Miroslav Škoro: Nikada više i dublje podijeljenom hrvatskom narodu nije trebala istinska pomirba, ali ne sa Srbijom ili Srbima…

Miroslav Škoro: Nikada više i dublje podijeljenom hrvatskom narodu nije trebala istinska pomirba, ali ne sa Srbijom ili Srbima…

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima na svom facebook profilu oglasio se čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro :

“Nikada više i dublje podijeljenom hrvatskom narodu nije trebala istinska pomirba, ali ne sa Srbijom ili Srbima. Od njih nam treba isprika koja nikako ne dolazi i pitanje je kada će doći. Nama treba pomirba između nas samih i to baš na današnji dan, 23. kolovoza, kada obilježavamo Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Rješavanje svih drugih problema, svi razgovori, sve inicijative zapinju na nemoći hrvatskih političkih elita da se suoče s najvećim ideološkim problemom naše prošlosti. Naime, srpsku diktaturu od 1918. zamijenila je naci-fašistička tvorevina koja je trajala od 1941. do 1945. godine, a potom je zavladala komunistička diktatura koja je potrajala do prvih demokratskih izbora 1990. godine. Jedan totalitarni režim za drugim i to je jedina istina.

Nemojmo se zavaravati, politika je ideologija, ma koliko neki tvrdili suprotno i, ideološki gledano, zadnjih dvadeset godina između HDZ-a i SDP-a te ideološke razlike nema. I jedni i drugi uporno odbijaju sve zamolbe, rezolucije i naputke EU-a i demokratskog svijeta, da se Hrvatska konačno i odlučno suoči sa svojim komunističkim nasljeđem. Ne samo da odbijaju, nego smo i na današnji dan svjedoci događaja koji relativiziraju žrtve Domovinskog rata baš kao i žrtve komunizma.
Prije točno godinu dana, u zajedničku grobnicu pokopani su posmrtni ostatci 294 osobe koje su likvidirane na području zagrebačkih Gračana na samom kraju Drugog svjetskog rata i u poraću. Nedvojbeno su ih, bez suđenja, likvidirali komunisti. Na tom tužnom obilježavanju sam bio. Zanimljivo je da su te 294 osobe u ovom našem vremenu u kojem forenzičari mogu pronaći što god požele iz jedne vlasi kose, pokopane kao neidentificirane. Organizator ispraćaja bila je Turistička zajednica grada Zagreba, a na zajedničkom križu im je pisalo “ŽRTVE DRUGOG SVJETSKOG RATA I POSLIJERATNOG RAZDOBLJA”. Dakle, nisu to komunističke žrtve, nego su to žrtve koje je ubio Drugi svjetski rat i poslijeratno razdoblje!
Kada je taj grijeh u pitanju, kao i sva ostala muka, patnje, suze, uhićenja, torture i likvidacije koje su počinili komunisti na bezbrojnim stratištima, HDZ i SDP imaju isti stav: o tome se ne priča, to nije postojalo. Vjerojatno zbog njihovih predaka, očeva, majki ili njih samih. Oni vladaju Hrvatskom, kao što isti takvi vladaju i drugim državama na prostoru bivše Jugoslavije. Sve dok su takvi na vlasti u Hrvatskoj, radit će sve što treba i ne treba, ali rješavanje ovog ključnog ideološkog problema koji nas dijeli, neće potaknuti, i što je najgore, njihov je cilj isto napraviti sa žrtvama Domovinskog rata. Naći će ih za pedesetak godina i pokopati u zajedničku grobnicu, bez imena i prezimena, bez odavanja počasti, u organizaciji turističke zajednice.
Zato ću danas otići na misu u zavjetnu crkvu Sveta mati slobode u kojoj se iza oltara nalazi kenotaf s uklesanim imenima i prezimenima 15392 pala branitelja u obrambenom Domovinskom ratu. Pomolit ću se s nakanom da jednoga dana Hrvati izgrade mjesto na kojem će biti popis žrtava svih ratova, svih nacizama, fašizama i komunizama. Na dan kada to izgradimo dogodit će se pomirba i sve će krenuti naprijed. “

KADA IZGRADIMO MJESTO S POPISOM ŽRTAVA SVIH RATOVA, NACIZAMA, FAŠIZAMA I KOMUNIZAMA DOGODIT ĆE SE POMIRBANikada više i…

Posted by Miroslav Škoro on Sunday, August 23, 2020
0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex