SKANDALOZAN DOPIS: Građanima Velog Vrha država prijeti oduzimanjem nekretnina! Oni poručuju: “Ovakve metode nisu se primjenjivale ni u doba Staljina”

SKANDALOZAN DOPIS: Građanima Velog Vrha država prijeti oduzimanjem nekretnina! Oni poručuju: “Ovakve metode nisu se primjenjivale ni u doba Staljina”

Pod prijetnjom da će im se Republika Hrvatska upisati kao vlasnik nekretnina ako ne dostave svu potrebnu dokumentaciju koja se od njih traži, na adrese građana Velog Vrha ovih je dana stigao poprilično zastrašujući poziv. Dopis su im uputili Državna geodetska uprava – Područni ured za katastar Pula i Zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Puli, koji ih obavještavaju o terminu ročišta na koje se pozivaju zbog promjene katastarske općine.

Prema riječima Glasa Istre čitatelja (podaci poznati redakciji) koji je primio, kako sam kaže, skandalozan prijeteći poziv, na području Velog Vrha nalazi se oko 2.000 objekata koji su dosad teritorijalno pripadali katastarskoj općini (k.o.) Galižana, a po novom pripast će novoformiranoj k.o. Veli Vrh. I ne bi u tome bilo ništa sporno da se ne krene čitati tekst službenog poziva u kojem se od građana traži da prikupe svu silu dokumentacije, originale ili ovjerene preslike svih isprava koje se odnose na posjedovno stanje njihovih nekretnina. Među ostalim, trebaju donijeti sve isprave koje služe kao dokaz o pravu vlasništva i o teretima, kao i isprave koje se odnose na način stjecanja nekretnina i ovlaštenja, kao što su primjerice rješenja o nasljeđivanju, presude, ugovori, brisovne dozvole i slično.

Ne postupe li u skladu s dopisom i ne dostave li sve što se od njih traži, kao vlasnik na njihovim nekretninama će se upisati osoba upisana u postojeći katastarski operat, odnosno Republika Hrvatska.

– Kad smo otvorili poštu nismo mogli vjerovati što piše. Ovakve metode nisu se primjenjivale ni u doba Staljina. Prelazimo iz jedne katastarske općine u drugu i to bi trebala biti puka formalnost s obzirom da svi podaci postoje evidentirani u postojećem sustavu u zemljišnim knjigama. Umjesto da se svi samo prebace u novoformiranu katastarsku općinu, nama se doslovno prijeti i poziva nas se na nekakvo ročište bez pravnog lijeka. Znači, iako svi podaci postoje i upisani su u zemljišnim knjigama, sada smo primorani prikupljati originalnu dokumentaciju ili ovjerene preslike svih isprava, što nam stvara dodatan trošak i gubitak vremena. K tome, način na koji nas se o tome obavještava je skandalozan! Podatke je samo trebalo prebaciti, a ne ovakvim metodama zastrašivati ljude, kaže naš sugovornik. Piše Glas Istre

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex