Gdje su i čime se bave donedavni saborski zastupnici? Jovanović kaže da “ima PTSP”, a Glasnović – plan B

Gdje su i čime se bave donedavni saborski zastupnici? Jovanović kaže da “ima PTSP”, a Glasnović – plan B

HDSS-ov Branimir Glavaš rekorder je po broju mandata u Saboru. Biran je sedam puta za zastupnika, a bio je još i u dva saziva Županijskog doma koji je, promjenom Ustava, ugašen 2001. No, na nedavnim parlamentarnim izborima Glavaš se nije kandidirao i od 22. srpnja nalazi se u mirovini. Nije mu, međutim, dosadno.

Priprema se za sudski proces koji se protiv njega vodi temeljem optužnice da je 1991. počinio ratne zločine, a usput i tuži ljude i medije koji ga nazivaju ratnim zločincem. I nastoji prodati kuću u Drinovcima, koju je u BiH sagradio nakon što je 2009., bježeći od hrvatskog pravosuđa otišao u azil u susjednu državu.

Neočekivani scenarij

Drugi najdugovječniji zastupnik po stažu, koji također nije ušao u Sabor 5. srpnja, je i riječki SDP-ovac Željko Jovanović – on je u Sabor prvi put bio biran 1990. kao predstavnik studenata, a potom se u parlament vratio 2007. godine i sve do ove godine redovito ulazio s prvih mjesta na listi. Ni njemu nije dosadno, odmara se zasad, ali ne krije da ovo nije scenarij koji je za sebe očekivao.

– Na početku odgovora na vaše pitanje moram biti potpuno iskren, jako sam razočaran rezultatima parlamentarnih izbora, slobodno mogu reći da imam svojevrsni posttraumatski zastupnički stresni poremećaj, jer smatram da sam po svemu zaslužio odraditi još jedan saborski mandat. Naime, ja nisam prespavao svoj mandat, nego sam bio najaktivniji saborski zastupnik 8. izborne jedinice. A valjda bi rad trebao biti glavna preporuka u svakom poslu.

U SDP-u su se ovaj put liste sastavljale po nekim drugim, lošim kriterijima. I to su pokazali i naši izborni rezultati. Ali što mogu, život ide dalje. Stoga se ovih prvih mjesec dana od završetka mandata, odmaram od bilo kakve aktivnosti povezane s politikom i političarima. Što donosi budućnost? Političku mirovinu? Možda. Nisam još donio konačnu odluku. Inače, ja još ne ispunjavam uvjete za saborsku mirovinu jer nemam 55 godina. Napunit ću ih u studenom, a do tada ću imati sasvim dovoljno vremena razmotriti sve opcije i ponude te donijeti najbolju odluku za sebe i svoju obitelj. Bio sam 13 proteklih godina profesionalni političar, ali prije toga sam 17 godina radio u svojoj struci. Ja sam liječnik, magistar ekonomije, doktor biomedicinskih znanosti i sveučilišni profesor. Također, ovih 20-ak godina kao vanjski suradnik predavao sam na sveučilištima u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Puli. U studentskim anketama moj rad je uvijek ocijenjen odličnim ocjenama, a i rad sa studentima me uvijek posebno veselio. Da zaključim, čeka me još najmanje 15-ak vrlo sadržajnih godina, a što će to točno biti još je prerano reći, kaže Jovanović, koji je i dalje potpredsjednik županijskog SDP-a i član Predsjedništva gradskog SDP-a u Rijeci.

Glasnovićev plan B

U mirovinu se vratio Željko Glasnović, kojem je mjesto u Saboru izmaklo u 11. jedinici za samo 11 glasova.

– Prije nego što sam 2015. postao zastupnik, bio sam u mirovini. Ali, imam ja plan B, kakva mirovina, eventualno ako završim u kolicima, rekao nam je Glasnović.

Sada je on još zaokupljen dokazivanjem da izbore nije izgubio na pošten način.

– U prljavoj kampanji protiv mene je, dva dana uoči izbora, s interneta nestala moja Facebook stranica na kojoj sam imao 30 tisuća pratitelja. Duboka država je u Njemačku, kad sam išao tamo održati predizborne skupove, javila da će to biti okupljanja nekakvih nacista i da ih treba zabraniti. Morao sam pregovarati s policijom i BND-om da mi dopuste te skupove. Bilo je još puno toga, a ipak sam izgubio za samo tih 11 glasova. Sve je to uzaludno, ali želim da ostane pisani trag o ovoj krađi. Žalbe na izborne nepravilnosti odbili su mi DIP i Ustavni sud, a sada tražim da se glasački listići još ne uništavaju, ne miri se Glasnović s odlaskom iz Sabora, u koji je prvi put ušao 2015.

Isto kada i Miro Kovač, koji 5. srpnja nije dobio dovoljno preferencijskih glasova da bi na HDZ-ovoj listi osvojio još jedan mandat. Bivši ministar vanjskih poslova aktivirao je pravo da šest mjeseci prima punu plaću, a zatim još pola godine 50 posto tog iznosa.

– Razmišljao sam hoću li to napraviti, ipak jesam, ali već imam plan za dalje, ističe Kovač. Na pitanje što to namjerava i je li vezano za politiku, odgovorio nam je samo – sve u svoje vrijeme. Nije to još, znači, zrelo za objavu.

Loše odluke

Samo četiri godine u Saboru su proveli Goran Aleksić i Bruna Esih. Aleksić je 2016. izabran sa Živim zidom, ali sada to nije uspio ponoviti s Restart koalicijom i morao se vratiti na stari posao u poduzeću HŽ Infrastruktura. »Politička avantura je završena… Odoh ja natrag u aktivizam«, poručio je s Facebooka borac protiv bankarskog sustava Aleksić.

Predsjednicu stranke Neovisni za Hrvatsku, međutim, nije čekalo radno mjesto. Bruna Esih je po ulasku u Sabor raskinula radni odnos s Institutom »Ivo Pilar«, u kojem je bila zaposlena 15 godina. Zato je sada, htjela to ili ne, morala konzumirati »šest plus šest«. Ona je žrtva pogrešnih političkih procjena, jer je na prošlogodišnjim izborima za Europski parlament odbila savez s Hrvatskim suverenistima. Da to nije učinila, danas bi možda imala mandat europske zastupnice ili bi se u najmanju ruku održala u Saboru, kao što je to slučaj s njezinim nekadašnjim suradnikom Zlatkom Hasanbegovićem.

Za razliku od Brune Esih, HNS-ovac Milorad Batinić, koji je u Saboru bio od 2011., nije imao problema s tranzicijom. Nakon što nije izabran za zastupnika, naprosto je nastavio obnašati dužnost gradonačelnika Ivanca.

– Da, nisam morao tražiti nikakav drugi posao. A što se tiče lokalnih izbora u svibnju, sve su opcije otvorene. Nismo još o tome razgovarali u stranci, ali bit će to teme već u rujnu i listopadu i moguće je da ću se ponovo kandidirati za gradonačelnika Ivanca, rekao nam je Batinić.
Branko Hrg, koji je u Saboru također bio osam godina, član je Hrvatske demokršćanske stranke, koalicijskog partnera HDZ-a, i to mu daje nadu da će produljiti svoju političku karijeru.

Iz HDS-a je na listi HDZ-a ulazno mjesto imao samo predsjednik stranke Goran Dodig, a Hrg se u Sabor pokušao probiti u drugoj izbornoj jedinici na listi sa Željkom Lackovićem. Nije se to realiziralo i sada je Hrg na »šest plus šest«, ali nagađa se da bi ga Vlada mogla imenovati za državnog tajnika u zasad nepoznatom resoru.

– Ha, budemo vidjeli. Ono što je sigurno, neću dugo koristiti »šest plus šest«, nisam naučen na nerad. Vjerojatno će se to vrlo brzo riješiti, ali ne mogu još ništa pričati o tome hoću li biti državni tajnik, prvo treba skočiti, pa reći hop. Bilo je dosad samo načelnih razgovora, ništa konkretno, kazao nam je Hrg, koji je prije Kreše Beljaka vodio HSS.

Ljeto s Bongom

Jedan od najvidljivijih zastupnika u prošlom mandatu bio je i kontroverzni Ivan Pernar, koji će osim za svoju borbu za blokirane i ovršene, sigurno ostati upamćen i po tome što su ga saborski zaštitari više puta morali fizički odnositi iz sabornice. Kao i obično, Pernara je teško dobiti za razgovor, ali dovoljno je pratiti njegove Facebook objave – i dalje se bavi negiranjem koronavirusa i cijepljenja, te smatra da nikakve specijalne mjere ne treba donositi.

U zadnjoj objavi od subote, tvrdi kako će HDZ-ove mjere protiv noćnih klubova pogoditi ne samo zaposlenike, nego i taksiste, kao i i iznajmljivače smještaja u turizmu. Slika se sa zaposlenicima u ugostiteljstvu koji su već dobili otkaz, a muče ga i mediji, koji su mu očito krivi što mu se stranka Živi zid raspala, a koji, kako kaže, zasljepljuju ljude. Stalno ponavlja kako se Švedska najbolje borila protiv korone jer je dopustila da ljudi prebole COVID-19 umjesto da ih se tjera na cijepljenje. Pernar je, dakle, i dalje politički vrlo aktivan, ali samo na društvenim mrežama.

A svakako najaktivniji zastupnik SDP-a u proteklom sazivu, a i ukupno, Gordan Maras ljeto zasad provodi u Zagrebu. Nabavio si je psa – zove se Bongo i upravo je zadnjih dana čipiran, a njegovo napredovanje Maras objavljuje na društvenim mrežama. Ondje je vrlo aktivan i dalje, pa je tako novooizabranim zastupnicima poručio da nisu trebali uzimati punih mjesec dana godišnjeg odmora s obzirom na to da su se tek konstituirali. Ali ne treba zaboraviti da je Maras i dalje i predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a, te će najesen itekako imati puno političkog posla jer počinju pripreme za lokalne izbore. Kako god SDP na njima nastupio, Maras je još uvijek šef stranke u Zagrebu i sigurno od rujna neće imati vremena za odmor, a dotad će uhvatiti i koji dan na moru.

– Osjećam se izvrsno, rekao nam je jučer, dodajući kako se nada da neće imati potrebe koristiti punih šest plus šest mjeseci saborske plaće. No, o tome će za javnost govoriti kad dođe vrijeme, zaključio je. Piše Novi list

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex