Hrvatica u NASA-i: ‘Mišo se mora čuti na Marsu! NASA je ideju već ranije prihvatila’

Hrvatica u NASA-i: ‘Mišo se mora čuti na Marsu! NASA je ideju već ranije prihvatila’

Da se na jednom od rovera na Marsu za dobro jutro pusti pjesma Miše Kovača “Poljubi zemlju” 24sata je 2016. predložilo NASA-i, kada su roverima svako jutro puštali pjesme

Ako opet uvedemo puštanje ‘pjesama za buđenje’ roverima na Marsu, inzistirat ću na tome da pustimo Mišu Kovača, kako ste još i prije tražili. Kad sam već ja podrijetlom Hrvatica, neka i moj rover ima neki hrvatski štih.

Priča to dr. Sarah Milkovich za 24sata, jedna od znanstvenica na projektu “Mars 2020”, u kojem je prije nekoliko tjedana na “crveni planet” lansiran rover Perseverance. Obećala je da će ispuniti zahtjev 24sata koji je NASA već ranije prihvatila, da se na jednom od rovera na Marsu za dobro jutro pusti pjesma Miše Kovača “Poljubi zemlju”.

Podsjetimo, znanstvenici NASA-e roverima su svako jutro puštali pjesme. 24sata poslala su zahtjev da se Marsom ori i legendarni Mišo. Još 2016. iz NASA-e su pristali to ispuniti, ali je tradicija puštanja pjesama nedugo potom napuštena.

Svoje nade sad polažemo u Saru, koja je podrijetlom Hrvatica. Priznala je da pjesmu ne zna, ali da je zasigurno dobra ako je iz Hrvatske.

– Inače, nisam znala za taj zahtjev. ‘Pjesma za buđenje’ je pjesma koju smo puštali na početku smjene za rovere Spirit i Opportunity na početku njihovih misija na površini planeta, ali kako je vrijeme odmicalo i kako su roveri napredovali, nekako smo to prestali raditi. Nadam se da ćemo to opet raditi jednog dana i na roveru Perseverance – rekla nam je Sarah.

Već godinama radi na projektima vezanim uz planet Mars. Radi u NASA-inu laboratoriju Jet Propulsion u Pasadeni u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Pomoćni je znanstveni upravitelj na projektu Mars 2020. Pročitajte više na 24sata

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex