Slovenci otkrili još jednu masovnu grobnicu ispunjenu uglavnom likvidiranim civilima u jesen 1945. …

Slovenci otkrili još jednu masovnu grobnicu ispunjenu uglavnom likvidiranim civilima u jesen 1945. …

Predstavnici vladinog povjerenstva za rješavanje pitanja skrivenih groblja predstavili su jučer otkriće nove masovno grobnice na području Kočevskog Roga. Otkriveni su ostaci i predmeti, što sugerira da je bilo oko 250 žrtava, uglavnom mlađih muškaraca, ubijenih u jesen 1945.

Sanitarno čišćenje izvršeno je početkom srpnja. I u jami i na njenom rubu otkrivena je znatna količina streljiva, na temelju čega zaključuju da su se pogubljenja događala na rubu jame. Međutim, analiza rana na ulazima i izlazima na lubanjama pokazala je da se za ubojstva koristilo automatsko oružje. Pronađeni su i fragmenti najmanje šest ručnih bombi i nekoliko neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Trupla su kasnije prekrivena šljunkom i stijenama. Budući da su na njima pronađeni i posmrtni ostaci, zaključuju da su neke osobe nakon ukopavanja bačene u špilju. „Pretpostavljamo da su to zatvorenici koji su napunili špilju, a na kraju su i sami u njoj završili.

Preliminarna antropološka analiza pokazuje da su otkriveni posmrtni ostaci oko 250 jedinki, uglavnom civila. Za sada je poznato da su gotovo sve žrtve muškarci, s barem jednom ženskom osobom, ali vjerojatno ne više od pet. Nije bilo mlađih od 15 godina, a prilično ih je bilo u ranim 20-ima, prenosi e-maribor.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex