Šef HUP-a: Minusi su ogromni, najgore je što ne znamo koliko će sve ovo trajati…

Šef HUP-a: Minusi su ogromni, najgore je što ne znamo koliko će sve ovo trajati…

Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), gostovao je u N1 studiju uživo te je komentirao gospodarsku situaciju u Hrvatskoj te utjecaj koronakrize na BDP i na promjene u samom načinu rada.

“Čini mi se da je turistički prosjek ostvario i više nego što su očekivali i čemu se nadali, iako ima i onih koji su ispod. Statistike pokazuju da smo bilježili kakav-takav rast, iako on nije dovoljan da se pokriju svi minusi koji su se nagomilali. Očekuje nas vrlo zahtjevna jesen”, rekao je Zorić.

Rekao je i što očekuje od Vlade.

“Očekujemo da se komuniciraju jasne, transparentne mjere koje se brzo moraju poduzimati. Svjesni smo prilika u kojima se nalazimo, svjesni smo svih minusa. Vlada je javno iznijela podatak koji smo račun do sada platili u ovoj koronakrizi, a to je oko 21 milijardu kuna. Minusi su ogromni, a najgore od svega je što ne znamo koliko će sve ovo trajati, a jasno je jedino da će se minusi gomilati. Najbolje od svega je štititi radna mjesta jer jednom kada ih izgubite, teško je nadoknaditi, a bez njih ni nema oporavka”, izjavio je Zorić te dodao:

“Vlada je sada najodgovorniji čimbenik u državi, ali svatko od nas bi trebao shvatiti svoju odgovornost jer ovo nije slučaj koji pogađa samo Vladu.”, kazao je.

Smatra da mjere, tj. financijsku pomoć koju je Vlada dala poslodavcima u ožujku sada nije moguće ponoviti.

“Zaduživanje nije beskonačno”, rekao je za N1

Novi glavni direktor HUP-a osvrnuo se i na najavljene reforme u javnoj upravi.

“Mislim da se mjere jasno komuniciraju. Potrebno je učiniti nešto da se jedinice lokalne uprave i samouprave do neke mjere kompenziraju jer neki dio prethodnih mjera išao središnjoj državi. Sustav će pasti onog trenutka kada padnu neki njegovi određeni dijelovi. Tu treba tražiti balans”, kazao je Zorić te dodao:

“Ako se bude ulazilo u neke rizičnije poteze, a reforma uvijek izaziva neke otpore, onda to može dovesti do nekih posljedica u javnosti koje sigurno neće biti dobar saveznik u nastojanjima da se obranimo od ove pošasti koja se zove korona pandemija. Dakle, to je sada politička odluka Vlade. Moja osobna preporuka je jedinstveno po svakoj cijeni”, kazao je Zorić.

Osvrnuo se i na izmjene u Zakonu o radu te na rad od kuće koji se osobito popularizirao u vrijeme koronavirusa.

“Koronakriza je natjerala brojne poslodavca da se uvede rad od kuće, ali koronakriza je to samo ubrzala. Tehnologija je toliko napredovala da se radi u obrazovnom procesu na daljinu, da se u čitavom nizu drugih djelatnosti može raditi na daljinu. Treba urediti to pitanje po čitavom nizu parametara. Što u slučaju kada radnici koriste svoja osnovna sredstva, svoj stan, internet – je li to uređeno? Što po pitanju zaštite na radu? Ako se to ne uredi, mogli bi nam se množiti kojekakvi slučajevi, što nije potrebno”, istaknuo je Zorić.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex