Zadarski esdpeovac Zubčić oštro po dosadašnjem predsjedništvu SDP-a…

Zadarski esdpeovac Zubčić oštro po dosadašnjem predsjedništvu SDP-a…

Najveću oporbenu stranku SDP čekaju unutarstranački izbori. S Jurom Zubčićem iz zadarskog SDP-a razgovarali na N1 o predstojećim unutarstranačkim izborima, kako će se uspjeh zelenog-lijevog bloka i platforme Možemo odraziti na ovu stranku, ali i krizi socijaldemokracije.

“Krivac nije jedan”, kazao je odmah na početku emisije SDP-ov Jure Zubčić komentirajući SDP-ov debakl na parlamentarnim izborima. Upirati prstom, međutim, ne želi.

“Krivaca je puno, ja ne bih prozivao poimence, posebice predsjednika u odlasku. Nažalost, ukazivao sam to i Glavnom odboru – mislim da su članovi Glavnog odbora SDP-a trebali biti proaktivniji, jasnije i glasnije ukazivati na neke probleme. Mislim da su krivci sami unutar svojih redova svjesni da su krivci i na njima je hoće li se opet kandidirati”, smatra Zubčić.

Dodaje kako niti jedna stranka ne može odjednom promijeniti vodstvo te kako treba kombinirati članove – one starije i politički iskusnije (ali one koji nisu kompromitirani, dodaje) te nova lica, smatra Zubčić.

“Oni koji su prvi put ušli u Sabor – na njima je da se dokažu. Vjerujem da će im to uspjeti, unatoč malom broju glasova. Neki su dugo u lokalnim sredinama, ali ih birači nisu prepoznali – to nas treba zabrinuti”, dodaje.

SDP-u ne prijeti raskol

Međutim, Zubčić misli da SDP-u ne prijeti raskol. Socijaldemokracija je u krizi u cijeloj Europi, ali SDP mora promijeniti paradigmu.

“Problema imamo, ne treba ih skrivati. Mislim da je za demokraciju dobro da pričamo, pa i u javnosti”, kaže Zubčić i dodaje da nije zabrinut za SDP.

Platforma Možemo im pruža pritisak koji bi za najveću oporbenu stranku mogao biti dobar.

“Možemo je prije svega svoj uspjeh polučio na temelju argumentiranih politika. Nije rješenje da SDP udara protiv nekoga ili nečega, nego mi moramo biti bolji kako bismo doprijeli do birača. Taj pritisak vidim kao nešto iz čega bi SDP mogao izaći bolji i jači. Trebao bi.”

Ova stranka ima puno članova koji se na političkom spektru nalaze više lijevo, a neki su bliže centru, smatra Zubčić, ali najbitnijim smatra da se okrenu radništvu, osuvremeniti se kao stranka, ali ne da idem putem neoliberalizma.

“Potrebno je SDP jasno pozicionirati u stranku lijevog centra koja štiti radnička prava”, jasan je Zubčić. Kaže i kako je osobno bio razočaran nekim politikama SDP-a-

“Mislim da velika većina ljudi koji su obnašali funkcije u dosadašnjem predsjedništvu, nemaju više što raditi u tijelima stranke”, jasan je Zubčić. Donosi N1

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex