Bon od 600 kuna može se zamijeniti za gnojivo, lijekove, parkirne karte ili ručak u ‘Tomislavu‘

Bon od 600 kuna može se zamijeniti za gnojivo, lijekove, parkirne karte ili ručak u ‘Tomislavu‘

Uprava Zagrebačkog holdinga i dalje se ne može dogovoriti sa svojim djelatnicima oko isplate uskrsnica. Nakon što je gradonačelnik Milan Bandić donio odluku da se sredstva za uskrsnice zaposlenika gradskih tvrtki uplate u fond solidarnosti za sanaciju štete od potresa, tako je krenuo val tužbi radnika Holdinga protiv poslodavca zbog nepoštivanja odredbi kolektivnog ugovora. Kako bi ublažila moguću štetu,

Uprava Holdinga je svojim radnicima ponudila novu kompenzaciju za neisplaćene uskrsnice. Riječ je o bonovima u iznosu od 600 kuna koje radnici mogu potrošiti samo u poslovnicama Holdinga. Primjerice, u trgovinama Zrinjevca mogu kupiti gnojivo za vrt, u prodavaonicama AGM-a mogu za taj iznos uzeti uredski ili školski pribor, na raspolaganju su im i parkirne karte u tom iznosu, a mogu i objedovati tri puta u restoranu Grad mladih unutar apartmana Snježna kraljica s time da svaki puta mogu pojesti do iznosa od 200 kuna.

Unatoč širokom spektru mogućnosti, radnici Holdinga nimalo nisu zadovoljni s ponuđenom kompenzacijom te i dalje ustraju da im se isplati ranije dogovoreni bon. Naime, povjerenstvo koje su činili članovi sindikata i poslodavca su se prvotno dogovorili da će se za uskrsnice isplatiti bon od jednog trgovačkog lanca u iznosu od 600 kuna, no taj bon, kao što znamo, nikada nije isplaćen.

– Sada su nam kao kompenzaciju ponudili bon za usluge Zagrebačkog holdinga, što mnogi radnici ne mogu iskoristiti. Što će jednom radniku iz Gornje Bistre bon za parking ili plaćanje vode i plina kada ni ne živi u Zagrebu! Njemu onda preostaje da uzme neke proizvode iz Gradskih ljekarni ili da ode na ručak na Tomislavac, no svatko od njih bi radije imao dogovoreni bon za kupovinu namirnica i drugih potrepština – ističe Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće, te dodaje kako se poslodavac uopće nije savjetovao sa sindikatima o ovoj odluci.

Iz Holdinga pak demantiraju te navode i ističu da je prije donošenja odluke o isplati dara u naravi za Uskrs na navedeni način proveden postupak savjetovanja sa sindikatima koji djeluju kod poslodavca te da je osnovano zajedničko Povjerenstvo za odabir bona.

Iako je prošlo već više od mjesec dana od ponuđene odluke, iz Holdinga nam i dalje ne znaju reći koliko je radnika do sada prihvatilo spomenuti bon, jer je postupak preuzimanja bonova od strane radnika još uvijek u tijeku. Sindikati pak apeliraju prema svojim kolegama da ne prihvate ovu ponudu poslodavca jer u tom slučaju moraju potpisati i izjavu kojom će se odreći svog prava na tužbu zbog čega će im propasti već podignute tužbe protiv poslodavca.

Naime, Kaltak ističe da su radnici Holdinga i ZET-a do sada podignuli oko 2.000 tužbe protiv svojih poslodavaca te da su neki već dobili nepravomoćne presude zbog kojih im je potrebno isplatiti 600 kuna s time da poslodavac mora namiriti i 937 kuna sudskih troškova.

– Prema mojim informacijama ni 100 ljudi od 2.100 radnika iz Čistoće nije prihvatilo sporni bon. Većina i dalje ustraje u tužbi, dok se dio u potpunosti predao te su odustali od tog novca pa sada zato ne žele ni prihvatiti ovaj bon za usluge Holdinga – veli Kaltak.

Što se pak tužbi tiče, iz Holdinga samo napominju kako su oni ovim bonom ispunili svoje obveze iz Kolektivnog ugovora.

– Radniku povodom Uskrsa pripada pravo na dar u naravi, tako da i dar u naravi za Uskrs iz usluga koje pruža poslodavac predstavlja ispunjenje obveze iz Kolektivnog ugovora – kažu iz Holdinga. 

I dok traju pregovori s radnicima i sindikatima, Holding nastavlja sa svojom misijom nabave luksuznih automobila. Naime, Grad Zagreb nije dobio nijednu primjedbu na objavljeni nacrt dokumentacije za nabavu 266 vozila za Zagrebački holding tako da nema prepreka da se natječaj i formalno raspiše. 

Procijenjena vrijednost najma tih vozila na 730 dana iznosi 16,6 milijuna kuna bez PDV-a, a u okvirnom sporazumu su navedene i luksuzne limuzine poput Audija 6, Mercedesa E klase ili BMW-a 5. Podsjećamo, dobar dio javnosti se od početka protivi nabavi spomenutih automobila.

Brojni građani su istaknuli kako nije pametno da Zagreb nakon potresa i poplave, ali i zbog aktualne epidemije koronavirusa, nabalja nove automobile. Dio građana svoje je nezadovoljstvo iskazao i kroz satirčki performans naziva “Vozi miško dok se grad raspada” kada su pred zgradu Holdinga u Vukovarsko ulici donijeli male igračke automobila. Piše Jutarnji list

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex