Pavle Kalinić: “Nakon potresa su gledali kako oslabiti Bandića, nauštrb Zagrepčana”

Pavle Kalinić: “Nakon potresa su gledali kako oslabiti Bandića, nauštrb Zagrepčana”

Prvi čovjek Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba rekao je da posljedice potresa u Zagrebu nije mogao riješiti grad sam, te se požalio na to da je u vremenu poslije potresa, meta “politike” postao Milan Bandić. Javlja N1

Pavle Kalinić je rekao da bi obnova grada morala u prvom redu obuhvatiti statičku obnovu zgrada:

“Pa ako se dogodi potres, kao onaj iz 1860., da ne bude ljudskih žrtava. Takva tehnologija postoji.”

Kalinić je konstatirao da smo “imali jako puno vlada u zadnjih 30 godina kojima je promaklo donijeti zakon o obnovi”, te da nije riječ samo o zgradama, nego i o infrastrukturi.

Nabrojao je kao probleme vodovod koji je mjestimično stariji od sto godina, infrastrukturu koja ne prati gradnju mnoštva zgrada, civilnu zaštitu za koju je ustvrdio da joj “treba pomlađivanje”, a nema organiziranog osposobljavanja mladih ljudi.

Tu su, rekao je, i klimatske promjene, uslijed čega kiše odjednom znaju pasti u tolikoj količini da voda ne stigne oteći.

“Napravili smo analizu što je trebalo bolje ili gore. Međutim, da se to sad ponovi, službe Ureda za hitne situacije opet bi reagirale, ali nismo sigurni kako bi reagirala država kad im treba pet mjeseci za novi zakon”, rekao je.

Na pitanje eventualne odgovornosti Grada Zagreba i Milana Bandića, prvo je nabrojao nekoliko poteza pomoći koje su interventno poduzete nakon potresa.

“Za nesreće poput potresa u gradu Zagrebu, ne možete očekivati da sam grad to može riješiti, tu je potrebna i država”, rekao je i odmah dodao:

“Tu se više manje gledalo i kako politički oslabiti gradonačelnika, nauštrb kvalitete života građana.”

Optužio je vladajuće za to što su raspustili Sabor i, kako je rekao, išli na izbore, jer su “znali da će se situacija pogoršati”:

“To vidimo da se i dogodilo.”

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex