Sukob svjetskih supersila: Više Amerikanaca ranjeno u ruskom napadu, pojavila se i snimka okršaja…

Sukob svjetskih supersila: Više Amerikanaca ranjeno u ruskom napadu, pojavila se i snimka okršaja…

Foto: Okršaj Amerikanaca i Ruasa u Siriji /Twitter

Najmanje četiri američka vojnika ozlijeđena su nakon sukoba s ruskim vojnicima na sjeveroistoku Sirije.

U šturom nacrtu vojnog priopćenja ne razaznaju se okolnosti incidenta koji se, kako javlja Politico, dogodio ovog tjedna. 

Vojnici nisu pretrpjeli ozbiljnije ozljede, uglavnom se radi o blagim kontuzijama i potresu mozga, kazuje izvješće koje je sastavio Pentagon.

Potvrda incidenta stiže nakon što su se ranije u srijedu na Twitteru pojavile snimke bliskog susreta američkih i ruskih snaga na kojima se vidi kako se vozilo, koje navodno pripada ruskoj strani, zalijeće u američko, a sve pritom u niskom letu nadgleda jedan ruski helikopter. U Pentagonu nisu potvrdili autentičnost tih snimaka, ali u nacrtu svog priopćenja potvrđuju da je došlo do namjernog zabijanja ruskog u vozilo koje pripada ‘koaliciji’, tj. američkim i savezničkim snagama u Siriji,. Piše Jutarnji list

– Više ruskih vozila na nesiguran je način krenulo u potjeru za američkima, navode u američkom ministarstvu obrane.

Iako je Donald Trump naredio povlačenje američkih snaga iz Sirije, ondje se još uvijek nalazi oko 500 vojnika, većinom na sjeveroistoku države. Oni se ondje zajedno s protivnicima režima Bašara al-Asada bore s ostacima Islamske države, a iako u relativnoj blizini operiraju i ruske snage, koje su u savezu s Asadom, dosad se uvijek pazilo da ne dolazi do bliskih susreta pripadnika vojski svjetskih supersila.

Kako primjećuje Politico, Rusi su u proteklih nekoliko mjeseci počeli sve više prodirati na teren koji su prethodno kontrolirali Amerikanci, nastojeći ih tako do kraja izgurati iz te države.

Iako je dosad znalo biti manjih incidenata, oni su bili izrazito rijetki, a samo jedan je bio nasilan. Riječ je o višesatnoj bitki do koje je došlo 2018. godine, a u kojoj su američki komandosi ubili 200 do 200 pripadnika Asadovih snaga i ruskih plaćenika iz privatne kompanije Wagner group.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex