dr. Ivan Šreter – Pozivao pobunjene Srbe na dijalog, oni su ga odveli i ubili…

dr. Ivan Šreter – Pozivao pobunjene Srbe na dijalog, oni su ga odveli i ubili…

Na današnji dan 18. kolovoza 1991. godine pobunjeni Srbi oteli su na barikadama u selu Kukunjevac pokraj Lipika doktora Ivana Šretera, jednog od vođa Hrvata u zapadnoj Slavoniji.

Ivan Šreter rodio se 1951. u Pakracu gdje je i odrastao s roditeljima i dvije mlađe sestre. Od malih nogu ministrirao je u župnoj crkvi u kojoj je i pokrenuo župni list Zov Kalvarije. Srednju fizioterapeutsku školu završio je u Lipiku, a zatim Medicinski fakultet u Zagrebu. Nakon što je 1978. godine završio fakultet i odradio stažiranje u pakračkoj bolnici, zaposlio se u bolnici u Lipiku. Nije bio oženjen, ali je imao posvojenog sina Vitomira. Sredinom osamdesetih godina jedan bizaran događaj svrstao je Šretera u skupinu državnih neprijatelja. Naime, Šreter je pri upisu liječničkog nalaza, pacijentu Stevi Majstoroviću, u rubriku zanimanje upisao izraz “umirovljeni časnik” umjesto “penzionirani oficir” zbog čega je 10 dana proveo u zatvoru.

Tijekom demokratskih promjena devedesetih godina, domoljub doktor Šreter aktivno se uključio u politiku i postao čelnik pakračkog ogranka HDZ-a. Upravo je u Pakracu srpska oružana pobuna početkom ožujka 1991. dobila još žešće razmjere, no unatoč svemu, dr. Šreter zastupao je politiku nenasilja i pomirenja. Zbog političke djelatnosti često je bio meta provokacija i tjelesnih napada pakračkih odmetnika, na kuću mu je bio bačen dinamit, pucali su na njega i zastrašivali ga na razne načine. Jednom prilikom došli su ga uhititi na radnom mjestu no tada su ga u tučnjavi s policajcima Srbima, spasila dva hrvatska policajca. Unatoč svemu zalagao se za suživot s hrvatskim Srbima na tom području, piše domovinskirat.hr

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex