Žilić o vrtićima i koroni: Nitko nas ništa ne pita, došli smo pred gotov čin

Žilić o vrtićima i koroni: Nitko nas ništa ne pita, došli smo pred gotov čin

Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture, gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala je početak nove školske godine, te stanje u vrtićima u vrijeme koronavirusa.

“Nažalost, nitko nas ništa nije pitao. Kao sindikat smo odmah po kreiranju rade skupine zatražili dopunu odluke jer je neprihvatljivo da niti jedan sindikat predškolskog odgoja ne sudjeluje u radnoj grupi. Nažalost, odgovora na to nema”, kazala je Žilić o osnivanju radne skupine te dodala:

“Iznenađeni smo, osjećamo se vrlo uznemireno i diskriminirano i smatramo da je to neprihvatljivo, tim više što je Radovan Fuchs čovjek iz struke. Tih grešaka smo imali i prije, s prošlom ministricom, a očito se iz grešaka nije ništa naučilo.”

Smatra da su preporuke prijeko potrebne i za roditelje i za djelatnike u sustavu kako bi se mogli pripremiti za početak nove školske godine.

“Djeci je mjesto u vrtiću, ali ovo je daleko od suživota s koronavirusom. Ovo je jedna neprirodna, nenormalna situacija i teško je reći što napraviti. Od kad smo krenuli u suživot, sve ono što su bili nedostaci u predškolskom sustavu, tj. dječjim vrtićima na najbolji mogući način riješiti kako bismo sada mogli što relaksiranije i sigurnije mogli krenuti u to i imati konkretne poruke za roditelje”

Žilić smatra i da će radna skupina u dva tjedna teško moći dati jedinstvene, a fleksibilne upute.

“Opet smo došli pred gotov čin”, kazala je.

Iz HZJZ-a nisu dobili nikakve konkretne upute, pa se o budućem radu vrtića u jeku pandemije koronavirusa malo zna.

“Roditelj mora znati i biti siguran, ljudi u sustavu moraju biti pripremljeni kako bi mogli odgovoriti roditeljima. Ako radna grupa napravi ove mjere, a vjerujem da hoće, kao sve moguće scenarije, vi morate dati prostora ustanovi da se prilagodi. I nemojmo se zavaravati da svega imamo dovoljno i da sve štima. Ovo je sustav obrazovanja i u pitanju su zdravlje i sigurnost djece i zaposlenih, nema prostora za improvizaciju”, istaknula je Žilić.

Dodala je i kako su odgojne grupe u gotovo svim gradovima izuzetno velike, što predstavlja problem, a isti se ne može riješiti dok se ne ispune svi potrebni uvjeti.

“Ako brojke porastu i ako situacija bude loša, vjerujem da se i u Vladi i resornom ministarstvu razmišlja da se osigura roditeljima koji mogu ostati kod kuće da i rade kod kuće i da djeca ostanu kući”, kazala je Žilić za N1

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex