Novaković: “Još čekamo da predsjednik pošalje sve dokumente o putu u Albaniju”

Novaković: “Još čekamo da predsjednik pošalje sve dokumente o putu u Albaniju”

Nataša Novaković objasnila je stanje u slučaju s putem predsjednika Zorana Milanovića u Albaniju: “Imamo dvije kontradiktorne informacije; prvo najavu da će biti riječ o privatnom putu, da bi se potom objavilo da je bila riječ o privatnom putu.” Rekla je da se do sada samo ured premijera Andreja Plenkovića ogllušio poslati sve dokumente. Piše N1

Predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa rekla je da im u Povjerenstvo zasad “nije došlo nikakvo pojašnjenje na dopis od prije par dana”, u kojem je iz Ureda Predsjednika objašnjeno da je put predsjednika u Albaniju ipak bio služben.

“Međutim, povjerenstvo je u posjedu dokumenta koji je poslan medijima, u kojem je stajalo da će to biti privatno putovanje. Povjerenstvo je zatražilo dokumentaciju, kao i u svakom predmetu, kojim bi se potvrdilo ono što se tvrdi u najnovijem doipisu. Nadam se da se radilo o omašci”, kazala je Novaković.

Objasnila je da u ovom slučaju nije riječ o nikakvom specifičnom tretmanu:

“Kod svakog dužnosnika tražimo službeno očitovanje, a onda dokumentaciju kojom se to potvrđuje. Imali smo samo jedan slučaj u kojem nismo dobili dokumentaciju, a to je bio”, na tren je zastala, “tzv. slučaj Helsinki.”

Rekla je da Povjerenstvo ima male ovlasti u slučajevima kad neki dužnosnik odbija poslati dokumente Povjerenstvu, što je inače zakonski obavezan učiniti.

“Nevjerojatno mi je da neki dužnosnik ne bi poslao tražene dokumente”, kazala je, ali i odmah konstatirala da je “predmet ‘Helsinki’ zatvoren”.

Predmet “Helsinki” je zatvoren, naime, nakon što Povjerenstvo nije dobilo traženu dokumentaciju iz ureda premijera Andreja Plenkovića oko puta u glavni grad Finske. Novaković smatra da ih “čeka dosta zanimljiva jesen” zbog niza postupaka na koje se čeka; već godinu i pol o tome tko treba odlučiti o njenom izuzeću u slučaju Lex Agrokor, pa i to da Visoki upravni sud odluči može li Povjerenstvo voditi postupke zbog povrede načela djelovanja.

“Godinama su se postupci najnormalnije vodili po tom članku 5.”, kazala je Novaković.

Za obrađivanje imovinskih kartica dužnosnika rekla je da ne ide onako brzo kako bi svi htjeli. Prvi je problem to što im je od četiri radnika na tom dijelu posla, jedna osoba dugotrajno bolesna, a jedna je u korona-samoizolaciji. Drugi je to što pretraživati imovinu mogu samo preko OIB-a. Slijede ne do kraja sređene katastarske knjige, navala slučajeva sa skandalima kod političara u posljednje vrijeme…:

“To je gotovo nemoguće kod onih dužnosnika koji imaju puno nekretnina ili vanknjižno vlasništvo.”

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex