U Velikoj Kladuši prosvjedi protiv migranata: Napali buseve kojima ih dovoze, blokirali cestu…

U Velikoj Kladuši prosvjedi protiv migranata: Napali buseve kojima ih dovoze, blokirali cestu…

Nezadovoljni stanovnici iz BiH su zatvorili magistralni put prema kampu Miral. U nedjelju oko 16 sati došla su dva autobusa puna migranata, no radi incidenta s građanima su vraćeni nazad za Bihać

Autobus pun migranata je iz Bihaća oko 16 sati u nedjelju trebao doći u kamp Miral u Velikoj Kladuši, no lokalno stanovništvo je blokiralo ulaz, te su zatvorili magistralni put prema Kladuši. 

Do eskalacije sukoba je došlo kada je jedan lokalac svoj auto parkirao na mjesto gdje je trebao doći autobus, nakon čega se vozač autobusa zabio u njega. 

– Stanje je prilično napeto, ovdje je svega 1300 migranata. Nakon verbalne svađe, autobus se zabio u auto, nakon čega su se na autobusu s migrantima razbila stakla i šajba i onda se vratio nazad za Bihać. A možda su ih izbacili negdje dalje nakon incidenta – ispričao je za 24sata novinar Ademir Veladžić iz Velike Kladuše koji je trenutno na mjestu događaja. 

Bosanski portali izvještavaju je jedan od prosvjednika pogodio još jedan autobus i porazbijao stakla, dok su unutra bili migranti.

Prosvjednika je policija privela, a kasnije su se ostali pobunili i tražili da ga se pusti iz pritvora. 

Na terenu je i policija koja zaustavlja autobuse i pokušava smiriti situaciju, a uskoro se očekuje dolazak i specijalne policije koja bi trebala smiriti stanje. 

Nakon incidenta s autobusom, na cestu je izašao još jedan građanin i opet blokirao cestu u znak nezadovoljstva stalnog dolaska migranata. 

– Prije nekih 20-30 minuta je poslan i drugi autobus nazad za Bihać. S obzirom na situaciju mislim da će cesta ostat još zatvorena. Ne vjerujem da će danas dolaziti još autobusa – nadodao je. 

Inače, prosvjedi građana Velike Kladuše blizu migranstskog kampa Miral traju od subote zbog sve gore situacije s migrantskom krizom u tom gradu. Građani su poručili da traže što hitnije rješavanje situacije i protive se otvaranju novog migrantskog centra u Unsko-sanskom kantonu. Pišu 24sata

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex