nigdje se ne spominje, ali je očito da on raspolaže velikim sredstvima ili je barem računao da će njima raspolagati između ostalog zahvaljujući i poticajima, kad je samo šefici kabineta ministrice poljoprivrede Ružici Njavro obećao mito od čak 500 tisuća kuna. Josipi Rimac po svemu sudeći također je obećao mito, ali nije navedeno u kojem točno iznosu, a kao protuuslugu za njezino posredovanje nudio joj je i vrijedno zemljište u Rogoznici površine 6000 m2 u neposrednoj blizini mora te uz to i drugo zemljište površine 4000 m2.

U tom kontekstu može se lakše razumjeti transkript jednog njihova prisluškivanog razgovora koji u najintrigantnijem dijelu glasi ovako:

„Znaš šta ću ja tebi reći, ja sam potrošio na HDZ sigurno 6 miliona eura, političkih veza nećemo uopće komentirati koje… I onda na kraju, evo ti si jedina osoba di je rekla: ‘Ante, biće napravljeno.’ Pa je stvarno napravljeno. Ja šok doživio, materemi…“

OSIPA RIMAC OFORMILA JE MREŽU SVOJIH ŽENSKIH KOLEGICA s ciljem da se pomogne Sladiću, a čini se da je ključna osoba u tim nastojanjima bio dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Zoran Grgić. Oko njega se izgleda Sladić poprilično potrudio, što moguće najbolje ilustrira ovaj dio jednog njegova snimljenog razgovora s Josipom Rimac, u kojem joj govori:

„Nema što im nisam napravio, i pomirio ih na faksu, napunio para, očistio odnose, riješio njihove imovinske odnose, ja ne znam više šta…“

Iz komunikacije s Josipom Rimac vidi se da Sladić ima vrlo živopisan rječnik. Često je Josipi znao govoriti neka bude blagoslovljena ili „Bog ti da, ljubim te“. U jednoj konverzaciji uoči Uskrsa Josipa Rimac govori kako je uzela domaćih proizvoda, rakije i propolisa koje će podijeliti prijateljima, a Ante joj na to kaže: „Obavezno, obavezno, dat će Gospodin, primit će žrtve, niknut će pšenica…“

U drugom razgovoru Ante govori Josipi: „I u Svetom pismu se pobožne žene spominju u najboljem… tako piše. Uvik sam radio s muškim, opeklo me više puta pa eto učim od gospodina dobrog, navikavam se.“ Josipa Rimac na to kaže: „Nisu žene tako loše ki piše pa čak i u Bibliji.“ Anta Sladić joj na to odgovara: „Ne, ne piše toliko loše, nego piše da su ekstra dobre pa to nama malo remeti.“

Opisani razgovori osvjetljavaju kontekst u kojem su Josipa Rimac i njezine prijateljice isplele svoju mrežu oko ministrice poljoprivrede Marije Vučković, koja je bila pod njihovim golemim utjecajem, potpuno nesvjesna da je okružena ženama koje su htjele progurati interese jedne grupacije poljoprivrednih poduzetnika koji su im za to bili spremni platiti golemo mito. To je izuzetno važno jer ukazuje na manjkave kompetencije Marije Vučković za izuzetno važan resor kojim upravlja.

SVE TO OTKRIVAJU ZBIVANJA u drugom kraku afere Vjetroelektrane, u kojem je Josipa Rimac oformila mrežu ljudi kako bi progurala Uredbu o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske kojom se poticaji umjesto za tri krave po hektaru krških pašnjaka mogu ostvariti za jednu kravu po hektaru, čime bi profitirali zainteresirani poduzetnici Josip Ravlić i Ante Sladić. Buba u njezinom automobilu snimala je i razgovore koje je često s Ružicom Njavro i Antom Sladićem vodila u automobilu, ali i njezine telefonske razgovore koji su se mogli fantastično rekonstruirati jer je uglavnom bila spojena na zvučnik preko bluetooth uređaja pa se na snimkama čuje i što govori ona i što govore sugovornici s druge strane linije.

Ključno je u tom predmetu da je Ružica Njavro kao šefica Kabineta ministrice poljoprivrede i članica Upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu predložila ministrici poljoprivrede Mariji Vučković da u izmjene Uredbe kao stručnjaka uvrsti dekana Agronomskog fakulteta Zorana Grgića, iako je isti taj dekan pripremio prijedlog izmjena Uredbe u dogovoru s Antom Sladićem i Josipom Ravlićem tako da te izmjene njima pogoduju. Nakon nekog vremena ministrica Vučković preuzima izravnu komunikaciju s dekanom Grgićem, uvjerena da je riječ o neovisnom stručnjaku, štoviše, čak ga osobno predlaže premijeru Andreju Plenkoviću u jedno stručno Povjerenstvo. To samo govori do koje je mjere ministrica bila izmanipulirana i kako je upala u mrežu Josipe Rimac.

TRANSKRIPTI OTKRIVAJU da je u toj mreži, osim već poznatih Josipe Rimac i Ružice Njavro, šefice kabineta ministrice poljoprivrede, sudjelovala i Anita Validžić, žena na koju su Nacionalovi izvori upozorili još prije nekoliko mjeseci da je dio lobističkog klana Josipe Rimac, s njom vrlo bliska kao „rodica“ s kojom dijeli isto djevojačko prezime Čulina – iako nisu u izravnom krvnom srodstvu. No izvori koji su upozorili Nacional na njihovu povezanost, na zajednička obiteljsko-prijateljska slavlja, ručkove i večere, kao i na činjenicu da je riječ o supruzi Domagoja Validžića, pomoćnika dosadašnjeg ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, nisu ni znali da je Anita Validžić također zaposlena u kabinetu ministrice poljoprivrede. Izvori su tada, naime, upozorili na neobičnu činjenicu kako je ona 4. ožujka 2019. godine zaposlena na mjesto više stručne savjetnice u Odjelu za međunarodnu suradnju u Ministarstvu poljoprivrede, i to u Sektoru za EU poslove i međunarodnu suradnju, u Upravi za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju. Plaća joj je time na godišnjoj razini narasla za skoro 30 tisuća kuna u odnosu na prethodno radno mjesto. Ono što, međutim, nije odmah bilo poznato, a što je nakon naknadnog upita Nacionala potvrdilo i Ministarstvo poljoprivrede, jest da je Anita Validžić u Sektor za EU poslove zaposlena 4. ožujka 2019., a već je 1. travnja 2019., nepunih mjesec dana kasnije, zapravo povučena u kabinet ministrice poljoprivrede i to na radno mjesto savjetnice. Ministarstvo poljoprivrede je to potvrdilo u svom odgovoru na upit Nacionala:

„ANITA VALIDŽIĆ IMENOVANA JE sukladno članku 74.b Zakona o državnim službenicima s danom 1. travnja 2019. na određeno vrijeme na radno mjesto savjetnice ministra, u Kabinetu ministra Ministarstva poljoprivrede (redni broj 3. Sistematizacije radnih mjesta u Ministarstvu poljoprivrede) s radnog mjesta više stručne savjetnice u Odjelu za međunarodnu suradnju, u Službi za međunarodnu suradnju i trgovinske odnose, u Sektoru za EU poslove i međunarodnu suradnju, u Upravi za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Ministarstva poljoprivrede (red.br. 743.a Sistematizacije radnih mjesta u Ministarstvu poljoprivrede).“ Zaboravili su navesti da je na to prethodno radno mjesto više stručne savjetnice u Odjelu za međunarodnu suradnju, temeljem kojeg je i primljena u Ministarstvo, imenovana svega 26 dana ranije, odnosno 4. ožujka.

Imenovanje savjetnika diskrecijsko je pravo ministra, ali se postavlja i legitimno pitanje kakvo je to iskustvo u sektoru poljoprivrede Anita Validžić imala da bi savjetovala ministricu. Iz javno dostupnih podataka ne vidi se da bi ona imala ikakvog iskustva u sektoru poljoprivrede, budući da je od veljače 2004. do ožujka 2019. bila zaposlena u državnoj tvrtki Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod d.d. pa se postavilo pitanje o čemu će ona savjetovati ministricu. Također je nejasno temeljem čije preporuke je Marija Vučković uzela Anitu Validžić za savjetnicu. Je li preporuka došla preko Josipe Rimac na čijoj je Facebook stranici objavljeno više njihovih zajedničkih fotografija s različitih obiteljskih i drugih druženja ili je pak preporuka išla po suprugovoj liniji?

U SVAKOM SLUČAJU, MARIJA VUČKOVIĆ je s jedne strane u svom najužem kabinetu imala Ružicu Njavro, za koju USKOK raspolaže snimkom na kojoj od Josipe Rimac kao posrednice uzima prvi dio mita u iznosu 10 tisuća eura kako bi progurala spornu uredbu o poljoprivrednom zemljištu, a s druge Anitu Validžić za koju transkripti u posjedu Nacionala sada otkrivaju da je s Josipom Rimac bila u izravnom kontaktu i dojavljivala joj povjerljive informacije iz kabineta. Transkripti otkrivaju da je Anita Validžić po svemu sudeći bila jako dobro upućena u cijelu operaciju kao i u činjenicu da je dekan Zoran Grgić dio njihova tima.

Josipa Rimac i Ante Sladić često su komunicirali upravo oko uloge dekana Agronomskog fakulteta Zorana Grgića. U razgovoru od 13. ožujka Josipa Rimac kaže Sladiću: „Ja sam se s profesorom vidjela, jučer smo se sve dogovorili, manje-više sve završili.“

Izravan telefonski poziv između Josipe Rimac i Zorana Grgića zabilježen je 20. ožujka. Zvala ga je iz automobila, a on joj govori kako je isti dan kad su razgovarali on poslao jedan dopis na koji najprije nitko nije reagirao. Onda Grgić dalje objašnjava:„Onda sam na urgiranje poslao ponovno, a taj je dopis završio odmah izgleda kod ljudi koji se tim bave i odmah sam dobio odgovor da tako nešto neće moći proći, pa treba malo pogledat.“

Josipa Rimac na to kaže da će ona reći Ruški (Ružici Njavro), a Grgić dalje priča:

„Znači to je došlo, ona zna, taj isti dan, šesnaestog me zvao oko 4 sata da se radi drugačiji materijal u koji se ovo ne uklapa, a naš dogovor je da ćemo se čuti, ja njega nisam zvao namjerno.“

Josipa Rimac na to kaže da će ona zvati Rušku (Ružicu Njavro) pa da će mu javiti povratnu informaciju. Odmah nakon toga ona zove Ružicu Njavru i kaže joj kako je Grgića zvao tajnik iz ministarstva. Kako je bila loša veza, Josipa Rimac je ponovila:

„Kažem da me zvao dekan (Zoran Grgić) da se čuo s tajnikom ministarstva, da je on preuzeo taj mail koji je on (Zoran Grgić) poslao u kabinet i da ga je zvao.“

Nakon toga, Josipa Rimac taj isti slučaj komentira s Antom Sladićem pa mu kaže:

„Dobila sam ja već Rušku, pa sam joj rekla. Ide ona sad s njima provjerit s njima što je i dat upute njemu što je za činit kako bi mi odradili ono što smo dogovorili.“ Na to joj Ante Sladić govori: „Oooo, blagoslovljena budi.“ Iz svega je očito da su Josipa Rimac, Ante Sladić i Zoran Grgić zajedno dogovarali detalje oko sporne uredbe te da im je u tome pomagala Ružica Njavro. Međutim, iz razgovora koji je zabilježen 31. ožujka vidi se da je u dosta detalja bila upućena i Anita Validžić.

ANITA VALIDŽIĆ, DAKLE SAVJETNICA MINISTRICE POLJOPRIVREDE Marije Vučković koja bi trebala biti osoba od ministričina najvećeg povjerenja, tog dana oko podneva nazvala je Josipu Rimac. Pritom u transkriptima nije navedeno da je Anita Validžić ministričina savjetnica, nego sljedeće: „Anita Validžić (Ministarstvo poljoprivrede) poziva Josipu Rimac i kaže da još traje kolegij i da je tema uredba, i NN ŽO (vjerojatno Ružica Njavro, Ministarstvo poljoprivrede) je spomenula mail dekana (Zorana) Grgića i zašto to nitko nije pročitao, neke dvije stvari je izdvojila i zasad bi trebala ići nova uredba, te je cilj da novi tekst bude gotov u ponedjeljak i da se dostavi članovima u 8 ujutro.“

Na to joj Josipa Rimac kaže da je poslala poruku Ružici Njavro, a Anita Validžić odgovara da je vidjela da se Ružica aktivirala.

Josipa Rimac potom prepričava kako joj je poslala poruku pa nastavlja:

„I ona (Ružica) meni kaže jel on (dekan Zoran Grgić) to poslao na Kabinet, pa sam joj rekla: “Bogati, Ružica, pa jesmo sjedili s njim.“

Dalje se u transkriptima navodi da je Ružica Njavro rekla Josipi Rimac da je mislila da je ona to stavila ministrici Mariji Vučković na stol „onaj tjedan prije ovih pizdarija“.

Josipa Rimac dalje priča:

„I ja joj pošaljem ona sva tri dokumenta što sam i tebi (Aniti) poslala, pa je ona (Ružica) rekla zašto joj on (Grgić) nije crvenom precrtao što treba izbaciti (iz uredbe), a plavom i zelenom novi tekst, ovako ona sad mora uspoređivati.“ Na to joj je Josipa Rimac rekla: „On (Grgić) je napravio što smo mi tražili od njega, zahtijevali smo da nam pošalje tekst kako želimo da izgleda, točno da napiše kako treba.“ Dalje Josipa Rimac prepričava Aniti Validžić kako je ona Zoranu Grgiću poslala screenshot poruke Ružice Njavro i napisala mu da on prvo njoj pošalje kako bi ona onda s Ružicom to iskomunicirala te da, kad vide da je ok, onda to pošalje i na kabinet ministra. Josipa Rimac dalje prepričava Aniti Validžić kako joj je Ružica napisala poruku da baš sad na kolegiju pričaju o prijedlogu dekana Zorana Grgića, kako prepričavaju već postojeće članke, i da državni tajnik Željko Kraljičak kaže da je pričao s Grgićem. Dalje Josipa Rimac priča:

„Ja kažem (Ružici) da, ali to što je Kraljičak s njim pričao baš i nije na tragu onoga što oni žele, pa je rekla (Ružica), ok neka pošalje kako smo se dogovorili.“

Na to se Anita Validžić nasmijala i rekla Josipi Rimac kako je Grgić to već poslao.

DALJE U TRANSKRIPTU SE NAVODI: „Josipa kaže sad traži, i poslala joj je (Ružica) neki tekst, klasično ono kad se radi radni materijal, da se prekriže riječi ili rečenice koje se izbacuju crvenom, Anita kaže znaš zašto, zato što oni sad raspravljaju o nekom tekstu koji kruži već par dana, a ona (Ružica) ga nije imala, i ona je (Ružica) Matildu (ravnateljica Matilda Copić) napala jer je Matilda dostavila komentare, pa je Ružica tražila od Matilde da brzo to dostavi svima, i nervozan je, Josipa kaže da je vidjela da je nervozna… (iznose se eksplicitni detalji o privatnoj vezi Ružice Njavro) Anita kaže, ja odrađujem njen posao, Ministarstvo financija šalje na nju, na kabinet, i rekla joj je Anita Ružice uključi se, Josipa kaže je ona (Ružica) ušla u letargiju…(opet privatni dijelovi) Josipa kaže da nikom nije lako sada, ali nemoj biti nadrkana jer kad ona (Ružica) treba nekoga onda traži da se u sekundi javi, a sad kad nju netko treba nje nema, Anita joj kaže da se mora vratiti, Josipa kaže da će joj javiti što je s njom (Ružicom) iskomunicirala, Anita kaže dobro.“

Tu Josipa Rimac završava razgovor s Anitom Validžić, ali potom Anti Sladiću prepričava kako se dopisivala s Anitom Validžić, koja je u to vrijeme bila na kolegiju u Ministarstvu, te joj prepričava kako je Ružica napala prisutne jer nitko nije odgovorio dekanu Grgiću pa se na to državni tajnik Tugomir Majdak počeo pravdati.

Josipa potom dalje prepričava Sladiću: „Uglavnom, u ponedjeljak bi trebala biti uredba gotova, znači poslana svima njima koji su sudjelovali u radnoj skupini da bi išla sljedeći četvrtak na Vladu. Tako da to bude, to je super. A sad, znači danas, mi moramo ovo riješiti i on (dekan Zoran Grgić) je meni obećao da će mi do 3 sata to poslat, pa me opet ona zvala…“

ISTOG DANA JOSIPA RIMAC I ANTE SLADIĆ i fizički se nalaze kod Vodica i pričaju u njezinom automobilu kako Grgić ipak nije poslao izmjene do 3 sata, kako je obećao, a Josipa Rimac kaže kako je njoj Ružica Njavro poslala tekst iz kojeg bi dekan Zoran Grgić trebao iskrižati što treba izbaciti. Ante Sladić potom joj se žali kako „nema što im nisam napravio, i pomirio ih na faksu, napunio para, očistio odnose, riješio njihove imovinske odnose, ja ne znam više šta…“

Potom komentiraju neke tehničke detalje oko uredbe to jest stavki o održavanju pašnjaka, a onda Josipa Rimac kaže: „Uglavnom, suština je da malo stisnemo Ružicu, jer vidim da ona vjerojatno puca po šavovima pa, ja sam malo Anitu Validžić uzela.“ Potom govori kako je dobro da ministrica Marija Vučković nije baš u dobrim odnosima s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i da baš ne uvažava njegove komentare pa komentira kako bi sljedeći tjedan trebalo sve ići u proceduru, a da će u ponedjeljak biti kolegij, ali da „bolje da on (Grgić) to pošalje danas pa da Anita (Validžić) i one mogu to iskomunicirati“. Potom prepričava kako joj je Anita Validžić rekla da se ona s Ružicom Njavro čuje svaki dan jer je Ružicu malo uhvatila nervoza. Drugim riječima, iz te se konverzacije može jasno zaključiti da je Josipa Rimac uključila Anitu Validžić u „kombinaciju“, odnosno da je ona jako dobro znala o kakvoj se uredbi radi i što treba napraviti te da je u tome asistirala zajedno s Ružicom Njavro.

Poseban je problem što je riječ o supruzi pomoćnika ministra Tomislava Ćorića, dakle jednog od najviše pozicioniranih dužnosnika u administraciji Andreja Plenkovića. Iako je moguće da Domagoj Validžić o poslovima svoje supruge naprosto ništa nije znao, to i njega i njegovog ministra Tomislava Ćorića stavlja u vrlo nezahvalan položaj. Tim više što i Domagoj Validžić, po logici stvari, poznaje Josipu Rimac, a zajedno su prisustvovali i najmanje jednom javnom događaju, jednom festivalu u Oklaju gdje je s njima bio i šibensko-kninski župan Ante Pauk.

U nastavku razgovora između Josipe Rimac i Ante Sladića koji se u njezinom automobilu odvijao 31. ožujka od 16 sati pa sve do skoro 17:30, Ante Sladić žalio se kako sva sredstva za poljoprivredu odlaze samo u Slavoniju, dok je Dalmacija zapostavljena:

„Ja se trudim 5 godina jer od nas kradu, oni su jednu vriću koja se zove Hrvatska država za poljoprivredu, koja je podijeljena na Dalmaciju i Slavoniju, ostavili svu Slavoniji, jel smo mi kao jalovi. Ko je to reko da smo mi jalovi.“

Potom se razgovor ponovno vraća na Ružicu Njavro koju je, kako zaključuje Josipa Rimac, potrebno malo oraspoložiti. Sladić pita može li on po tom pitanju što napraviti, a Josipa Rimac mu onda kaže:

„Vidit ću kakvo bude njezino raspoloženje pa možda čisto da nju malo oraspoložimo.“ Objašnjava mu kako Ružica Njavro nije zahtjevna, a on potom pita: „Pomozi mi, molim te, reci mi, ne, ne, ne, ovo je samo simbolika, jedan poklon, a njezino će stići. Nego mi samo daj nešto šta će je oraspoložit da ja ne bi falija. To spada pod kapu. Znači, samo reci neku cifru koju zaboravimo, samo reci šta je to.“ Potom on pita: „Je li malo 10, između 10 i 15 tisuća eura?“ Na to mu Josipa Rimac odgovara kako je to više nego odlično. On kasnije još komentira: „Kako da ti kažem, mislim da možemo puno, možemo bit najveći i bit ćemo najveći.“

Razgovor Josipe Rimac i Ante Sladića 31. ožujka bio je dosta dugačak, razgovarali su i o nekim zajedničkim poznanicima, pričali o državnim rezervama i nabavci zaštitnih maski, govorili o tome kako se neke stvari u državnoj upravi rješavaju, no u jednom trenutku Ante Sladić iznio je nešto nevjerojatno: „Znaš šta ću ja tebi reći, ja sam potrošio na HDZ sigurno 6 miliona eura, političkih veza nećemo uopće komentirati koje, ja sam Idlibu i svima njima nadređen dok sam živ. Tako to spada u našoj strukturi. Onda možeš zamislit koliko braće imam. I onda na kraju, evo ti si jedina osoba di je rekla: ‘Ante, biće napravljeno.’ Pa je stvarno napravljeno. Ja šok doživio, materemi. Isto tako i što ti reko za ovo, ako se neš ti osobno angažirat nema ništa.“

Nakon toga Josipa Rimac njemu objašnjava kako ona, kad zatreba, može doći i do premijera Andreja Plenkovića, kako s njim ima direktnu komunikaciju i kako joj obično odgovori u roku nekoliko minuta.

U nastavku transkripata spominje se 5. travnja, dan kad je Josipa Rimac uručila mito Ružici Njavro, ali se spominje i jedna scena koja je tome prethodila, a koja je opisana ovako: „Ružica Njavro ulazi kod Josipe u auto. Josipa: pa dobro Ruški, pa di si ti, i pozdravljaju se. Voze se pa joj Ružica pokazuje gdje živi Zdravko Marić i govori joj di je vrtić, park i tako. Pričaju općenito o svakodnevnim stvarima.“ Potom nakon nekog vremena opet dolaze na temu uredbe, ali ovaj put spominju izravan kontakt dekana Agronomskog fakulteta Zorana Grgića i ministrice Vučković. „Josipa: htjela sam ti reći sljedeće, čuo se dekan s Marijom i kaže da je bila jako pa se Ružica ubacuje i govori (nerazumljivo)… Uglavnom dekan se čuo s njom i kaže da je jako zadovoljan izgovorom. Ona je tražila da on njoj te sve izmjene što je tražio posebno obrazloži ovo razumljivim jezikom, da joj napiše posebno obrazloženje što je on i napravio. On je to njoj poslao, poslat će meni pa ću ti ja poslat. Ružica: e može jer je meni Marija poslala, odgovorila je njemu hvala vam, stavila je meni u BCC, da se ja ne vidim, ali ona je njemu odgovorila, ja ne vidim, ja nemam. Josipa: ja ću ti poslat ovo sad što je on njoj poslao obrazloženje da imaš. Uglavnom, ona je jako zadovoljna s tim što su oni tili pa Ružica govori njega nahvalila, mi smo ti njega, ja sam ti Mariji rekla da ga predloži Andreju, to sam ti zaboravila reći ima već 10 dana. Frka ti je zvao Mariju, neko kao poljoprivrednog. Za neko Andrejevo kao. Josipa: Savjet sadašnjih mjera za poljoprivredu. Ružica: neki Savjet. Mi smo ti predložili dekana da ide u ime poljoprivrede jer ne može Marija sebe, to da znaš. Znači, Marija ga je predložila. Josipa: ok. Znači, što je njima bio problem, sad će on bit još vidljiviji. Oni su iz nekih razloga znači stavili da moraju po hektru biti tri grla, znači jedna krava ne može past na jednom hektru, a kamoli tri, tamo ima kamenja, ima kupine i svega ostalog, nije to pašnjak. Njima to puno znači jer oni kad se to smanji uzimaju još dodatno krava, uzet će dodatno krava, mogu uzeti znači pašnjake i imat će veći poticaj. Ružica: to znam, to mi je onda još bio Andrej.“ Ne objašnjava se je li riječ o Andreju Plenkoviću i u kojem kontekstu ga je spomenula.

Nakon toga Ružica Njavro objašnjava Josipi Rimac kako je ministrici predložila Zorana Grgića i kaže: „Ja sam toliko izmislila o njemu pozitivnih stvari da sam čula, a od toga ništa nije istina. Ja praktički čovjeka ne znam. Ono, stišćem je maksimalno, maksimalno, ali oprezno. Ali ne oprezno što mislim da ona, nego zato što ne želim da mi zakoči.“

KASNIJE JOSIPA RIMAC PREPRIČAVA taj razgovor Anti Sladiću pa između ostalog kaže: „Znači ona je nju maksimalno isforsirala, uvjerila da se treba s njim čuti, da je on važan, da će joj on puno pomoć sada i među ostalim oni su ti njega stavili. Znači ova ga je predložila i ministrica se složila i predložila ga je u to najuže povjerenstvo Andrejevo sada za mjere za poljoprivredu.“ Na to Ante Sladić kaže: „O blagoslovljen bio Bože.“

Ona u nastavku pojašnjava kako će Grgić ići na sastanak kod premijera: „Znači sad će ovih dana biti sazvan taj prvi sastanak na kojem će oni bit kod premijera pa znači ima priliku s obzirom da ga je predložila ministrica i da je ipak to što je sigurno da će imat težinu pa sad to treba iskoristit.“

Kasnije još Josipa objašnjava Anti Sladiću:

„Educiraj ga da znači vodi računa, da lagano sve ono što može progurat, znači one su ga progurale da sad bude tamo da ga se čuje, ne samo da ga se čuje, nego da…“ Ante Sladić odgovara: „Ekstra. Sve sam razumio i shvatio.“

JOSIPA RIMAC NA TO DODAJE: „Ona kaže, znaš ono, ne želim pretjerano ja ovoj govorit da ona ne misli zašto ja to nešto guram pa onda znaš ono, ona to usput kaže, pa mi je draže kad ona ovako njega kontaktira. Ostavio je dobar dojam i sad je to već lakše.“ Iz kasnije komunikacije jasno je da su ministrica Marija Vučković i dekan Zoran Grgić počeli izravno komunicirati te kako je ona od njega tražila da joj da stručnu podlogu koliko kravi treba paše po hektaru i postoji li izračun koliko krški pašnjak ima trave.

USKOK je u svom Rješenju o provođenju istrage detaljnije opisao što se oko toga sve događalo. Naime, nakon što prijedlozi dekana Zorana Grgića nisu u potpunosti prihvaćeni od strane Ministarstva poljoprivrede, Ružica Njavro je s Josipom Rimac dogovorila da će dekan u ime Agronomskog fakulteta u postupku e-savjetovanja, u kojem zainteresirane osobe mogu davati svoje komentare na nacrt Uredbe, dati službeni komentar na nacrt Uredbe u pravcu izmjena koje odgovaraju Anti Sladiću i Josipu Ravliću. Istovremeno, Ante Sladić i Josip Ravlić trebali su osigurati i treće osobe koje će davati komentare u skladu s njihovim potrebama, budući da se veći broj takvih komentara ne bi mogao ignorirati. Nakon toga, Ružica Njavro imala bi dobru podlogu i svojim utjecajem mogla osigurati da se upravo te primjedbe i komentari usvoje u konačnom nacrtu Uredbe.

Josipa Rimac snimljena je kako je 5. travnja u večernjim satima u svom automobilu Ružici Njavro predala iznos od najmanje 10 tisuća eura koji je prethodno dobila od Ante Sladića i prenijela joj da će joj nakon što proguraju izmjenu Uredbe Ante Sladić isplatiti još i iznos od 500 tisuća kuna. Josipa Rimac tada je rekla sljedeće: „Uglavnom, Ante ti je rekao sljedeće, da mi to proguramo, da on stoji iza onoga što je zadnji put rekao i da sigurno računaš na svojih 500.000 kuna što se tiče kad to prođe, sad ti je poslao da imaš za Uskrs.“

Ružica se na to nećkala: „Ma daj…“

Ali joj je onda Josipa Rimac tutnula novac u ruke, rekavši: „Nećeš, ma nećeš me zajebavat, a ja sam ti donijela bris, drži to.“ Nakon toga se Ružica Njavro nasmijala i rekla: „Ajde.“

Nakon sastanka s Ružicom Njavro Josipa Rimac je u dva navrata kontaktirala Antu Sladića i prenijela mu da je Ružica zahvalila i obradovala se te da je predložila ministrici poljoprivrede Mariji Vučković da se u izmjene navedene Uredbe uključi i dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić, koji je pripremio prijedloge izmjena Uredbe u skladu s traženjima Ante Sladića. Ante Sladić potom je Josipi Rimac proslijedio mail koji je dekan Grgić dostavio ministrici Vučković, a ona je taj mail proslijedila Ružici Njavro.

Josipa Rimac, Ante Sladić i Zoran Grgić sastali su se 27. travnja u kući Josipa Ravlića, a drugi dan je Josipa Rimac poslala poruku Grgiću neka se on čuje s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, kao i dva e-maila. Nakon toga, 5. svibnja Josipa Rimac i Ante Sladić razgovarali su o proceduri izmjene Uredbe i komentirali kako je dekan Zoran Grgić u stalnom kontaktu s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković. Istovremeno, s dekanom je u kontaktu bila i Ružica Njavro. U razgovoru koji su Josipa Rimac i Ante Sladić vodili 14. svibnja ona je njemu prepričala kako se sastala s Ružicom Njavro i kako su razgovarale o izmjenama u koje je potrebno ubaciti odredbe koje idu u prilog Sladiću te mu prenijela stav Ružice Njavro da dekan Zoran Grgić nije na dovoljno jasan način objasnio ministrici poljoprivrede Mariji Vučković sve vezano za odredbe o kravi buši koje treba ubaciti u izmjene i da je dekan najbolje elaborirao tu izmjenu koja se odnosi na razliku od šest mjeseci, a koja se treba povećati i promijeniti na dvije godine.

JOSIPA RIMAC TADA JE OBAVIJESTILA SLADIĆA i da je Ružica Njavro kontaktirala Tenu, a riječ je o zamjenici predstojnika Ureda premijera Teni Mišetić, da se pusti u proceduru javnog savjetovanja sa svim nedostacima te da se Sladić treba organizirati u trenutku kada Uredba izađe na e-savjetovanje tako da Ravlić i on dostave slične tekstove u vezi s povećanjem dijela krških pašnjaka jer ih onda u Ministarstvu poljoprivrede ne mogu zanemariti i moraju napisati zašto ih odbijaju, a da će tehnička vlada moći donijeti Uredbu. Ružica Njavro u jednom je trenutku nazvala Željka Kraljička iz Ministarstva poljoprivrede i prenijela mu kako je ministrica poljoprivrede Marija Vučković poručila da se e-savjetovanje produlji do petka. USKOK je kasnije rekonstruirao kako je na stranicama Vlade u rubrici e-savjetovanja 15. svibnja otvoren postupak savjetovanja s javnošću za nacrt prijedloga Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske koji traje do 22. svibnja. Komentare na nacrt prijedloga Uredbe stavili su i Agronomski fakultet, i to posljednji dan, 22. svibnja u 12:45, na članak 3 Davanja u zakup šumskog zemljišta, a u 12:47 na članak 16. Nacrt prijedloga Uredbe, te u 12:48 na nacrt prijedloga Uredbe u cjelini. Sadržaj komentara, kako tvrdi USKOK, u potpunosti se podudara s traženjima Ante Sladića i Josipa Ravlića, odnosno njihovim dogovorima s Josipom Rimac.

Da nije bilo akcije USKOK-a, sporna Uredba najvjerojatnije bi bila progurana upravo na način kako se umrežena ekipa i dogovorila, što bi u vrlo nezahvalan položaj stavilo i samog premijera Andreja Plenkovića. No to bi se dogodilo ne samo zahvaljujući Josipi Rimac nego i zahvaljujući činjenici da ministrica poljoprivrede Marija Vučković nije, po svemu sudeći, uopće registrirala procese koji su joj se odvijali pred nosom. Otkriva Nacional

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex