U Hrvatskoj se opet pojavila inicijativa za zabranu komunističkih simbola. Protiv je čak i Hasanbegović, evo zašto…

U Hrvatskoj se opet pojavila inicijativa za zabranu komunističkih simbola. Protiv je čak i Hasanbegović, evo zašto…

Iz HSK-a se ističe da nema nikakve razlike između komunističkog i fašističkog totalitarizma te shodno tome smatraju da se na isti način trebaju tretirati i njihova obilježja i znakovlja.

– Predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) Vinko Sabljo uputio je na adrese vodećih hrvatskih državnih i znanstvenih institucija – uključujući urede premijera, predsjednika Republike i Sabora – zahtjev da se u Hrvatskoj zakonom zabrane simboli, znakovi i obilježavanja komunističkog totalitarnog režima jednako kao oni nacističkog, fašističkog i ustaškog.

Pozivajući se na Rezoluciju Europskog parlamenta »Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe« od 19. rujna 2019. Sabljo i HSK smatraju da nema nikakve razlike između komunističkog i fašističkog totalitarizma, te shodno tome smatraju da se na isti način trebaju tretirati i njihova obilježja i znakovlje.

Saborska zastupnica Radničke fronte Rada Borić smatra da ne treba izjednačavati simbole komunizma i fašizma, te da nema nikakvog opravdanja da bi se zabranjivala crvena zvijezda, ali da se trebaju zabraniti fašistički i ustaški simboli.

– Neka pogledaju, na primjer, samo znak Republike Italije. Dobila sam nedavno poziv Ministarstva vanjskih poslova Italije da sudjelujem na jednom kongresu žena pregovaračica u zemljama u sukobima. I pogledam pismo, a na pismu zvijezda. Simbol zvijezde je doista nešto drugo značio, bez obzira da li se taj simbol u povijesti zloupotrebljavao.

Ali sigurno se simbol ušatog U nije koristio u pozitivnom smislu. Barem ne za one koji misle da smo pobjednici u Drugom svjetskom ratu. Naravno, živimo u demokraciji i, dakako, svatko može imati svoju interpretaciju. Baš sam tu na Velom Ižu iz kojeg je velik broj ljudi poginulih na Sutjesci. Oni sigurno u partizane nisu odlazili kao komunisti, ali su odlazili s tom crvenom zvijezdom kao simbolom antifašističke borbe, rekla je Borić.

Peticija iz 2017.

S druge strane, saborski zastupnik i predsjednik Bloka za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović smatra da ne treba zabranjivati nikakve simbole.

– Protiv sam svih zabrana. One su potpuno nepotrebne. Nema potrebe za njima. Sve sam o tome već rekao 2017. u peticiji čiji sam koautor, a vezano za osnivanje takozvanog Vijeća za suočavanje s prošlošću.

Nema nikakve potrebe da sada Hrvatski svjetski kongres svjesno ili nesvjesno bude instrument Milorada Pupovca i stanovitih krugova koji bi uvodili zabrane, rekao je Hasanbegović za naš list.

Peticija koju Hasanbegović spominje jest ona iz listopada 2017. koju su potpisala 24 intelektualca, pretežito povjesničara, kao preventivni apel uoči rada tadašnjeg Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, te tadašnjeg zakonskog prijedloga IDS-a za zabranu pozdrava ‘Za dom spremni’, piše Novi list.

U peticiji se navodi da »samo nedemokratski, totalitarni režimi propisuju istine, a samo oni koji o povijesti ne znaju ništa, ne znaju da je to propisivanje istine jedan od glavnih razloga njihove propasti«.

– Potpuno iluzorno je misliti da se društveni prijepori, kao sastavnica svakoga demokratskog društva, mogu ukloniti represijom i zabranama. Svaka zabrana ili ‘istina’ koju izravno ili neizravno propiše država, može ne samo produbiti postojeće društvene podjele i pridonijeti novima, nego i ozbiljno ugroziti slobodu izražavanja i istraživanja, navodi se u jednoj od sedam točaka peticije čiji je Hasanbegović jedan od koautora. Autori peticije su upozorili da »se u protivnome kreće na put bez povratka – put u cenzuru i kontrolu mišljenja«.

– Demokratskom je poretku lakše otrpjeti negativne posljedice zloporabe totalitarnih simbola i apologije totalitarnih režima, koliko god one nerazumne i štetne bile, nego li ugroziti slobodu misli i govora, slobodu izražavanja i istraživanja, piše u peticiji.

Hitler i Staljin

HSK kao argumente za izjednačavanje komunizma i fašizma, pa samim time i za zabranu njihovih simbola, nalazi u paktu Molotov-Ribbentrop iz kolovoza 1939. koja je bila temelj suradnje Staljinovog Sovjetskog Saveza i Hitlerove Njemačke koja je potrajala nešto manje od dvije godine. Koja je, među ostalim, rezultirala i komadanjem Poljske i izvozom strateških sirovina iz Sovjetskog Saveza u Njemačku koje je ova koristila u ratu protiv Francuske i Velike Britanije.

HSK se poziva i na gore navedenu Rezoluciju Europskog parlamenta u kojoj se navodi da su »nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti«.

– Pozivamo sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički i nacistički režim, piše u Deklaraciji Europskog parlamenta u kojoj se izražava i zabrinutost jer »u javnim prostorima nekih država članica – parkovima, trgovima, ulicama – i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi«. HSK navodi i da je Staljin čestitao Hitleru na osvajanju Pariza i podržao njemačko bombardiranje Londona.

– U to vrijeme Tito radi za Staljina kao član NKVD-a i ni njemu, ni Staljinu, ni na kraj pameti nije »antifašizam«. Tek 22. lipnja 1941., s njemačkim napadom na Sovjetski Savez, Staljin se promeće u »antifašista«. Tada se i Tito odjednom budi kao »antifašist«. Hrvatski (jugoslavenski) komunisti bili su ekspozitura, vojnici moskovske centrale u ilegali.

Kao i ustaše u Janka Puszti i na Liparima, čekali su čas da oružanom borbom zauzmu vlast. Nezavisna Država Hrvatska (NDH) proglašena je 10. travnja 1941., ali hrvatski se komunisti nisu protiv nje pobunili naprimjer 11. travnja, nego 22. lipnja – kad im je to izričito naređeno iz Moskve. Ustanak, dakle, nije bio otpor fašizmu, nego obrana Sovjetskoga Saveza i prilika za daljnje nasilno širenje komunizma, naglašavaju u HSK-u.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex