Može li Carnetov sustav podnijeti nastavu na daljinu od jeseni?

Može li Carnetov sustav podnijeti nastavu na daljinu od jeseni?

U proljeće, kada je praktički u dva tjedna krenula online nastava zbog epidemije koronavirusa, opterećenje na Carnetov sustav je bilo ogromno. Uz postojeće probleme sustav su napali i hakeri. Iskustvo je pokazalo da mnoga djeca nemaju potrebnu infrastrukturu i to ne u nekim zabačenim mjestima već i u gradovima. Piše N1

Zato smo pitali zamjenicu ravnatelja Carneta Andrijana Prskalo Maček je li infrastruktura spremna ako se opet bude moralo prebaciti na online nastavu.

“Ja bih rekla da smo spremni koliko možemo biti, svi mi koji smo u proljeće sudjelovali u nastavi na daljinu puno smo naučili, znamo gdje su bile najslabije točke i dali smo sve od sebe preko ljeta da ih popravimo i optimiziramo sustav”, rekla je. 

“Mi ćemo sutra poslati školama uputu o tome ako im je bila dobra platforma koju su koristili na proljeće, da nastave s korištenjem iste platforme, pružamo podršku za određeni set platformi i tu ćemo nastaviti pružati podršku”, otkrila je Prskalo Maček.

“Uvijek postoji prostor za dodatni rast i bilo je puno mjesta gdje smo se susreli s brojem nastavnika i učenika, bili smo kapacitirani za 50.000 korisnika, a dobili smo ih 500.000. I naši nastavnici i učenici su puno naučili pa nam pomjeraju granice i imat će veća očekivanja od nas”, opisuje kako je to izgledalo proljetos i što očekuje od jeseni.

Najčešći izazov s kojim su se susreli bio je da nema u svi dijelovim Hrvatske dovoljno linkova da podrže školu od kuće.

“Nažalost, infrastruktura je takva kakva jest i to nije bilo moguće i neće biti moguće na jesen. Imate naprimjer situaciju da je u nekoj zgradi dobar internet, u drugoj nije, ima i djece koja nemaju uređaje, ali znam da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja tu pomoći”, ističe Prskalo Maček. 

Carnet će u petak potpisati ugovor za europski projekt težak više od milijardu kuna, a kojim će se škole i nastavnici opremiti s uređajima. Još jedna važna komponenta je edukacija koju će nastavnici dobiti kroz taj projekt.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex