Sever: Nema potrebe za izmjenama Zakona o radu, sve se može riješiti dogovorom…

Sever: Nema potrebe za izmjenama Zakona o radu, sve se može riješiti dogovorom…

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever u Novom danu komentirao je izmjene Zakona o radu koje država najavljuje zbog novih radnih uvjeta koji su stvarnost sve većeg broja radnika tijekom epidemije koronavirusa.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže kako definitivno ne treba mijenjati Zakon o radu, jer je sve već definirano postojećim ZOR-om i to njegovim člankom 17.

Radnik može raditi od kuda može, ali sve treba jasno definirati, smatra Sever. Dodaje kako već postoji sporazumna razini Europske unije kojim je sve definirano, a što poslodavci i država zaboravljaju.

“Postoji još nešto što se često zaboravlja, ne treba zaboraviti da je unutar EU-a 16. srpnja 2002. godine sklopljen okvirni Sporazum o radu na daljinu kojim su jasno definirani uvjeti i postavljen minimum koji se mora ostvariti. Nije potrebno mijenjati Zakon. Europa u pravilu izbjegava zakonski regulirati ono što se jednim gentlemanskim
sporazumom između sindikata i poslodavaca može regulirati”, ističe Sever.

Neki radnici radili iz kupaonice

“Već je sami ZOR jasno definirao da se moraju platiti troškovi – da je poslodavac dužan osigurati minimalne uvjete, od opreme i zaštite na radu i pokriti te troškove. Ovaj okvirni sporazum obvezuje isto. Dio poslodavaca to poštuje, dio ne”, kaže Sever odgovarajući na pitanje tko bi trebao pokriti troškove koji se sada stvaraju u domovima radnika.

Kad je riječ o naknadi drugih troškova, taj problem mora riješiti sama država – ona bi poslodavcima trebala kao trošak priznati svaki trošak kojim on nadoknađuje trošak radnika jer radnik radi od kuće, a ne kod njega, kaže Sever i dodaje kako se sve treba regulirati jer su neki radnici – zbog neadekvatnih uvjeta – radili čak iz kupaonice.

Nemaju svi radnici u domovima jednake uvjete za rad, a oni radnici koji imaju ugovore moraju potpisati dodatak ugovora o radu kojim će se definirati svi novi uvjeti, ističe Sever.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex