Milijunska prevara RBA Leasinga: DORH kreće u službeni progon odgovornih…

Milijunska prevara RBA Leasinga: DORH kreće u službeni progon odgovornih…

HANFA (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga) je uputila prikupljenu dokumentaciju o Raiffeisen Leasingu (RBA Leasing) Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu na daljnje postupanje zbog osnove sumnje počinjenja kaznenog djela iz domene gospodarskih kaznenih djela, potvrđeno je Index Istragama iz Hanfe. Piše Index.hr

S obzirom na to da je DORH ranije odgovorio na upit Index Istraga da će započeti progon po službenoj dužnosti onog trenutka kada slučaj prijavi sama Hanfa, čini se da bi zbog prevare oko 15 tisuća klijenata netko konačno mogao i kazneno odgovarati.

Valja napomenuti da je na čelu Nadzornog odbora u vrijeme dok se odigravala milijunska prevara bio današnji šef Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović. Nadzorni odbor odobrio je prevaru pa smo upitali i Hrvatsku narodnu banku za komentar ovog slučaja. 

Prošlog tjedna odletio šef Uprave RBA Leasinga 

Index Istrage doznale su da je prošlog tjedna s čela Uprave RBA Leasinga otišao Krešimir Perić. No iz RBA Leasinga kažu kako to nema veze s aferom koja potresa ovu austrijsku grupaciju. Ispitali smo je li to istina. No, krenimo redom.     

Podsjetimo, od 2008. godine do 2013. godine RBA Leasing suprotno potpisanom ugovoru o leasingu povećavao je rate otplate za korisnike leasinga. Primatelji leasinga platili su tako puno veći iznos kamata nego što su stvarno dugovali, a sve se događalo u vrijeme dok je Hrvatsku tresla najgora i najdugotrajnija recesija u njenoj novijoj povijesti, odnosno dok su ljudi gubili poslove i stanove.

Spornih ugovora je 15.684, pa se tako radi o desecima milijuna kuna koje je RBA Leasing nezakonito uzeo od svojih korisnika, a taj bi se iznos do danas trebao uvećati i za kamate.

Državno nadzorno tijelo utvrdilo nezakonitosti

Hanfa, državno nadzorno tijelo, utvrdila je kako nije riječ samo o nepravilnostima nego i o nezakonitostima. Državni nadzor utvrdio je kako su u RBA Leasingu neopravdano i jednostrano mijenjali fiksni dio kamatne stope (maržu) u aktivnim ugovorima o leasingu, pri čemu nije postojala nikakva jasna podloga u ugovornim odredbama ni opravdani razlozi, te o izmjenama nije obavijestilo primatelje leasinga, iako je to bilo izričito propisano. RBA Leasing je na osnovi jednostranog određivanja kamatne stope obračunavao leasing rate/obroke po kamatnoj stopi (marži) koja je veća od inicijalno ugovorene te su zbog toga primatelji leasinga tijekom trajanja ugovora platili veći iznos kamata nego što su stvarno dugovali. 

Nadzor je utvrdio da je Uprava RBA Leasinga imala potporu Nadzornog odbora, a na čelu Nadzornog odbora bio je Zdenko Adrović, današnji šef HUB-a, udruge koja danas u Hrvatskoj predstavlja 17 banaka. Prema sudskom registru osim Adrovića u Nadzornom odboru bili su zamjenik predsjednika Dieter Scheidl te članovi Christian Pettinger, Lovorka Penavić, Heinz Hoedl i Vesna Ciganek-Vuković. Prema detaljnom izvještaju Hanfe, Nadzorni odbor na čelu s Adrovićem, koji je tada bio i prvi čovjek RBA grupacije u Hrvatskoj, o svemu je bio vrlo detaljno upoznat. 

Htjeli sve izgurati u zastaru

Hanfa je prvotno naložila RBA Leasingu da odmah ukloni utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti te da “u roku od 30 dana dostavi pisano očitovanje Hanfi o aktivnostima koje su poduzete prema svim primateljima leasinga čije su ugovorne obaveze neosnovano i netransparentno jednostrano izmijenjene”. Index Istrage su o svemu iscrpno izvještavale javnost.

>> RBA Leasing prevario gomilu klijenata, ne žele vratiti novac. DORH: Radimo na slučaju

RBA Leasing nije obavijestio oštećene korisnike u roku od 30 dana. Naime, u tom vremenu RBA Leasing nije obavijestio klijente zbog posebnih okolnosti vezanih za epidemiju koronavirusa.

Učinili su to tek početkom lipnja, kada je RBA Leasing obavijestio svoje korisnike posebnim pismom poslanim na adrese oštećenih korisnika. Iz pisma nije bilo jasno navedeno da im se zapravo obraćaju jer su ih oštetili. Pismo je doduše imalo i prilog, odnosno Rješenje Hanfe od 12 stranica koje je pisano teško shvatljivim pravničkim jezikom. Mnogi nisu ni shvatili o čemu se zapravo radi. Onima koji su se javili odgovarali su kako je slučaj u zastari. 

Hanfa provodi dodatni nadzor

Zbog svega Hanfa i dalje provodi dodatni nadzor nad RBA Leasingom. 

“Hanfa je u ovom slučaju nastavila s nadzornim aktivnostima prema RBA Leasingu te je u tijeku analiza prikupljene dokumentacije koju smo od istog društva dodatno zatražili. Nakon završetka analize, Hanfa će donijeti konačan stav o tome je li društvo u cijelosti postupilo prema Rješenju od 18. ožujka ove godine”, stoji u odgovoru Hanfe na upit Indexa. 

No puno je bitnije kako nam je potvrđeno da je RBA Leasing od strane ovog regulatornog tijela prijavljen DORH-u. Dokumentacija DORH-u, kako doznajemo, dostavljena je nedavno, nakon detaljnih članaka Index Istraga.

Hanfa sumnja u kazneno djelo 

“Hanfa je uputila Rješenje te zapisnike i prikupljenu predmetnu dokumentaciju Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu na daljnje postupanje zbog osnove sumnje počinjenja kaznenog djela iz domene gospodarskih kaznenih djela”, stoji u odgovoru Hanfe na upit Indexa. 

Valja naglasiti da je DORH sredinom srpnja odgovorio Index Istragama kako rade na slučaju po pojedinačnim prijavama. 

“Nadležno državno odvjetništvo poduzet će zakonom propisane radnje kad nadležno nadzorno tijelo (HANFA), ako je tijekom svog postupanja dosad utvrdilo sumnju ili utvrdi u daljnjem tijeku svog postupanja da je počinjeno neko kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, i o tome, kao ovlašteno tijelo, podnese kaznenu prijavu državnom odvjetništvu”, stajalo je u odgovoru Državnog odvjetništva. Nakon što je to Hanfa napravila očekuje se i službeni progon. 

RBA Leasing: Periću istekao mandat

Kako doznajemo, upravo prošlog tjedna s mjesta predsjednika Uprave RBA Leasinga otišao je Krešimir Perić. U kratkom emotivnom pismo zahvalio je svim djelatnicima RBA Leasinga gdje je radio 16 godina. Njegov odlazak, prema informacijama Index Istraga, usko je vezan uz posljednje događaje, prije svega negativno rješenje Hanfe, no iz samog Leasinga to opovrgavaju. 

“Do promjene u Upravi Društva je došlo zbog isteka mandata dosadašnjeg Predsjednika Uprave. Odluka Nadzornog Odbora Raiffeisen Leasinga nije vezana uz Hanfin nadzor niti rješenje i dio je planiranih promjena u Upravi Raiffeisen Leasinga. Gospodin Krešimir Perić ni na koji način nije sudjelovao u poslovanju društva u periodu od 2008. do 2013. godine s obzirom na to da je njegov mandat Predsjednika Uprave Raiffeisen Leasinga započeo 16.08.2016 godine”, stoji u odgovoru RBA Leasinga na upit Index Istraga. Na službenoj stranici, ali u Sudskom registru navodi se kako je Perića naslijedio Toni Jurčić, no nemaju predsjednika Uprave, već je Jurčić ovlašten za zastupanje RBA Leasinga kao “zamjenski član Uprave”. 

Adrović kao šef Nadzornog odbora sve zna i odobrio

No, vratimo se na slučaj Adrović. Naime, Nadzorni odbor dao je suglasnost za neosnovanu i jednostranu izmjenu marže koja je na koncu oštetila klijente te kuće za više desetaka milijuna kuna. Na čelu tog odbora bio je današnji šef Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović. 

“Iz Zapisnika sa sjednice Nadzornog odbora vidljivo je da je Nadzorni odbor bio upoznat od strane Uprave s namjerom Uprave da se povećanje kamatnih stopa izvrši na tada aktivnom portfelju ugovora o leasingu i da na to nije imao primjedbi. Naime, navedeno povećanje kamatnih stopa u ugovorima o leasingu bilo je moguće samo povećanjem fiksnog dijela kamatne stope i to na temelju odluka Uprave Društva”, stoji u izvještaju Hanfinog nadzora nad poslovanjem RBA Leasinga. 

Jasno utvrđena krivnja Nadzornog odbora

Hanfa je zaključila, a taj zaključak je jedan od onih koji je upućen DORH-u, da se Nadzorni odbor složio s namjerom Uprave koja se odnosila na povećanje fiksnog dijela promjenjive kamatne stope, odnosno s povećanjem marže, iako za navedeno nije bilo jasnih osnova u ugovornima odredbama, niti su nastupili uvjeti koji bi mogli opravdati podizanje kamatnih stopa.

“Na sjednici Nadzornog odbora postavljeno je pitanje reakcije primatelja leasinga u slučaju povećanja marže. Hanfa napominje da je Nadzorni odbor kao organ zadužen za nadzor vođenja poslova Društva bio dužan davati suglasnost Upravi Društva za određivanje poslovne politike leasing društva te u skladu s pravilima struke i najboljim interesima primatelja leasinga. Nadzorni odbor nije imao primjedbi na predstavljenu namjeru postupanja Uprave prema primateljima leasinga koja se odnosila na promjenu marže odnosno fiksnog dijela promjenjive kamatne stope”, stoji u izvještaju Hanfe. Već ranije zatražili smo komentar HUB-a, udruga okuplja 17 vodećih hrvatskih banaka, no javio nam se sam Adrović.

Adrović: Sve je bilo po zakonu

“Dužnost predsjednika Nadzornog odbora društva Raiffeisen leasing d.o.o. obnašao sam u skladu sa svim zakonskim propisima i pravilima struke te sam se osobno zalagao za poštivanje svih pozitivnih propisa u nadziranom društvu”, stoji u odgovoru Adrovića na pitanje Index Istraga. No sada će konačnu ocjenu o svemu dati DORH. 

Hrvatska narodna banka nije nadzorno tijelo za leasing kuće, već za banke, te se u ovom slučaju proglasila nenadležnom, no upitali smo ih kako gledaju na činjenicu da je Adrović, s obzirom na nepravilnosti RBA Leasinga, i dalje na čelu udruge koja okuplja hrvatske banke.  Iz odgovora je jasno kako se ne žele miješati u ovaj slučaj. 

HNB: Hrvatska udruga banaka je udruga, ne zanimaju nas

“Pema sadašnjem stanju upisa, HUB je u sudskom registru Trgovačkog suda u Zagrebu upisan kao gospodarsko interesno udruženje. Stoga, u kontekstu odgovora na Vaše pitanje ističemo da, s obzirom na to da HUB nije osnovan niti djeluje kao kreditna institucija (banka) u Republici Hrvatskoj, Hrvatska narodna banka nije bila niti je, prema trenutno važećim propisima, nadležna za nadzor njegovog poslovanja niti za licenciranje predstavnika u njegovim tijelima. Prema informacijama kojima raspolaže Hrvatska narodna banka, HUB djeluje kao neprofitna pravna osoba, bez temeljnog kapitala, te se financira iz godišnje članarine i doprinosa njegovih članica koje odlučuju o svojim predstavnicima u tijelima HUB-a. Utoliko, na Vaša pitanja relevantno mogu dati odgovore kreditne institucije (banke) članice HUB-a”, stoji u odgovoru HNB-a.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex