Otrovna riba u Istri: Otrov joj je 1200 puta jači od cijanida, ako vas ugrize, nema protuotrova…

Otrovna riba u Istri: Otrov joj je 1200 puta jači od cijanida, ako vas ugrize, nema protuotrova…

Pulski Aquarium bogatiji je za tropsku sobu s otrovnim napuhačama (fugu) i neobičnim ražopasom koji potječe iz australskog područja.

Biologinja Žana Moslavac objasnila je da napuhače imaju tetrodotoksin u organima i da mogu biti smrtno otrovne.

Uh, dobro je, nema ih u Jadranu

– Otrov je iznimno opasan te je 1200 puta otrovniji od cijanida. Protuotrov ne postoji. Bez obzira na to, fugu su delicija u Japanu i Koreji, gdje posebno školovani kuhari odvajaju otrovne organe od mesa. Loše pripremljena riba uzrokuje nekoliko smrti svake godine. Zanimljivo je da je, za njegovu sigurnost, japanskom caru zabranjena konzumacija ove delicije – rekla je biologinja. Pišu iz 24Sata

U Mediteranu je zabilježena srebrnopruga napuhača koja je invazivna vrsta. Pridošlica je iz Crvenog mora. Ako prenese otrov na čovjeka, posljedice su paraliza živčanog i dišnog sustava.

Ražopas, ali ne maše repom

S druge strane, ražopas, kako je rečeno, nije opasan za ljude, a Aquarium posjeduje jednog dužine oko metar.

– U prirodi žive na dnu i ne predstavljaju opasnost za ljude. Nemaju velike zube, a zove se još i polupas te pripada porodici hrskavičnjača. Hrane se mekušcima, rakovima i manjom ribom, a rašireni su u tropskim oceanima. Naš ražopas odlično se slaže s fugu i ne predstavljaju opasnost jedan drugome. Odrasli primjerci dosežu i 2,5 metara – objasnio je biolog Žarko Jaković.

Obje ribe nisu ulovljene u Jadranu nego ih je akvarij kupio za svoje potrebe.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex