Medvjedi siju strah na području Matulja, dolaze do kuća: ‘Porušili su zidove, raskopali vrt…‘

Medvjedi siju strah na području Matulja, dolaze do kuća: ‘Porušili su zidove, raskopali vrt…‘

Mještani Korenskog u matuljskim Jurdanima već dulje od mjesec dana strahuju zbog dolaska medvjeda u samo naselje. Tvrde kako je riječ o dva medvjeda koji dolaze do samih kuća, a uglavnom se to događa u ranim večernjim satima kada vani ima puno djece, javlja Novi list.

– Živimo u strahu. Redovno nas posjećuju dva medvjeda, jedan dolazi na područje Korenskog, u vrt susjeda u kojem ima jabuka i šljiva, a drugi nešto niže, na područje Jurdanića. Medvjedi su napravili štetu u vrtovima i sada strahujemo da će nekoga napasti. Prvi put mali medvjed primijećen je još 23. srpnja i otad redovito dolazi, a kasnije se pojavio i veći. Vrt moje mame u Jurdanićima posjećuju svaku drugu večer, porušili su joj zidove, raskopali vrt. Nemoguće ih je potjerati jer se ničega ne boje.

I sada tu počinje naš problem. Zvali smo Općinu Matulji i rečeno nam je da nisu u mogućnosti bilo što poduzeti. Lovci navodno imaju vezane ruke, odnosno ne smiju medvjede uspavati i premjestiti, a kamoli ih dati odstrijeliti. Njihov savjet je bio da im maknemo izvor hrane, puštamo muziku, što je nemoguće učiniti. Naši vrtovi ove godine su krcati plodova, sve je jako dobro rodilo, tako da ćemo do studenog imati što brati. Kada sam im rekla da strahujemo da će napasti djecu, odgovorili su mi ovim riječima: ‘I što vam ja mogu ako su vam djeca vani – da dođem i potjeram medvjeda?’.

Nevjerojatno mi je da se ništa ne može učiniti. Zato sam se obratila medijima u nadi da će se rješenje pronaći prije nego nekoga napadnu, jer onda naravno nitko neće biti kriv, prenijela je mještanka Korenskog Ines Kukurin, a njezinu su priču potvrdili i brojni susjedi tog mjesta gornjeg matuljskog područja koje spada pod Jurdane.

Iako je područje na kojem se pojavljuju medvjedi područje Općine Matulji, njime gospodari Lovačko društvo Lane iz Opatije. Međutim, do predsjednika opatijskog lovačkog društva O’Briena Sclaunicha reporteri Novog lista nisu uspjeli doći. Proceduru kako i na koji način valja postupati u slučajevima pojave divljih životinja u naseljenom mjestu, objasnio je tajnik Lovačkog saveza PGŽ-a Bojan Marković. On kaže kako članovi lovačkog društva, kao lovoovlaštenici, ne gospodare smeđim medvjedom te zbog toga ne mogu izvršiti odstrel. Da ga izvrše, bilo bi to suprotno Zakonu o lovstvu i snosili bi posljedice. Ipak, rješenje postoji, dodaje Marković za Novi list.

– Članovi lovačkog društva trebali bi pokušati otjerati divlju životinju nazad u šumu. Međutim, u 90 posto slučajeva se divljač vraća nazad jer se naučila da je na toj lokaciji izvor hrane. Ako se životinja vraća natrag, lovoovlaštenik, odnosno lovačko društvo nadležno za to područje, mora poslati zahtjev Ministarstvu poljoprivrede – Odjelu za lovstvo u Zagrebu – kako bi se poduzele daljnje mjere. Kada Ministarstvo utvrdi što i kako dalje postupati – oni najčešće prije svega pribjegavaju korištenju gumenih metaka, petardi kako bi se divljač potjerala, a procijeni li se da je pojava divlje životinje učestala i postoji opasnost za okolinu i ljude, onda se nalaže odstrel – tada se angažira interventni vod u kojem svaka županija ima nekoliko svojih predstavnika – zaključio je tajnik Lovačkog saveza PGŽ-a.

U komunalnom odjelu Općine Matulji kažu da nisu zaprimili direktnu prijavu za medvjede, već za – lisice. Prema riječima voditelja Odsjeka za komunalni sustav Ronalda Puharića, zaprimili su samo primjedbu o pojavljivanju lisica na području između Rukavca i Jušića, u kojoj se u jednoj rečenici spominje kako susjedno selo posjećuje medo.

– U kontaktu smo s lovcima da bi se našlo rješenje da se ove opasnosti uklone. Moramo vidjeti koji su mehanizmi, na koji način možemo postupiti u ovoj situaciji – rekao je Puharić, a piše Novi list.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex