Austrijsko skijalište koje je zarazilo Europu očekuje skijaše već u studenom,mjere su rigorozne…

Austrijsko skijalište koje je zarazilo Europu očekuje skijaše već u studenom,mjere su rigorozne…

Sjećate se Ischgla? Za one zaboravne, to je skijalište u austrijskom Tirolu iz kojeg se diljem Europe krajem veljače i početkom ožujka počeo nezaustavljivo širiti koronavirus.
Lokalne vlasti u početku su sve pokušavale zataškati, a kada su vidjele da je vrag odnio šalu, onda su brže bolje počeli gasiti žičare i slati u karantenu čitavo mjesto. Piše Slobodna Dalmacija

Osim skijaša, pogođenima su se našli i brojni naši sezonci koji su u tamošnjim hotelima kao konobari, sobarice… zarađivali za kruh. Imali u svega par sati za spakirati stvari i krenuti put Hrvatske, dok su oni s manje sreće morali čekati pomoć CRO-diplomacije. Na koncu je sve dobro i prošlo, pa čak su naši radnici, prema pričanju ljudi iz agencija za posredovanje pri zapošljavanju, i naplatili do zadnjeg centa ono što su odradili.

E, taj Ischgl već ozbljno razmišlja o idućoj sezoni. Prvo su još u srpnju počeli loviti naše ljude da se vrate na svoja radna mjesta, a sada evo i zaljubljenike u snijeg i radosti koje nosi da što prije dođu kao gosti.

Ovih su dana tako objavili da žičare pale 26. studenog, uz jedno popratno upozorenje:
– Skijanje i snowboarding bit će nešto drugačiji ove sezone!

U planu im je u pogon staviti svih 500 hektara staza (ekvivalent više od 700 nogometnih igrališta) u Areni Silvretta, što se pruža s obje strane granice, austrijske i švicarske.

– Već tjednima političari, vlasti, zdravstveni stručnjaci, medicinari i poslovni ljui raspravljaju o tome kako se turizam, koji je tako važan za Austriju i Švicarsku, može sigurno aktivirati. U skladu s važećim zakonskim odredbama i nadopunjujućim zakonskim odredbama, donositelji odluka u Ischglu i Samnaunu razvili su i sveobuhvatan skup mjera s ciljem jamčenja zdravlja i sigurnosti naših gostiju, našeg osoblja kao i lokalnog stanovništva. Radimo zajedno kako bismo uskratili Covid-19 bilo kakvu šansu u Silvretta Areni – napisali su iz menadžmenta skijališta.

A kako će sve izgledati u praksi? Tako što će na svakom koraku stajati informacijski stupovi s uredno ažuriranim sadržajem, kako o skijanju, tako i virusu, kao i posude s dezinficijem. Osim toga, svakome tko kupi ski-pass besplatno će dati multifunkcionalni šal, koji se može koristiti kao filtrirajuća maska (FFP), nešto slično maramama koje skijaši obično koriste za pokrivanje lica od hladnoće.

– Iako smanjenje najvećeg broja osoba dopuštenih u kabinama žičare ili sjedala nije zakonski obvezno, dopušteni kapaciteti se, međutim, neće u potpunosti iskoristiti. U kabinama žičare i pri vožnji na sjedežnicama i žičnicama nošenje FFP-ova je obvezno – propisali su Tirolci.

Mislili su na svaki detalj, pa tako i čišćenje kabina, gdje će upotrijebiti posebne parne strojeve koji svojim sitnim kapljicama, tvrde, u roku od jedne minute uklanjaju 99,99% virusa, bakterija i spora na tretiranim površinama.
Prije prvog radnog dana testirat će svo osoblje, a one koji su u kontaktu s kupcima nastaviti kontrolirati i dalje. Maske će im biti sastavni dio uniforme.

Za svaki slučaj, skijalište je otkazalo svoj tradicionalni koncert za otvaranje sezone, ali nisu isključili ona za Uskrs i zatvaranje.
Austrija, a pogotovo Tirol, platili su prošlog proljeća visoku cijenu i sada očito ništa više ne žele riskirati.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex