Sudac Turudić: Grubori su propust tužiteljstva, ne sudova…

Sudac Turudić: Grubori su propust tužiteljstva, ne sudova…

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić u N1 Studiju uživo slučaj Grubori nazvao je porazom vladavine prava u Hrvatskoj, ali je Miloradu Pupovcu zamjerio što za to krivi sudove.

“Nije provedena brza i učinkovita istraga što je preduvjet za pravično suđenje. Zločin je počinjen 25. kolovoza 1995., tek 2009. godine županijski državni odvjetnik tražio je neke radnje. Zato je neistinita i zlonamjerna izjava Pupovca koji je rekao da sudovi nisu utvrdili, Županijski i Vrhovni sud su utvrdili da nije dokazano da su dvojica koji su optuženi zločin počinili. Sudovi su utvrdili da je počinjen zločin i koja ratna jedinica je bila tamo”, podsjeća Turudić i podsjeća da ratni zločin ne zastarijeva, da nije kasno i da se istraga uvijek može nastaviti.

“Kriminalističko istraživanje nije kvalitetno provedeno i to stoji u presudi suda, piše se o falsificiranju izvješća, o izmišljanju činjenica koje se nisu dogodile”, kaže Turudić i naglašava kako je prvi svjedok pred sudom ispitan nakon 15 godina.

“Treba reći i da zavjet šutnje i čvrsta solidarnost članova takvih postrojbi nije samo specifikum Hrvatske. Konkretno za prvooptuženog Drlju tužiteljstvo nije podnijelo niti jedan jedini dokaz. Niti jedan. Kako da sud donese presudu”, pita se.

Govoreći općenito o ratnim zločinima i procesuiranju, rekao je da je nažalost rezultat loš.

“Puno je godina prošlo, počinitelji su pobjegli u Srbiju, imaju Rio Grande, rijeku preko koje prijeđu i postanu nedostupni. Niz je strašnih ratnih zločina još u postupku, sudio sam za Banovinu gdje je 20 ljudi zapaljeno u staji, niz je takvih predmeta koji su teško završivi”, rekao je te zaključio da bi jedino rješenje bilo suradnja Hrvatske i Srbije, bez koje ne može biti efikasnih suđenja.

Ponovio je i da spajanje ministarstva uprave i pravosuđa nije dobro rješenje te da bi bilo logičnije da se uprava spojila s MUP-om. Jedan od glavnih problema, istaknuo je, i adlje ej Zakon o kaznneog postupku za koji bi bio sretan da se izmijeni u iduće tri godine. Vjeruje da novi ministar Malenica ima sluha, ali problema je puno.

“Kada je riječ o Viskom kaznenom sudu, čekamo Ustavni sud. Rečeno je u razumnom roku da će se odlučiti, ne znam što je to. Oni koji smatraju da nam taj sud ne treba, očito su zadovoljni brzinom i efikasnošću pravosuđa u velikim slučajevima, primjerice aferi Spice. Ako se još neto toga sjeća, žalbeni postupak možda krene kroz iduće 2-3 godine”, ističe Turudić.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex