Tko je zaigrao na sve ili ništa, Ostojić ili Komadina ?

Tko je zaigrao na sve ili ništa, Ostojić ili Komadina ?

“SDP je poharan godinama devastacije. Postoji zid između članova stranke i dužnosnika. Danas imamo pokojne ili neaktivne ljude na listi članova. Naše ekonomske politike su zanemarene.”

Tako je, nimalo ružičastim tonovima, 39-godišnja SDP-ova načelnica Omišlja na otoku Krku Mirela Ahmetović opisala aktualni trenutak u kojemu su se našli hrvatski socijaldemokrati. Objavljujući svoju kandidaturu za novu predsjednicu SDP-a, Ahmetović se u srijedu založila za opća mjesta stranke koja je punih dvadeset godina dominirala lijevim centrom u Hrvatskoj: antifašizam, Domovinski rat, borba protiv korupcije, vizija boljeg i pravednijeg društva, partnerstvo sa sindikatima te ekološko, socijalno i tržišno gospodarstvo.

RAZLIČITA ‘ČITANJA’

U stranačkim križaljkama nju svrstavaju u grupaciju primorsko-goranskog župana i v.d. predsjednika SDP-a Zlatka Komadine.

– Komadina je, naravno, utjecao na njezinu kandidaturu, no, koliko je poznajem, ona igra svoju igru. Mirela je naprosto preozbiljna osoba da bi bila nečija igračica. Neko se vrijeme premišljala, no na koncu se odlučila kandidirati jer smatra da može postati prva predsjednica SDP-a. Vrlo je racionalna osoba, ima iskustvo upravljanja, ne resi je bahatost, zna donositi odluke i dva je puta uzastopno pobijedila na izborima. Ona se u potpunosti može posvetiti vođenju SDP-a – kazao nam je jedan njezin podupiratelj iz vrha SDP-a. U nedostatku jakih imena, ona će kao potpuno novo lice u nacionalnoj politici pokušati parirati favoriziranom Peđi Grbinu.

No, kandidaturu Mirele Ahmetović prate i drukčije interpretacije.

– Ona je tipičan zec koji zapravo trči za drugog natjecatelja, Željka Kolara. Zagorski župan će ovoga tjedna objaviti svoju kandidaturu i on će zapravo Peđi Grbinu biti glavni protukandidat. A Mirela Ahmetović tu samo treba pripomoći da se što više raspu glasovi i da Grbin ne pobijedi u prvom, nego da se na izborima mora ići u drugi krug – tvrdi nam, pak, drugi SDP-ov dužnosnik.

Kolar već neko vrijeme na terenu gradi mrežu svojih podupiratelja. Očekuje se da ga podrže vukovarsko-srijemski SDP, a spekulira se da u džepu ima potporu još tri ili četiri županijske organizacije. Kolar je prihvatljiv “bernardićevcima”, dobit će potporu u Zagorju, za njega bi mogao glasati i dio neutralnih članova SDP-a, koji se nisu svrstavali ni u “milanovićevce” ni u “bernardićevce”.

Uz to, činjenica da se Kolar kandidira za predsjednika SDP-a u trenutku kada Siniša Hajdaš Dončić javno podržava Grbina, dio SDP-ovaca tumači kao jasan znak da je među njima dvojicom puklo. I da bi se podrška Grbinu na sjeverozapadu zemlje zbog Kolarove kandidature mogla – prepoloviti.

Grbin je, međutim, u javnosti puno prepoznatljivije ime, pa podrška županijskih organizacija u konačnici ne mora ništa značiti. Pravo glasa imaju svi članovi stranke. Njih ukupno 11.700.

NOVA OSTOJIĆEVA BITKA

– Na ovim se izborima najviše treba bojati inženjeringa. Iz niza organizacija dolaze informacije da su se u zadnji trenutak učlanjivali novi članovi s jednim jedinim ciljem: da spriječe odlazak grupacije koja je skrivila potop na parlamentarnim izborima. Grbin bi po svemu trebao biti favorit, ali će ekipa, u nedostatku kvalitetnog kandidata, “na mišiće” pokušati spriječiti Grbinovu pobjedu – tvrdi, pak, jedan SDP-ovac koji spada među kritičare Bernardićeve grupacije, a koji se na ovim unutarstranačkim izborima sprema podržati popularnog pulskog SDP-ovca.

Svi i na Iblerovu trgu i izvan njega pomno prate što će učiniti Ranko Ostojić. Dio ih je uvjeren da će se kandidirati za predsjednika stranke. Drugi, pak, tipuju na to da će se njegovo ime naći na listiću za izbor članova Predsjedništva.

Nitko, ali baš nitko ne misli da će Ostojić propustiti ući u još jednu bitku. Jedno je sigurno: poznati splitski SDP-ovac od bitaka nikada nije bježao. Piše Slobodna Dalmacija

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex