Nova hobotnica Josipe Rimac: Nije samo sređivala državne ispite, nabavljala je i pitanja…

Nova hobotnica Josipe Rimac: Nije samo sređivala državne ispite, nabavljala je i pitanja…

Uz Domagoja Validžića, njegovu suprugu te Gabrijelu Žalac, među osumnjičenima su i Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja, Paško Dodić te bivši MUP-ovac Dubravko Novak i Terezija Marić

Nadala se da će uskoro iz Remetinca, no Uskok je objavio da su proširili istragu, kojom je sad obuhvaćeno 18 ljudi, s njom kao prvookrivljenom. Većina novookrivljenih tražila je da im sredi prolazak državnog ispita za druge ljude, rođake, braću…

Rimac je, sumnjaju u Uskoku, s ispitivačem u Ministarstvu uprave i s još jednim članom komisije sređivala prolazak, a nekima su pribavljali i pitanja prije polaganja ispita. Istragom je obuhvaćen i i pomoćnik ministra okoliša Domagoj Validžić. Danas su ga smijenili.

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica od tužiteljstva je zatražio informaciju koji su sve to državni tajnici i pomoćnici obuhvaćeni istragom. Na pitanje hoće li svi biti smijenjeni, Malenica je odgovorio da će ‘postupiti sukladno zakonodavstvu i poduzeti potrebne korake’. Plenković je izjavio da će Vlada ‘povući političke poteze’ ako se utvrdi odgovornost političara umiješanih u posljednju aferu.  Pišu 24sata

Rimac je danas iznijela obranu od optužbi, a uz Validžića, njegovu suprugu te Gabrijelu Žalac, među osumnjičenima su i Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja, Paško Dodić te bivši MUP-ovac Dubravko Novak i Terezija Marić. 

Josipa Rimac postala je Marija Antoinetta HDZ-a: bivša “kninska kraljica”, mezimica većine šefova stranke, koju su voljeli i ljevičari, sad je skoro ženski pandan Sanaderu. Prema vudu lutkici nove strelice lete sa svih strana. Produljuju joj pritvor, stalno iskrsavaju nove optužbe, širi se krug osumnjičenih, a Rimac pati teško podnoseći duboki pad kojemu se nije nadala ni u snu. Izgubila je 15  kilograma. 

Njeno bogatstvo godinama je bilo vidljivo, za razliku od bogatstva mnogih naših političara koji ga pažljivo skrivaju. Ipak, imalo je jednu dodirnu točku: nije bilo baš do kraja objašnjivo i to su svi vidjeli. Ako su nalazi istrage protiv nje točni  – a istražni spisi izbacili su jednu antologijsku rečenicu, “kad vjetar duva, tebi se džepovi pune” – podrijetlo imovine bit će objašnjeno na sudu. Tad će postati jasnije kako je financirala svoj glamurozni životni stil: nositi skupe torbice, dizajnerske krpice i cipele, voziti skupe limuzine. 

Komunikativna i šarmantna, Rimac je lako otvarala sva vrata. U tom je smislu nalik na SDP-ovku Marinu Lovrić Merzel. Josipa Rimac na neki je način tipična HDZ-ova političarka – obožavateljica je Lepe Brene i vatreni domoljub koji bi domovini dao sve, osim točnih podataka o imovini i načinu njezina stjecanja. 

Da apsurd bude veći, upravo je ona, s Lovrom Kuščevićem, trebala raditi na izradi novog zakona o sprečavanju sukoba interesa. Ona o tome zna mnogo, to je nedvojbeno, ali samo HDZ-ovcima može pasti na um takva perverzija da svoja znanja pretoče i u zakon, kojemu se sad našla na nišanu. Jer u toj stranci ljudi nisu ni slijepi ni glupi. 

Na upit novinara kako je stekla skupi sat Cartier, koji nije prijavila u imovinskoj kartici, rekla je kako je to obiteljsko naslijeđe. U brdsko-planinskim krajevima Lijepe Naše to je raširen običaj: đedovi i babe svako malo daruju Pateke, Cartiere, Omege. Nose Burberry i Pradu, mirišu po Chanelu, slušaju trap, folk, turbo folk i Marka Perkovića. U Karamarkovo vrijeme trebala je čak postati ministrica, no Most je na njeno ime stavio veto.

No Rimac je bila aktivna i na nižim pozicijama. Jeo se kavijar, pio se džin, imalo se para, imalo se čim. Rođendane je proslavljala u mondenim zagrebačkim restoranima. Voljela je viđati druge i biti viđena. Koncerti klapa, modne revije i popodnevna druženja u centru grada teško su prolazili bez nje, ako je bila u Zagrebu. 

S najodanijim prijateljicama, kao što su šefica kabineta ministrice poljoprivrede Ružica Njavro, ministrica Marija Vučković, bivša ministrica Gabrijela Žalac – koja se sad također našla pod sumnjom – saborska zastupnica Marijana Balić i dizajnerica Aleksandra Dojčinović, čije je haljine rado nosila, živjela je život iz snova.

– S Gabrijelom Žalac ‘kliknula je na prvu’. Iako su na kraju imale druge mentore, Gabrijela Plenkovića, a Rimac Brkića, to ih nije nimalo razdvajalo jer su imale dobre odnose s Tomislavom Čuljkom, utjecajnim slavonskim HDZ-ovcem. Štoviše, tako su jedna i druga imale ulaz i zaštitu u suprotnom taboru, no čini se da je od toga više koristi imala Rimac. Naime, ona se, u vrijeme kad se počela intenzivnije družiti s Gabrijelom Žalac, nalazila u nemilosti premijera Andreja Plenkovića. Nije se našla na listi za Sabor, a nakon toga je izgubila izbore za gradonačelnicu u Kninu. Plenkoviću se očito nije sviđalo što je naslijeđena iz Karamarkove i Brkićeve ere – rekao nam je nedavno jedan upućen sugovornik. 

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex