Neki od 6000 gostiju zaraženih covidom u Ischglu tužbom će tražiti 100.000 eura…

Neki od 6000 gostiju zaraženih covidom u Ischglu tužbom će tražiti 100.000 eura…

Nakon nedavne najave više od 5000 ljudi, koji su se prošle zime u popularnom zimovalištu u Tirolu zarazili covidom-19, da će skupa tužiti Austriju, sada je poznato da će pojedinačno tužbe podnijeti još najmanje 1000 drugih.

Der Spiegel je prenio izjavu glavnog austrijskog aktivista za zaštitu prava potrošača Petera Kolbu, inače pravnika s političkim stažom, da se prve tužbe na Zemaljskom sudu u Beču mogu očekivati krajem rujna. Rekao je da će tužbe sadržavati i “zahtjeve žrtava za odštetom”.

“Među njima su i slučajevi iz Njemačke, pri kojima su oboljeli ili umrli ili su se, kao u slučaju muškarca iz Rheinlanda, nakon dugog liječenja u intenzivnoj jedinici morali boriti s posljedicama”, naveo je Spiegel.

“U pojedinim slučajevima radi se o 100.000 eura”, otkrio je Kolba.

On već mjesecima nastoji dokazati da je u slučaju epidemije covida-19 u turističkom zimovalištu Ischgl bila riječ o odgovornosti nadležnih službi koje nisu niti dovoljno brzo niti dovoljno opsežno reagirale.

Der Spiegel je vijesti o Ischglu od prije nekoliko dana popratio ovakvim opisom: “Tirolski Ischgl je u ožujku postao hot-spot zaraze koronavirusom u cijeloj Europi. U Ischglu su se koronavirusom zarazile tisuće turista, tako i mnogi turisti iz Njemačke.”

Der Standard je tada naveo da se odatle virus proširio “u brojne zemlje”, te da je “u vezi zaraze u Ischglu 30 osoba izgubilo život”.

List citira izjavu jedne od preživjelih “žrtava Ischgla”, koja je rekla da “ne želi dopustiti da se taj događaj zaboravi”. Tužbu je inicirao bivši austrijski političar i pravnik, inače aktivist za prava potrošača, Peter Kolba.

Kolba je ranijih mjeseci kritizirao rad tirolskih službi, a zadnjeg dana srpnja Der Standard je prenio optužbe austrijskog Udruženja za zaštitu potrošača po kojem je austrijsko državno odvjetništvo odbilo oko 1000 privatnih dokumenata tijekom istrage odvjetništva u “Korona-slučaju Ischgl”. Prenosi N1

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex