Ministri tvrde: ‘Imamo plan za koronu, ali ne obavještavamo javnost o svakom koraku’

Ministri tvrde: ‘Imamo plan za koronu, ali ne obavještavamo javnost o svakom koraku’

Već je iz današnje reakcije premijera Plenkovića na izjavu ministra Fuchsa o mogućoj odgodi školske godine jasno da u Vladi ništa nije iskoordinirano ni iskomunicirano

Cijela je hrvatska javnost tjednima svjedočila kako se korona širi iz noćnih klubova na Zrću i u Makarskoj, a nitko nije reagirao. Pitali smo nadležna ministarstva zašto su dopustili da cijela ljetna sezona postane žrtvom nekoliko noćnih klubova koji nisu bili dovoljno oprezni? Jer, ne zaboravimo, iz istarskih noćnih klubava nitko nije izašao zaražen. 

Pitanja smo još postavili ministarstvima zdravstva, turizma, vanjskih poslova i obrazovanja: zašto još nemamo konkretnih projekcija kako će izgledati školska godina? Zbog čega se s Austrijancima nismo dogovorili kao što su se oni dogovorili s Česima, a mi s Nijemcima – da samo određene regije budu proglašene rizičnima? Kako je moguće da turisti koji kontaktiraju županijske zavode za javno zdravstvo i traže termin za testiranje nailaze na zatvorena vrata? Je li itko razmišljao o besplatnim testovima za sve turiste? Je li itko pomislio da ograniči rad klubova iz kojih se tjednima širila zaraza?

Ministarstvo zdravstva nas je obavijestilo da je pitanja proslijedilo u Stožer, no nakon toga više nije bilo odgovora. Zato su ostala ministarstva brzo uzvratila, ali bez ijednog jasnog konkretnog odgovora.

Zvuči nevjerojatno, ali iz Ministarstva obrazovanja su hladno pojasnili kako oni imaju planove, samo ih javnost još nije čula:

– Od prvog dana preuzimanja dužnosti radimo na pripremama za novu školsku godinu. To što ne obavještavamo javnost o svakom koraku dok ne bude sve definirano i gotovo ne znači da nemamo odgovore na pitanja vezana uz novu školsku godinu. Smatramo da parcijalno iznošenje informacija nije dobro jer u javnosti može izazvati nepotrebnu zbrku.

Početkom sljedećeg tjedna objavit ćemo cjelovite informacije.

Ističu da im je cilj da svi učenici budu u učionicama, osim iznimnih situacija.

– U iznimnim slučajevima, u suradnji s CARNET-om, osigurat će se on-line nastava za sve učenike koji zbog epidemioloških razloga neće moći sudjelovati na nastavi u učionicama. Važno je da škole budu sigurne za učenike, nastavno i nenastavno osoblje, a da se pritom osigura i kvaliteta nastave – dodali su. Pišu 24sata

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex