EGZODUS TURISTA IZ HRVATSKE: U samo nekoliko dana tisuće Slovenaca otišlo iz Hrvatske, Britanci pohrlili u zračne luke…

EGZODUS TURISTA IZ HRVATSKE: U samo nekoliko dana tisuće Slovenaca otišlo iz Hrvatske, Britanci pohrlili u zračne luke…

Britanski su turisti nahrupili u zračne luke u Hrvatskoj kako bi se vratili kući prije isteka roka koji im jamči da po dolasku u Veliku Britaniju neće morati u obveznu dvotjednu karantenu, javlja Daily Mail.

Scene kojima su se prošlog tjedna mogle vidjeti na zračnim lukama i trajektnim lukama u Francuskoj u petak su se mogle vidjeti u zračnoj luci u Splitu jer je britanska vlada kao rok za povratak postavila subotu 22. kolovoza.

“Ako se u Veliku Britaniju vratite poslije 4:00 sata u subotu morat ćete u samoizolaciju na 14 dana”, glasi uputa Ministarstva prometa Velike Britanije.

Daily Mail piše da se u Hrvatskoj u ovom trenutku nalazi oko 20 tisuća britanskih turista.

Fotografije gužve na splitskom aerodromu nastale se nekoliko sati nakon što je Velika Britanija s popisa zemalja u koje se smije putovati bez obvezne karantene po povratku uklonila Austriju, Trinidad & Tobago te Hrvatsku. Odluku je donijela nakon što su sve tri zemlje zabilježile porast broja zaraženih koronavirusom.

Kako bi zadovoljili veliku potražnju koja je nastala nakon odluke o tome da se Hrvatska uvrsti na “crvenu listu” zemalja, British Airways danas će u sve tri hrvatske zračne luke sletjeti s zrakoplovom tipa A321NEO, javlja Croatia Aviation.

British Airways inače prema Zagrebu, Splitu i Dubrovniku prometuje zrakoplovima manjeg kapaciteta, no danas će zbog velike potražnje britanskih turista koji se žele vratiti u svoju zemlju na redovnim linijama prema tri spomenute zračne luke koristiti zrakoplov većeg kapaciteta – A321 NEO.

Osim British Airwaysa, prema Londonu će poletjeti tri zrakoplova EasyJeta te WizzAirov zrakoplov. Dubrovačka zračna luka, uz let British Airwaysa, imati će još jedan let EasyJeta prema Londonu te jedan prema Bristolu. Croatia Airlines danas će obaviti redovni let na liniji Zagreb – London Heathrow, no umjesto A319 na liniji će danas prometovati zrakoplov većeg kapaciteta – A320, dodaje Croatian Aviation.

Ministar prometa Velike Britanije Grant Shapps rekao je svima koji putuju da putuju samo ako su u redu s činjenicom da će možda morati u neočekivanu karantenu. Naime, on se sam našao u problemima kada je Britanija naglo promijenila status Španjolske dok je on tamo boravio na odmoru.

Darija Reić, predstavnica Hrvatske turističke zajednice u Velikoj Britaniji, rekla je da stavljanje Hrvatske na tzv. crvenu listu “razočaravajuće” dok je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao da je taj grad još uvijek siguran za turiste.

“Nadam se da će Britanci koji žele doći u Dubrovnik to i napraviti, a želim i poslati poruku da je Dubrovnik siguran grad po pitanju Covida-19”, rekao je za Sky News.

Franković je dodao da su britanski turisti počeli otkazivati dolaske čim se doznalo da će Hrvatska dospjeti na britansku “crvenu listu”.

Daily Mail piše da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak ujutro rekla da je Balkan žarište zaraze koronavirusom. WHO je rekao da ih Balkan brine od početka lipnja te da je apelirao na zemlje te regije da uvedu dodatne mjere kako bi se suzbilo širenje virusa. Prenosi Jutarnji list

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex