Niz smjena u vrhu državnih tvrtki: rapidno pada utjecaj HNS-ovih kadrova, ali jača SDSS-a

Niz smjena u vrhu državnih tvrtki: rapidno pada utjecaj HNS-ovih kadrova, ali jača SDSS-a

Ispod naslova “Plenković počinje čistiti HNS-ove i Bandićeve kadrove iz državnih tvrtki” tjednik Nacional objavio je tekst u kojemu, pozivajući se na izvore bliske Vladi, piše da će premijer Andrej Plenković “napraviti temeljitu rekonstrukciju upravljanja državnim i javnim tvrtkama”. Tvrdnje Nacionala da je premijer “sugerirao ministrima da daju naputak svim članovima nadzornih odbora da obavezno stave mandate na raspolaganje, dok je u slučaju predsjednika i članova uprava državnih tvrtki riječ o preporuci da učine isto”, komentirali su jučer za Jutarnji list iz Banskih dvora, pozvavši se pritom na članke 6 i 7 Zakona o postupku primopredaje vlasti.

“Normalan proces”

“Danom stupanja na dužnost Vlade, na raspolaganje Vladi stavljaju se mandati za obavljanje dužnosti sljedećih državnih dužnosnika: tajnika Vlade, državnih tajnika, ravnatelja državnih upravnih organizacija, glavnoga državnog rizničara, ravnatelja agencija Vlade i ravnatelja zavoda koje imenuje Vlada. Vlada će u roku od 60 dana od stupanja na dužnost, donijeti odluku o razrješenju, odnosno o ponovnom imenovanju na dužnost dužnosnika… Članovi nadzornih, odnosno upravnih odbora trgovačkih društava u kojima RH ima većinski paket dionica ili većinski udio, a koje po prethodno provedenom javnom natječaju na prijedlog Vlade imenuje glavna skupština, odnosno skupština društva, stavljaju članstvo u nadzornom, odnosno upravnom odboru trgovačkog društva, na raspolaganje Vladi.

Osobe koje obnašaju dužnosti iz stavka 1. i 2. ovoga članka dužne su staviti članstvo na raspolaganje u roku od 15 dana od dana stupanja Vlade na dužnost. Vlada će o članstvu stavljenom na raspolaganje odlučiti u roku od 60 dana od isteka roka iz stavka 2. ovoga članka”, stoji, među ostalim, u spomenutim člancima zakona. O “provjetravanju” dužnosnika u Vladinoj administraciji, te upravama i nadzornim odborima u državnim i javnim tvrtkama razgovarali smo jučer s HDZ-ovim partnerima u novoj saborskoj većini. Svi oni napominju da nije riječ o podjeli plijena unutar vladajuće koalicije, nego o “normalnom procesu koji se događa nakon formiranja svake nove vlade”.

Većina ih je uvjerena da neće biti radikalnih “sječa glava” po upravama državnih tvrtki, osim što će se vidljivo smanjiti utjecaj HNS-a koji je s pet zastupnika u prošlom sazivu Sabora spao na samo jednog, te da će znatno ojačati utjecaj kadrova koje će predložiti predstavnici nacionalnih manjina i SDSS kao najjači HDZ-ov partner u novoj Vladi.

– Što se tiče Milana Bandića i njegove Stranke rada i solidarnosti, tu neće biti velikih rezova naprosto zato što njemu bliski ljudi nisu ni participirali na visokim pozicijama u administraciji bivše Vlade. Osim Siniše Kukića, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovist, čija je pozicija, naravno, sada upitna – kaže jedan od zastupnika parlamentarne većine.

Poruka iz HNS-a

Iz HNS-a su kratko poručili da će “premijer i ministri odlučiti hoće li HNS-ovih svega nekoliko državnih tajnika i pomoćnika zadržati u novom madatu”, te da s premijerom “nisu pričali o kadrovima u državnim tvrtkama, pa tako ni o HNS-ovu članu Uprave HEP-a”. Iz HSLS-a neslužbeno poručuju da ih ne zanimaju pozicije u vrhu državnih tvrtki već da će tražiti da umjesto jednog državnog tajnika (u MUP-u) ubuduće imaju još trojicu. Ciljaju na resore prometne infrastukture, obrazovanja te poljoprivrede ili rada i socijale. Piše Jutarnji list

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex